Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megemeltük az OTP célárfolyamát

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 28.   11:27

Erste kommentár Ma reggelt kiadott szektor elemzésünkben 20.700 forintra emeltük az OTP részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamunkat, s megtartottuk a felhalmozásra vonatkozó ajánlásunkat. A célár...

Erste kommentár

Ma reggelt kiadott szektor elemzésünkben 20.700 forintra emeltük az OTP részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamunkat, s megtartottuk a felhalmozásra vonatkozó ajánlásunkat. A célár emelés elsődleges oka az, hogy emeltünk az eredményvárakozásainkon. A 2021-re vonatkozó előrejelzésünket csak picivel, 1 százalékkal, míg az idei és a jövő évi kilátásokat 5 százalékkal emeltük meg. Mindezt annak ellenére, hogy a kormány befagyasztotta a jelzáloghitelek kamatait az idei első félévben. Az orosz inváziót kis valószínűségű eseménynek tartjuk, így ezt nem a forgatókönyvet nem tartalmazza a modell. Mint ahogy a Raiffeisen esetében sem, ahol a teljes mérleg szerinti kitettség Oroszország felé picivel 10 százalék alatt van (21 milliárd euró). Viszont a Raiffeisen a legérzékenyebb a kamatkörnyezet változásra, ezért célárunkat ebben az esetben 34 euróra emeltük. Az OTP esetében a 2021-es év után 340, míg a 2019-es és 2020-as évek után 425 forint osztalék kifizetésére számítunk 2022-ben. Ez a jelenlegi árfolyamon 4,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Az elkövetkező években enyhén emelkedő osztalékkal számolunk, a 340 forinthoz képest.


A ma napon a DAX csökkenéssel kezdte a napot, s ma is van esély a napközbeni fordulatra, legalábbis a perces MACD-k alapján. A BUX a pozitív kezdeti nyitást követően csökkenésbe fordult.

A kiemelkedő negyedéves jelentéseket követően emelkedhet Amerika

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek. Japánban a Nikkei 225 több, mint 2%-os pluszban áll, míg Kínában a Shanghai Composite 0,2%-kal, a Hang Seng pedig 0,8%-kal csökken.


Európa jól teljesített a tegnapi nap folyamán. Az Euro Stoxx 50 0,5%-kal értékelődött fel, a FTSE 100 1,1%-kal, a CAC 40 0,6%-kal, a DAX pedig 0,4%-kal zárt magasabban.


Az USA teljesítménye ismét elmaradt Európáétól. A Dow Jones index változatlan volt, míg az S&P 500 0,5%-kal értékelődött le, a Nasdaq pedig 1,4%-kal csökkent. A határidős indexek emelkedést mutatnak, így lehet, hogy fellélegezhetnek a piacok.

Az Oman Oil kiszállt a MOL-ból, a MOL is adott el részvényeket a munkavállalói szervezetnek

A MOL tegnap hivatalos bejelentése szerint az Oman Oil 7,1%-nyi (58,53 millió darab) MOL részvényt adott el a cég új munkavállalói szervezetének, a SESOP-nak. A MOL maga is 0,4%-nyi (3,304 millió darab) részvényt adott ennek a szervezetnek. A cég a tranzakciót követően 88,296 millió MOL részvényt, a teljes kibocsátott mennyiség 10,8%-át birtokolja. Véleményünk: Az Oman Oil kiszállása kedvezőtlen hír, mivel egy stabil, hosszú távú részvényes hagyta el a céget. A MOL saját részvény állománya az opciók lehívása után került a vállalathoz a Commerzbanktól, az ING-től és az Unicredittől. Egyelőre nincs információ arról, hogy mit kíván ezekkel tenni a MOL. A legjobb hír lenne, ha bevonnák a részvényeket, de erre nincs sok esély.

Jó negyedévet zárt az Apple

Az Apple tegnap este közzétett első negyedéves jelentése felülmúlta az elemzők várakozását. A 123,95 milliárd dolláros bevétel 11%-os bővülést jelent éves alapon, és jobb, mint a 119,05 milliárd dolláros várakozás. A legnagyobb mértékben a Mac eladások nőttek (+25%), de az iPhone eladások 9,2%-os bővülése is kiemelkedő volt. A szolgáltatásokból származó bevétel 24%-kal 19,52 milliárd dollárra nőtt, míg a várakozás 18,64 milliárd dollár volt. A tavalyi év utolsó hónapjaiban Tim Cook figyelmeztette a piacot, hogy az ellátási lánc problémák miatt akár 6 milliárd dollárral is visszaeshet a bevétel, viszont az új innovatív termékek segítettek a vállalatnak átvészelnie ezt az időszakot, és a következő negyedévben tovább csökkenhet az ellátási lánc okozta nyomás. A cég profitabilitása szintén jobb lett, mint azt a piac várta, hiszen a 2,10 dolláros eredmény felülmúlta az 1,90 dolláros várakozást. Zárás után 5%-os pluszban állt a papír.

A Visa is jó negyedévet tudhat maga mögött

A Visa első negyedéves számai szintén meghaladták a várakozásokat. A 7,06 milliárd dolláros bevétel jobb, mint a várt 6,8 milliárd dollár, illetve profit oldalról is felülteljesítést látunk, hiszen a vállalat egy részvényre jutó eredménye 1,81 dollár lett, felülmúlva az 1,70 dolláros várakozást. A negyedéves tranzakciók volumene 47,6 milliárd dollár volt, felülmúlva a 46,78 milliárd dolláros becsléseket, és 24%-kal meghaladva a tavalyi időszakot. A vezetőség szerint a gazdaság tovább bővülhet és egyre több ország csökkentheti a korlátozásokat, így egyre többen utaznak majd. Zárást követően több, mint 5%-kal értékelődött fel részvény.

Felülteljesítette a várakozásokat a Mastercard

A Mastercard negyedik negyedéves teljesítménye szintén jól alakult, hiszen az 5,22 milliárd dolláros bevétel meghaladta az 5,17 milliárd dolláros várakozást, és a 2,35 dolláros részvényenkénti eredmény is jobb, mint a 2,21 dolláros konszenzus. A tranzakciós volumen 53%-kal nőtt, felülmúlva a 49,2%-os várakozást, de a Mastercard-ot sem kímélte a költségek emelkedése, hiszen 14%-kal nőttek a működési költségek a negyedév során. A tranzakciós volumen 1.655 milliárd dollárra emelkedett, meghaladva az 1.620 milliárdos várakozást. A részvény 1%-os pluszban volt zárást követően.

100 milliárd dollárt veszített értékéből a Tesla tegnap

A Tesla részvényei több, mint 11%-ot estek a tegnapi nap folyamán. A cég negyedik negyedéves eredménye jó lett ugyan, de a vezetőség elmondta, hogy az ellátási lánc problémák 2022-ben is nyomás alá helyezhetik a cég bevételeit. Ráadásul a vállalat a jövő évre halasztotta az új modellek bemutatását, ami az elemzők szerint segíthetett volna a cég bevételének növelésében. Idén inkább a gyártás felfuttatására összpontosítanak, hiszen Musk elmondta, hogy ha új modelleket mutatnának be, akkor csökkenne a már meglévő modellek volumene. A Cybertruck-ot, a roadster-t és a kamiont is leghamarabb 2023-ban mutathatják csak be.

Leírások rontották az UniCredit eredményét

Az UniCredit a várt 4,23 milliárd euró helyett 4,44 milliárd eurós árbevételt ért el. A nettó kamatjövedelem és a díj- és jutalékbevétel is felülmúlta a várakozásokat, a kereskedési bevétel pedig a vártnak megfelelően alakult. A vártnál magasabb bevétel ellenére a bankcsoportnak 1,44 milliárd eurós vesztesége keletkezett, ami rosszabb, mint az 1,27 milliárd eurós várakozás. Ennek oka, hogy egyszeri leírások történtek a bank átalakítása és a török leánybank értékesítése kapcsán. A bank bejelentette, hogy a geopolitikai kockázatok miatt a továbbiakban már nem tervezi az orosz Otkritie bank felvásárlását. Az alapvető folyamatok pozitívak, amire pozitívan reagált az árfolyam.

Letörte a 200 napos mozgóátlagot a forint

Az irányadó kamatráta tegnapi emelése után 356 forint alatt is járt a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, így újra letörte a 200 napos mozgóátlagot. A nap végi 356,9-es szintről ma reggelre 356,1-ig esett a kurzus, amivel a forint kiemelkedik a jellemzően gyengülő régiós devizák közül.

Másfél éve nem volt ilyen erős a dollár az euróval szemben

A Fed határozott, monetáris szigorítást előtérbe helyező sajtótájékoztatója utáni dollárerősödés az 1,115-ös szintig hajtotta az EURUSD kurzust. A piac elkezdte beárazni idénre az ötödik kamatemelést is. Ma reggel tovább erősödött a tengerentúli fizetőeszköz, mindössze 1,113 dollárt kell fizetni egy euróért, ilyen utoljára másfél éve fordult elő.

Tovább erősödik az olaj a gazdasági optimizmusra

A WTI 87,2, a Brent 88,6 dollár volt ma reggel a közeli határidőre. Az olaj árát a fogyasztás alakulásával kapcsolatos optimizmus hajtotta felfelé. A koronavírus negatív keresleti hatása gyengül, a készletek csökkennek, a fizikai piac erős. A befektetők szerint tovább szűkülhet kereslet/kínálat egyensúlya és az OPEC hiába dönt a jövő héten a termelés bővítéséről, továbbra sincs elegendő termék a piacon. Az amerikai palaolaj termelők csak lassan növelik a befektetéseiket, továbbra is a tőke és a hozam visszafizetése a fő cél. Az orosz-ukrán válság pedig tovább fokozza a várakozásokat, így egyre több bank jön ki a 100 dolláros olajár várakozással. A DBS Bank becslése szerint legalább 5-7 dolláros háborús prémium van beárazva a kőolaj árában jelenleg.

Az arany tovább esett a nagyon szigorú Fed nyilatkozat után

Az arany 1.796 dollárig süllyedt ma reggel. A heti teljesítmény november óta a leggyengébb, mivel a dollár erősödött azt követően, hogy a Fed szigorúbb politikát hirdetett, hogy megfékezze az inflációt. Jerome Powell jegybankelnök nyilvánvalóvá tette, hogy az elmúlt 40 év legmagasabb fogyasztói árromlását a jegybank minden eszközzel le kívánja törni, ami magasabb kölcsönkamatokat jelent. Ez pedig rossz hír a hozamot nem fizető arany számára, még akkor is, ha a reálkamatok továbbra is a negatív tartományban vannak. Az aranyra szintén kedvezőtlenül hatott, hogy az USA növekedése a várakozások felett volt az előző negyedévben, ami szabadabb teret ad a Fed-nek. Egyedül az Oroszország miatt feszült helyzet segített tegnap a nemesfémen.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben