Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed megkeverte a lapokat

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 27.   11:52

Erste kommentár A tegnapi amerikai kamatdöntés ugyan nem hozott meglepetést, de azok csalódhattak, akik abban hittek, hogy a geopolitikai feszültségek növekedése miatt esteleg óvatosabb lesz a Fed. Jerome Powell keményen „odatette...

Erste kommentár

A tegnapi amerikai kamatdöntés ugyan nem hozott meglepetést, de azok csalódhattak, akik abban hittek, hogy a geopolitikai feszültségek növekedése miatt esteleg óvatosabb lesz a Fed. Jerome Powell keményen „odatette magát”, s a korábban is tudott márciusi mennyiségi lazítás kivezetésén és a belengetett kamatemelésen túl elég szigorú hangnemet ütött meg a hatalmasra duzzadt Fed mérleg szűkítésének tekintetében. Vagyis elég gyors pénzmennyiség csökkenésre lehet majd számítani, ami az álmoskönyvek szerint nem tesz jót a részvénypiacoknak. Így nem meglepő, hogy a kezdeti öröm a nap végére elpárolgott. Különben az oroszok teljesíthetetlen követelésére, nevezetesen, hogy a NATO vonuljon ki a volt szovjet érdekszférából, egyértelmű nem válasz érkezett, de Ukrajna tekintetében látszik a kompromisszumkészség. Putyin valószínűleg azt szeretné elérni, hogy a NATO garanciát adjon arra, hogy nem veszi fel soraiba Ukrajnát. Ebbe az irányba való elmozdulásnak tűnik, hogy az USA kölcsönös ukrajnai fegyvertelepítési tilalmat javasol. Vagyis egy lépéssel közelebb lehetünk a megoldáshoz. Közben az EKB is aggódik az amerikai terv miatt, nevezetesen hogy Oroszországot lekapcsolnák a SWIFT rendszerről, amit mi nem tartunk valószínűnek, hiszen ez az olaj- és gázkereskedelmet is megnehezítené, amire most nincs szüksége a fejlett világnak. Különben hagyományos eszközökkel, de sokkal lassabb metódusokkal lehet helyettesíteni a SWIFT kommunikációs rendszert, aminek eredményeképp az átutalások ideje jelentősen megnyúlna, az pedig háborús helyzetben nem olyan jó. Na meg át is kell állni rá, s ez is időt vesz igénybe. Egy szó mint száz, továbbra is azt gondoljuk, hogy egyezség lesz és nem háború, de valószínűleg később.


A piac is nyugodtabb állapotba került, de a néhány nappal ezelőtti mélyponttól továbbra is messze vannak az indexek. A DAX több mint egy százalékos mínuszban kezdte a kereskedést, s azóta kapaszkodik fölfelé, ami beleillik a technikai képbe. A BUX a kezdeti csökkenés után hamar a pozitív tartományba fordult, elsősorban az OTP részvényeinek köszönhetően.

A Fed sajtótájékoztató hatására ma ismét eshetnek a piacok

Ázsiában hatalmasat estek az indexek a Fed kijelentéseit követően. Japánban a Nikkei 225 index több, mint 3%-os, Kínában a Shanghai Composite 1,3%-os, a Hang Seng pedig 2,7%-os mínuszban van.


Európa tegnap jól teljesített, hiszen az Euro Stoxx 50 2,1%-kal lett értékesebb, míg a FTSE 100 1,3%-kal zárt magasabban. A francia CAC 40 2,1%-kal, a DAX pedig 2,2%-kal emelkedett.


Az USA-ban a Fed sajtótájékoztatót követően a kezdeti ralli után megállt az emelkedés, és a Dow Jones index 0,4%-os, az S&P 500 pedig 0,2%-os mínuszban zárt. A Nasdaq változatlan volt. 

Jó negyedévet zárt a Tesla, de a chiphiány 2022-ben is problémát okozhat

A Tesla piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves eredményét, ami alapjáraton jobb lett a várakozásoknál. A bevétel 17,72 milliárd dollár lett, ami 65%-os éves bővülést jelent, és felülmúlta a 16,64 milliárd dolláros elemzői konszenzust is. A profitabilitás terén is jól szerepelt a Tesla, hiszen a 2,54 dolláros egy részvényre jutó eredmény felülmúlta a 2,36 dolláros várakozást. Ugyan a cég pénzügyi teljesítménye jó volt, nagyobb volatilitás volt észlelhető a papírban, mivel a vezetőség aggodalmát fejezte ki az ellátási lánc problémákkal kapcsolatosan, amik 2022-ben is kockázatot jelenthetnek. Az autógyártás üzletágának bruttó marzsa 30,6%-ra emelkedett, meghaladva a 29,9%-os várakozást. Elon Musk elmondta, hogy 50%-os növekedést vár a szállításokban idén, de hivatalos előrejelzést nem tettek közzé. A vállalatnak hatalmas mértékű, 17,6 milliárd dolláros készpénzállománya van. Zárást követően 0,8%-ot csökkent az árfolyam.

Jó negyedik negyedév, kiábrándító kilátások az Intelnél

Az Intel negyedik negyedéves teljesítménye is jól alakult, viszont az első negyedéves kilátások elmaradtak a piaci várakozástól, amire a cég papírja 3% körüli esést produkált. A vállalat 20,5 milliárd dolláros bevételről számolt be, felülmúlva a 18,3 milliárd dolláros várakozást. Az 1,09 dolláros részvényenkénti eredmény jobb lett, mint a 90 centes várakozás. A vállalat bruttó (55,4 vs 53,6) és működési (25,9 vs 23,2) marzsa is jobb lett a vártnál. Az első negyedévben a vállalat bevétele felülmúlhatja a várakozásokat, viszont az EPS elmaradhat attól, ami nem tetszett a piacnak. Az Intel 5%-kal emeli az osztalékot.

Kezdődnek az újabb klinikai vizsgálatok a Modernánál

A Moderna bevonta az első résztvevőt az omikron-specifikus vakcina emlékeztető oltóanyagának klinikai vizsgálatába.

A vártnál jobb jelentést közölt a Deutsche Bank

Ma reggel tette közzé 2021-es negyedik negyedéves jelentését a Deutsche Bank. A bank nettó bevételei meghaladták a piaci várakozást (5,90 milliárd euró vs 5,68 milliárd), melyhez a lakossági üzletágon kívül a vagyonkezelés, a befektetési banki és a vállalati üzletág is hozzájárult. Az eredmény a profit szempontjából is meghaladta a várakozásokat, a becsült 1,60 helyett 1,86 euró lett az egy részvényre jutó eredmény. A pénzintézet CET1 tőkemegfelelése 13,2%, ami több, mint amit az elemzők becsültek (13,0%). A bank nyeresége 145 millió euró volt. Az árfolyam pozitívan reagált az eredményre.

A piaci hiányolja a konkrét célokat az SAP-tól

Ma reggel tette közzé a hivatalos negyedik negyedéves jelentését az SAP, ami megerősíti a német szoftvercég január 14-én közzétett előzetes számait. A vállalat bevétele 6%-kal 7,98 milliárd euróra nőtt. A felhő szegmens 28%-kal 2,61 milliárd euróra nőtt, felülmúlva a 2,5 milliárd eurós elemzői várakozást. A cég azt is elmondta, hogy a szegmens 2022-ben további 28%-kal növekedhet. A vállalat profit oldalon is felülteljesített, hiszen az 1,24 eurós egy részvényre jutó eredmény jobb lett, mint az 1,18 eurós várakozás, igaz, csökkenést jelent a tavalyi időszak 1,62 eurós eredményéhez képest. A befektetőknek viszont nem tetszik, hogy a cég nem adott meg konkrét pénzügyi célokat, és nem közölt részleteket a 2025-ös cash flow céljáról, illetve bejelentette, hogy többségi részesedést vásárol a Taulia fintech vállalatban, amire az árfolyam hatalmas mínusszal reagált.

Terv az Evergrande csődjének kezelésére

A Bloomberg értesülései alapján a kínai hatóságok az Evergrande feldarabolásáról és csődjének rendezéséről szóló tervezet elfogadásán dolgoznak. A tervezetet a China Cinda Asset Management, az állami tulajdonú, rosszul teljesítő hiteleket menedzselő csoport és az Evergrande legnagyobb hitelezői alkották meg. A cél, hogy az ingatlanfejlesztő óriás értékesítse eszközeinek jelentős részét, kivéve a külön cégként működő ingatlankezelőt, valamint elektromos autógyártó leányvállalatot. Ha a hatóság elfogadja a tervezetet, akkor az eszközök eladásából finanszíroznák a hiteleket, azonban kérdéses, hogy a hitelezőknek a befektetett pénz mekkora részéről kellene majd lemondaniuk.

Megvette a munkavállalói részvényprogramhoz szükséges részvényeket az ALTEO

Az ALTEO bejelentette, hogy a MRP szervezetének legutóbbi tranzakciójával teljesítette a 612.940 darab részvény megvásárlását, ami a munkavállalói részvényprogramhoz szükségeltetik, és amit 2022. március 31-ig kell megszereznie. Néhány napja a Dayton Invest-től és a Wallis Asset Management-től összesen135.700 részvényt vásárolt 2.200 forintos darabáron az OTC piacon. Ebből a Dayton része 130 ezer darab részvény volt. A cég azt is közölte, hogy az opciós programban kitűzött célok teljesítésével időarányosan jól áll. Ezen nem lepődünk meg az első háromnegyedévi eredmények ismeretében!

Idén először növelte az irányadó kamatrátáját a Magyar Nemzeti Bank

A fél tízkor meghirdetett egyhetes betéti tender kamatát 4,3%-ban határozta meg a jegybank, ami az összes ajánlat elfogadása esetén azt jelenti, hogy 30 bázisponttal emelt az effektív kamatrátán. Ez megegyezik az elemzői várakozásokkal. Virág Barnabás MNB-alelnök tegnapelőtti sajtótájékoztatója alapján a jegybank a következő Monetáris Tanács ülésig (azaz egy hónapig) csak szükség esetén változtatna a ma meghatározott kamatszinten. A hazai fizetőeszköz erősödéssel reagált a hírre, ma reggel már 358,7, körül kereskedik az euróval szemben, míg tegnap visszaugrott a 360-as szint fölé. A tegnapi emelkedésben az esti órákban tartott Fed sajtótájékoztató is közrejátszott, amely után jelentősen erősödött a dollár, ez pedig általában nem jó jel a feltörekvő devizák számára. Az utóbbi napokban átlagosnak volt mondható a forint teljesítménye régiós összevetésben, míg ma reggel a lengyel zlotyihoz hasonló mértékű erősödést mutat.

Kéthónapos mélységben az EURUSD

A Federal Reserve nem emelte a jegybanki alapkamatot és az eszközvásárlási program kivezetését sem gyorsították fel, azonban az ülés utáni sajtótájékoztatón Jerome Powell határozott kijelentéseket tett. Elmondása szerint hamarosan kamatemelésre kerül sor (amit a piac márciusra vár), utána pedig elkezdik csökkenteni a Fed mérlegét, mérsékelve a likviditást az amerikai gazdaságban. A monetáris szigorítás mellett elkötelezett sajtótájékoztató hatására szakadt az euró/dollár kurzus, este 1,124-ig erősödött, ma reggel pedig kéthónapos mélypontjáig robogott az árfolyam, mindössze 1,12 dollárt kell fizetni egy euróért.

A nagy emelkedés után kissé gyengült a kőolaj árfolyama

A Brent 88,4, a WTI pedig 87,0 dollár volt ma reggel a közeli határidőkre. A kőolaj árfolyama 7 éves csúcsot döntött tegnap, a közeli határidős Brent jegyzése megközelítette a 90 dollárt. A tegnapi Fed nyilatkozat, mely szerint az amerikai jegybank hamarosan megkezdi a szigorításokat, emelte a dollár kurzusát és gyengítette a nyersanyagokat világszerte. A kőolajpiaci struktúra ezzel együtt erős „backwardation” állapotban van, ami lényegében szűk azonnali piacot jelent. Az OPEC+ képviselői a jövő héten ülnek össze és döntenek a kínálat alakításáról. Érdekesség, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb olajpiaci jelentése 200 millió hordós lefelé történő globális készletmódosításról adott számot. Ez abból származhat, hogy az ügynökség alulbecsülte a keresletet, vagy felülbecsülte a kínálatot a tavalyi évben. Ez a hír mindenesetre ugyancsak afelé mutat, hogy a világ kőolajpiaca mennyire feszült állapotban van, és a fizikai termelési kínálat alatta van a jelenlegi keresletnek.

Az arany gyengült a szigorodó Fed politikára

Az arany tovább gyengült 1.810 dollárra a szigorodó Fed politika hatására. Jerome Powell tegnap nem zárta ki azt sem, hogy a jegybank a soron következő ülések mindegyikén kamatot emel. Ez összesen öt, negyedszázalékos emelést hozhat 2022-ben, ami lényegesen meghaladja a korábbi várakozásokat, mely szerint idén a Fed mindössze három alkalommal emel kamatot. Az amerikai jegybank agresszív fellépése erősítette a dollárt is: az EUR/USD keresztárfolyam 1,12 alá esett, míg a 10 éves dollár hozam egészen 1,85%-ig tudott nőni. Az arany árfolyamát segíti a negatív reálkamat, viszont az emelkedő nominális kamatok inkább a hozamot fizető eszközök felé terelik a befektetőket.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben