Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Drága olaj, magas infláció, jelentős szabad pénzmennyiség: van tér a tőkepiaci növekedésre

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2022. január 21.   09:14

Jelentős szabad pénzmennyiség keresi a helyét továbbra is a világban, a részvénypiacok ezért idén is kedvező befektetési lehetőségeket kínálnak az energiaszektortól az ESG, vagyis a társadalmi és környezeti hasznosságot figyelembe vevő társaságok papírjáig – derült ki az Erste Befektetési Zrt. és Random Capital Zrt. sajtótájékoztatóján.

„Idén sem számíthatunk az olaj- és gázárak számottevő csökkenésére, a drága energiahordozók miatt pedig a korábban megszokottnál magasabb infláció is tartósabban maradhat velünk, mint amire korábban számítani lehetett. Az olaj világpiaci ára az idei első félévben 80-90 dollár között alakulhat, és ez a szint az év második felében akár tovább is emelkedhet az olajpiacot jelenleg jellemző többletkínálat eltűnésével” – mondta el Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital Zrt. közös sajtótájékoztatóján.

Az Erste Befektetési Zrt. tavaly ősszel vásárolta meg a Random Capitalt, a tranzakció eredményeként pedig az Erste csoportszinten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első számú kereskedőjévé vált. A két, jogilag független, de egyaránt Erste kötelékéhez tartozó kereskedőház tavaly együtt a legnagyobb forgalmat érte el a BÉT-en a maga 1766 milliárd forintos részesedésével. A Random Capital forgalma a BÉT-en tavaly elérte a 356 milliárd forintot, míg az Erste Befektetési Zrt. forgalma 1410 milliárd forint volt 2021-ben.

„Az európai gázpiacon a tavaly év végi nyomás ugyan mostanra enyhült valamelyest, az árak azonban továbbra sem nevezhetők alacsonynak, jelenleg a 2020-as átlagár 6-7-szeresén folyik a kereskedés. Az európai gázkereslet növekedése folytatódhat a gazdasági kilábalás és az energiafordulat, vagyis az atom- és szénerőművek leállítása miatt. Az energiaárakban a legnagyobb felfelé ható kockázatot idén egy esetleges orosz-ukrán konfliktus jelenti, míg jelentősebb árcsökkenést a koronavírus-járvány egy újabb nagyobb, a gazdaságokat visszafogó hulláma eredményezne. Az olaj- és gázipari részvények továbbra is alulárazottak, így a kisbefektetőknek is érdemes ezekben gondolkodni, de a német atomerőművek bezárása miatt ajánlott megnézni a nukleáris energiával foglalkozó kanadai és francia cégek papírjait, illetve a megújuló energiaforrások területén is több jó befektetési lehetőség kínálkozik” – tette hozzá Pletser Tamás.

„Az inflációs nyomásra reagáló jegybanki szigorítások ellenére továbbra is jelentős szabad pénzmennyiség keresi a helyét a világban. Így a részvénypiacokon van tér a növekedésre. Tavaly a hagyományos energiaszektor mellett a bankok, valamint a kereskedelmi cégek és az ingatlantársaságok teljesítettek jól. Az idén érdemes figyelni azokra az értékalapú (value) cégekre, amelyek inflációs környezetben képesek áremelést érvényesíteni a fogyasztók felé, a szektorok tekintetében pedig az ipar, technológia, fogyasztás és egy csillapodó pandémia esetén a turizmushoz köthető iparágak lehetnek érdekes célpontok” – fogalmazott Varga Ádám, Advisory desk és termékfejlesztési vezető.

Hozzátette: „Az idén is van potenciál az ESG, vagyis a társadalmi és környezeti hasznosságot figyelembe vevő részvényekben. A befektetők egyre nagyobb része már nem „csak” hozamot vár a pénzétől, hanem azt is, hogy valamilyen jó környezeti vagy szociális célt is szolgáljon. Az Ersténél a fenntarthatósági befektetés kiemelt terület, amit mutat, hogy az ESG-befektetések aránya eléri a 10 százalékot, szemben a másfél százalékos piaci átlaggal.
Az Erste Alapkezelő jelenleg hét fenntartható befektetési alapot működtet, amelyek nettó eszközértéke tavaly év végén meghaladta a 30 milliárd forintot. Az Erste Asset Management 19 ESG-alapjában ezen túl további közel 170 milliárd forint hazai befektetést kezeltek 2021 végén. De a magyar Erste rendszeres befektetési programja, az Erste Future zöld csomagján keresztül is lehetőséget kínál fenntartható befektetésre. Tavaly összesen több mint háromezer ügyfél választotta a zöld csomagot, ők közel 24 ezer tranzakció keretében mintegy kétmilliárd forint értékben fektettek be.”

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben