Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ÍGY KEZDD EL

A befektetés nem kiváltság!

ÍGY KEZDD EL
ÍGY KEZDD EL2022. január 20.   11:02

Ma már nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy a pénz nekünk dolgozzon. Nagyon kis összeget is be lehet ma már fektetni és ahhoz sem kell évekig tanulmányozni a közgazdasági tankönyveket és a tőzsdei grafikonokat, hogy megfelelően magas hozamot érhessünk el. A befektetések világa egyre demokratikusabb és mind egyre többen élvezik a tőkepiacok növekedésének hasznát.

A pénzügyek világa egyre demokratikusabbá válik. Ez nem új folyamat, hanem nagyon is régi: valamivel több mint kétszáz évvel ezelőtt például azért alapítottak egy intézetet egy kis osztrák templomban, hogy a helyi közösség szegényebb tagjainak álljon rendelkezésére az új vívmánnyal, a betétkönyvvel: így ők kaphattak a félre tett pénzeik után kamatot. Az intézmény az első ilyen volt. Erstének hívták.

Ma már a banki szolgáltatások bárki számára elérhetőek, ám az is nyilvánvaló, hogy a bankbetétek nem feltétlenül kínálnak védelmet az infláció ellen. A tőzsdei hozamokat látva már majdnem mindenki elgondolkodott már azon, hogy jó lett volna a pénzét befektetni, ám a többség nem viszi a megtakarítását a tőkepiacokra – részben attól tartva, hogy ott bukni is lehet, részben pedig azért, mert úgy gondolja, ez egyszerűen nem neki való. Pedig a befektetés ma már nem csak a gazdagok kiváltsága, hiszen nem kell óriási vagyon ahhoz, hogy elkezdjük a pénzt dolgoztatni. Azt azonban mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a tőkepiacon nem csak nyerni lehet, hanem veszteni, ugyanis a befektetési formák számos kockázatot rejtenek magukban, amelyeket előzetesen mérlegelnünk kell.

A tőzsdei, tőkepiaci befektetések az elmúlt években egyre szélesebb kör számára váltak elérhetővé, aminek több oka is van. Az egyik a digitalizáció: ma már nem kell ahhoz egy brókercég vagy bank fiókjába elmenni, hogy értékpapírokat vásárolhassunk, ahogyan az egyes szektorok, vagy vállalatok teljesítményéről sem kell vadászni a híreket. Befektetni ma már néhány kattintással is lehet – még számítógép se kell hozzá, csak a telefon -, miközben az információk is házhoz jönnek, az elemzésekkel együtt.

De nem is kell nekünk teljesen kiképzett tőzsdeguruvá válni, hiszen rábízhatjuk a befektetéseink kezelését profikra is: a befektetési alapok segítségével elég csak a területet kiválasztani, ahová a pénzünket küldeni szeretnénk – a kockázatosabb pénzpiaci befektetésektől, a kötvények biztonságán át az általános részvénybefektetéseken keresztül a specális szektorokig. Így úgy részesedhetünk a részvénypiacok fellendüléséből, a jövő technológiáival foglalkozó cégek sikeréből, a zöld energiával, az energiahatékonysággal vagy az elektromos hajtású járművekkel foglalkozó társaságok növekvő értékéből, hogy évekig tanulmányoztuk volna, pontosan mely cégek papírjait kell venni, mi minősül túl- vagy alulértékeltnek, és miért. Természetesen a válaszott szolgáltatás vagy termék alapos ismerete elengedhetetlen feltétele a befektetéseknek.

A befektetés ma már egyszerű, bárki számára elérhető és átlátható megtakarítási forma olyan előnyökkel, mint például az azonnali hozzáférhetőség – nem kell feltörni a betétet, vagy várni a hó, esetleg az év végéig a pénzre, nehogy elvesszen a kamat. Ráadásul valóban elkezdhető minimális összeggel is, hiszen ma már léteznek olyan befektetési programok is, amelyek kifejezetten a rendszeresen (akár kis összeget is) megtakarítóknak készültek.

Takarékoskodni ugyanis leginkább elhatározás kérdése, és nem feltétlenül az anyagiakon múlik: van, aki nagyon kevésből is képes félre tenni, és olyan is, akinek magas a jövedelme, a hó végén mégsem jön ki a pénzéből. Azoknak, akik ha keveset is, de félre tudnak tenni viszont szükségük van egy olyan lehetőségre, amellyel a pénzt megfelelően tudják kamatoztatni.

Ilyen rugalmas, kötelezettségek nélküli befektetési lehetőség és megtakarítási program az Erste Future, amelyben csomagokba gyűjtötték a megtakarítási lehetőségeket, hogy mindenki egyszerűen eldönthesse, melyik területben hisz a legjobban. A részvételhez elegendő a befektetési szándék, nem kell hozzá a tőkepiacok ismerete, mégis mindenki a számára megfelelő csomagot választhatja ki. Az Erste külön csomagokat kínál az alacsony, a magas vagy a közepes kockázatvállalási hajlandósággal rendelkezőknek, a megtakarítás tervezett időtávja, és a félre tehető összeg szerint is, ajánlva az ezekhez a profilokhoz illeszkedő megtakarítási mixet. A tematikus befektetési csomagokkal az ügyfelek aszerint is tudnak választani, melyik piac növekedésében bíznak leginkább, vagy milyen értékrendben hisznek. Így például az Erste Future Zöld csomagjában több olyan befektetési alap jegyei találhatóak meg, amelyek a fenntarthatóságot tartják szem előtt. Az ESG (Environmental, Social, Governance, vagyis a társadalmi és környezeti hasznosságot is figyelembe vevő) -befektetések népszerűségét mutatja, hogy tavaly összesen több mint háromezer ügyfél választotta a zöld csomagot, akik közel 24 ezer tranzakció keretében mintegy kétmilliárd forint értékben fektettek be.

Az Erste Future Befektetési Program az Erste Group leányvállalatai közül már Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, Romániában, és Horvátországban is elérhető, összesen közel félmillió ügyfél használja a szolgáltatást. Magyarországon jelenleg 34 ezer ügyfél alkalmazza az Erste megtakarítási programját. Átlagosan havonta 50 ezer forintot tesznek félre, ami jól mutatja, hogy nem kellenek milliók ahhoz, hogy a jövőnkről gondoskodjunk.

A fenti információk nem teljes körűek és a változtatás jogát az Erste Befektetési Zrt. fenntartja. A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak. A leírtak célja kizárólag általános információk megismertetése a befektetőkkel. A Termékeinkkel kapcsolatos további információkat Üzletszabályzatunk is tartalmazza, amely elérhető az Erste Befektetési Zrt. honlapján (www.ersteinvestment.hu). Az Erste Future Junior Befektetési Programmal kapcsolatos további információkat a www.erstefuture.hu weboldalon, az Erste Befektetési Zrt. Üzletszabályzatában (Erste Future Befektetési Program kiskorú Ügyfelek részére) és az Erste Bank fiókjaiban talál.

Kérjük, hogy amennyiben megfontolt befektetési döntése meghozatala érdekében az adott termékfajtával kapcsolatosan a fentieken túlmenően további tájékoztatásra van szüksége, szíveskedjen társaságunk munkatársait felkeresni, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt alaposan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat. Az Erste Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagsággal a Budapesti Értéktőzsdén rendelkezik.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy Társaságunknál a fentieken túl számos befektetési alap elérhető, melyek listája megtalálható az alábbi weboldalon. A Kiemelt Befektetői Információk menüpont alatt elérhető dokumentum tartalmazza az egyes alapok bemutatását, melynek segítségével az egyes alapok kondíciói könnyedén összehasonlíthatóak: https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetési alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra! A fenti befektetési csomagokban szereplő terméktípusról részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagban érthető el: ersteinvestment.hu/hu/befektetesi_jegyek.html

Címlapkép: GettyImages

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben