Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma 38 éve

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 24.   10:40

Erste kommentár Ma 38 éve, hogy Steve Jobs leleplezte a mestertervet és bemutatta a világnak az akkor forradalmian újnak számító Macintosht. (The Lost...

Erste kommentár

Ma 38 éve, hogy Steve Jobs leleplezte a mestertervet és bemutatta a világnak az akkor forradalmian újnak számító Macintosht. (The Lost 1984 Video: young Steve Jobs introduces the Macintosh - YouTube) Grafikus képernyője volt, számítógépes grafikát lehetett csinálni vele (pl. még molekulákat is lehetett ábrázolni), s még „beszélt” is. Forradalmasította világunkat. Ennek mintájára születtek a Windows, vagy éppen az iPhone vagy az Android rendszerek. S a legjobb tudomásunk szerint a nagyszabású technológiai újdonságokat bemutató rendezvények is ekkortól váltak divattá. Így hát álljunk meg egy pillanatra, s ugyan nem kerek évforduló, de ünnepeljünk egy percet.


Aztán meg szörnyedjünk el, hogy máris a medve piacban vannak az amerikai indexek. Hiszen a Dow Jones, az S&P500 és Nasdaq is a 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik. S egyesek szerint éppen ez a definíciója a medve piacnak. Ugyanakkor azért egy ilyen emelkedési hullámot követően nagy valószínűséggel nem egy csapásra és néhány nap alatt köszönt be a tél, azaz a múlt heti nagy csökkenési hullámot követően jöhet egy kis emelkedés. Ráadásul a 10 éves hozamok a borúsabbá váló gazdasági hangulatban (olajár, infláció, orosz-ukrán konfliktus, stb.) újra csökkenésnek indultak, ami szintén támogató lehet a részvénypiacok számára, még akkor is, ha átmenetinek tartjuk a jelenlegi hozamcsökkenést.


Mindeközben aggódhatunk a potenciális orosz-ukrán háború miatt, ami szankciókat jelenthet számos oroszországi vállalat számára. Így aggódhatnánk a Richter, meg az OTP miatt is. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy gyógyszergyárakat általában nem szoktak szankcionálni, inkább a leértékelődő rubel fájhat a Richternek. Viszont az árfolyam az év eleji 4,4 forintról 4,1-re jött le, ami a tavalyi első kilenc havi átlagos szint. Vagyis egyelőre év per év alapon nincs negatív hatás, hanem inkább arról beszélhetünk, hogy a negyedik negyedéves eredmény – ilyen fronton – kellemes meglepetést szállíthat. (Mintegy 2 milliárd árfolyam pluszt a rubel-forint árfolyamon.) Az OTP esetében sem számítunk szankciókra, habár van kitettsége mind ukrán, mind az orosz oldalon. Ez a profit 14, a mérlegfőösszegnek pedig 6,5 százalékára lehet negatív hatással. Vagyis valószínűleg ennél kisebb, szerencsés esetben pedig jóval kisebb negatív hatással találkozhatunk.


A DAX a negatív tartományban nyitotta ma a kereskedést, de a technikai kép alapján eléggé túladott, s itt is a 200 napos mozgóátlag alatt vagyunk (újra). Mindenesetre a technikai kép alapján egy korrekció beleférne a mai napba, de az index ennek egyelőre nem sok jelét mutatja. A BUX is a negatív tartományban nyitott ma reggel, és moderáltabb esését mutat, mint, pl. a DAX index.

Európa továbbra is felülteljesíti Amerikát

Ázsiában vegyesen indult a hét. A japán Nikkei 225 0,2%-kal emelkedik, míg a kínai Shanghai Composite változatlan, a Hang Seng pedig 1,1%-kal csökken.


Európa nagy eséssel zárta a múlt hetet és így szinte az összes európai részvényindex veszteséges az idei évben. Az Euro Stoxx 50 1,6%-kal zárt lejjebb, míg az angol FTSE 100 1,2%-ot veszített értékéből. A francia CAC 40 1,8%-kal csökkent, a német DAX pedig 1,9%-kal zárt lejjebb.


Amerika sem tudta visszaverni a medvéket és csúnya mínuszban zárta a hetet. A Dow Jones index 1,3%-kal, az S&P 500 1,9%-kal, a Nasdaq Composite pedig 2,7%-kal csökkent. A határidős indexek emelkedést mutatnak a mai kereskedés előtt.

Jövőre véget érhet a chiphiány

Az Infineon szerint a végrehajtott kapacitásnöveléseknek köszönhetően nyártól csökkenhet, jövőre pedig teljesen megszűnhet az autóipari chiphiány. Az Infineon például 1,6 milliárd euróból fejlesztette Villachban található gyárát.

Nyereséges évet zárt a Commerzbank

A Commerzbank ismét megerősítette, hogy nyereséggel zárta a 2021-es évet. Még úgy is, hogy a lengyel leánybankjánál 436 millió eurós céltartalékot képeztek a devizahitelekhez kapcsolódóan. Mivel a piac eddig is 700 millió euró fölötti korrigált eredményt várt, így a nyerség tényéről szóló bejelentés nem meglepő.

Elkóborolni látszik a 355-ös szinttől a forint

Egészen a 359-es szintig emelkedett az EURHUF kurzus a pénteki nap folyamán, melyet ma reggel is tart a devizapár, egy euró 358,9 forintba kerül. Kedden kamatdöntő ülést tart az MNB, ahol az elemzők 30 bázispontos alapkamat emelést várnak, ami a kamatfolyosó további feljebb tolódását is jelentheti. Az irányadó kamatról szóló csütörtöki egyhetes betéti tenderen is 0,3 százalékpontos emelést vár a piac. A hazai fizetőeszköz a régiós devizák közül alulteljesítőnek számít.

Nem mozdul az EURUSD

A pénteki kereskedés során valamelyest emelkedett az EURUSD devizapár árfolyama, azonban ez továbbra is azt jelenti, hogy a 20 és a 30 napos mozgóátlag körül oldalazik a kurzus. Ma reggel 1,133 dollárt kell fizetni egy euróért.

Erősödik az olaj, továbbra is a kereslet áll a figyelem középpontjában

A WTI 85,6, a Brent típusú kőolaj pedig 87,6 dollár volt ma reggel a közeli határidőkre. A két olajféleség emelkedésében fontos szerepet játszott, hogy Antony Fauci vezető járványügyi szakember szerint az új variáns terjedése lassan eléri a csúcsát. Ez azt jelentheti, hogy egyre több ember térhet vissza a munkahelyére. Az Egyesült Arab Emirátusok két ballisztikus rakétát állított meg, amit húti lázadók lőttek ki Jemenből. A múlt héten az Irán-barát lázadók dróntámadást hajtottak végre emirátusi olajlétesítmények ellen. A piac egyre optimistább az idei olajár alakulással kapcsolatban, a Goldman Sachs mellett a J.P. Morgan is 100 dollár feletti olajárat vár. A geopolitikai feszültségek, főleg az ukrán konfliktus és a közel-keleti helyzet is emeli a kőolaj árát.

Az arany stabil, a Fed a héten irányt adhat a piacoknak

Az arany 1.838 dollár volt ma reggel. A befektetők azt várják a Fed-től, hogy a héten iránymutatást adhat a várt márciusi kamatemeléssel kapcsolatban, mivel kedden és szerdán üléseznek a Fed kormányzói. A Goldman Sachs nagyobb szigorítást vár a piacon, mint a befektetők többsége, mivel csak így lehet megakadályozni az infláció általánossá válását. Az arany áremelkedését segíti a bitcoin és a többi kriptovaluta zuhanása is, mivel november óta értékük felét elveszítették ezek az eszközök. A befektetők az innen kivont tőkét részben az aranyba viszik át. A fedezeti alapok mindenesetre nem ennyire optimisták, mivel 5 hetes mélyponton van a tőkebeáramlás az arany befektetésekbe ezekből az alapoktól.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben