Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Powell szerint nem kizárt, hogy minden Fed ülésen kamatot emelnek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. január 27.   10:09

A Fed kommentárjára eshetnek a piacok A tegnapi Fed ülés után Jerome Powell elmondta, hogy a márciusi ülésen minden bizonnyal megemelhetik az alapkamatot, miután az infláció rég nem látott magasságokban van. A...

A Fed kommentárjára eshetnek a piacok

A tegnapi Fed ülés után Jerome Powell elmondta, hogy a márciusi ülésen minden bizonnyal megemelhetik az alapkamatot, miután az infláció rég nem látott magasságokban van. A kamatemelési ciklus megkezdését követően a Fed elkezdheti a kötvényportfóliójának a csökkentését is. A Fed elnöke szerint nem kizárt, hogy az összes idei Fed ülésen kamatot emeljenek, és elmondta, hogy lehet, hogy hamarabb és gyorsabban kell csökkenteni a központi bank 8.900 milliárd dolláros mérlegét. Arra is figyelmeztetett, hogy fennáll a veszélye, hogy hosszabb ideig velünk marad az infláció. A piac 30 bázispontos kamatemelést áraz be márciusra, de mivel a központi bank általában 25 bázispontonként emeli a kamatokat, ez azt is jelentheti, hogy 20% esély van arra, hogy 50 bázisponttal emeljenek. Powell megjegyzései azt mutatják, hogy az agresszívabb szigorítás valószínűsége lényegesen nagyobb, mint az utolsó ülésen volt.

A bankok felkészülnek az Oroszország elleni szankciók bevezetésére

Sajtóhírek szerint az EKB illetékesei arról kérdezték az európai bankokat, hogy hogyan kezelik az Oroszország elleni nemzetközi szankciókat, ha az megszállja Ukrajnát. A bankokat különböző forgatókönyvek elé állítják, mint például az orosz bankok blokkolása a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez való hozzáférésében. Szerintünk a legegyszerűbb válasz a fax üzenetre való áttérés (vagy éppen valamiféle email rendszer használata). Ez a mostani kb. 5 percről jelentősen megnövelné az átutalási időket, rombolva ezzel a kereskedelmet. Ebbe persze az olaj és a gáz is beletartozik, ami lábon lövés lenne az EU részéről. Így inkább az egyedi banki szankciókban hiszünk, ami szerintünk nem érintené az EU-s bankokat (pl. OTP, Raiffeisen, stb.), csak az oroszokat.


Az Egyesült Államok és a NATO írásos választ adott Oroszország biztonsági követeléseire. Kifejtették, hogy nem tudják teljesíteni Putyin azon követeléseit, hogy a NATO vonuljon ki Közép-Kelet Európából. Ugyanakkor az amerikai ajánlatában szerepel a hadgyakorlatok átláthatóbbá tétele, valamint az a hajlandóság, hogy ne telepítsenek közepes hatótávolságú rakétákat vagy harci csapatokat Ukrajnába, cserébe Oroszország kölcsönös kötelezettségvállalásaiért. Szerintünk Putyin célja az, hogy kikényszerítsen a NATO-tól egy nyilatkozatot, hogy Ukrajnát soha nem fogja befogadni a sorai közé.


Az Egyesült Királyság mától visszavonta a Coviddal kapcsolatos összes szabályozást, Olaszország pedig a jövő héttől enyhíti a beutazási korlátozást. Dánia és Ausztria is megindította bizonyos intézkedések megszüntetését. A napi esetek száma Németországban először haladta meg a 200.000-et.


Az Egyesült Királyság autógyártóinak 1956 óta a legrosszabb évük volt tavaly a globális félvezetőhiány, a járványhoz kapcsolódó munkaerő problémák és a Honda gyárának bezárása után. A gyártás 7%-kal, kevesebb, mint 860.000 autóra esett vissza 2021-ben. A motorgyártók és kereskedők társasága idén több mint 1 millió darab gépjármű gyártására számít.

A zéró-Covid politika ára

Kissé visszaesett az ipari profit növekedési üteme Kínában, a novemberi 9,0% (év/év) után decemberben 4,2% lett a mérőszám. 2021 egészét tekintve 34,3%-kal nőtt a cégek nyeresége az ázsiai szuperhatalomban.


A Morgan Stanley is rontott a kínai gazdaság idei évi kibocsátásával kapcsolatos várakozásán. A korábbi 4,9% helyett már csak 4,5 százalékos GDP bővülést becsülnek 2022-re, amit elsősorban a kínai hatóságok zéró-Covid politikájának gazdaságra gyakorolt negatív hatásával magyaráznak.


Hongkong azt fontolgatja, hogy lerövidíti a karantén időszak hosszát. Kínában a járvány átterjedt a legnagyobb e-kereskedelmi központra.


Idén már ötödik rakétáját lőtte ki Észak-Korea. A déli szomszéd elmondása alapján a beazonosíthatatlan eszköz a kommunista állam partjaitól keletre csapódott a tengerbe.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben