Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jövő héten nyit Nagy-Britannia

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. január 20.   09:38

Visszakozik a cseh kormány Boris Johnson bejelentette, hogy jövő csütörtöktől feloldják a decemberben bevezetett úgynevezett „Plan B” járványügyi korlátozásokat. Ennek értelmében eltörlik a kötelező...

Visszakozik a cseh kormány

Boris Johnson bejelentette, hogy jövő csütörtöktől feloldják a decemberben bevezetett úgynevezett „Plan B” járványügyi korlátozásokat. Ennek értelmében eltörlik a kötelező maszkhasználatot, és visszavonják a home office-ra vonatkozó ajánlást is. Az igazoltan koronavírus betegek karantén kötelezettsége március 24-ig életben marad, de ezt követően nem tervezik meghosszabbítani a kötelező jellegű karantént. Az Egyesült Királyságban roppant gyorsan zuhan az új megbetegedések száma, és a jelenlegi tendenciák alapján jövő csütörtökre visszatérhetnek az omikron hullám kitörése előtti szint közelébe, vagyis náluk mindössze 1,5-2 hónapig tarthatott ez a hullám.


Az új cseh kormány visszavonta a kulcsfontosságú szakmákban dolgozókra és a 60 év fölöttiekre vonatkozó oltási kötelezettséget, amit még az előző cseh kormány szavazott meg és ami márciustól lépett volna életbe. A döntést a társadalmi ellenállással indokolták.


A török jegybank várhatóan 14,0%-on fogja tartani az alapkamatot mai kamatdöntő ülésén.

Mit lép Biden és a NATO, ha az oroszok beteszik a lábukat Ukrajnába?

Joe Biden szerint Vlagyimir Putyin nem szeretne nagyobb háborút kirobbantani, de egy kicsit valószínűleg be fog törni Ukrajnában. Oroszország több, mint 100.000 katonát állomásoztat az ukrán-orosz határon, hogy megnézze, hogyan reagál a nyugat egy ilyesfajta agresszióra. Ugyan Biden elmondta, hogy az Egyesült Államok és a szövetséges NATO országok egyetértenek abban, hogy nagyon komoly következménye lesz, ha az oroszok megtámadják Ukrajnát, viszont az amerikai elnök tanácsadói elmondták, hogy a NATO tagországok nem tudják, mit tegyenek akkor, ha az oroszok nem szállják meg Ukrajnát, „csak” beteszik a lábukat az ukrán területekre. Az amerikai elnök több, mint kétórás beszédéből inkább a bizonytalanság érződött, mintsem egy erős koalíció.


Bruce Richards, a Marathon Asset Management vezérigazgatója szerint a Fed valószínűleg nyolc kamatemelést fog végrehajtani, hogy megfékezze az inflációt. A szigorúbb monetáris politika viszont recesszióhoz vezethet, és így 2022 végére az amerikai GDP csak 1,5-2%-os növekedést produkálhat, elmaradva a 4%-os várakozástól.


A kriptotőzsdék visszaszorítása lesz a SEC 2022-es céljainak középpontjában. Gary Gensler, az SEC elnöke reményét fejezte ki, hogy a kereskedési platformok az elkövetkező hónapokban lépéseket tesznek annak érdekében, hogy szabályozottabbak legyenek.

Két fontos kamatvágást is végrehajtott a kínai jegybank

Két fontos kamatvágást is végrehajtott a PBOC, bár nem beszélhetünk nagy monetáris lazításról. Az egyéves hitel referencia kamatot 10 bázisponttal 3,70%-ra, míg az ötéveset 5 bázisponttal 4,60%-ra csökkentették. A döntéssel a jegybank további lépéseket tett afelé, hogy támogassa a kormányzat idei évi gazdaságélénkítési törekvéseit, amelyre a teljes városokat érintő egyre gyakoribb lezárások közepette szükség lehet a gazdasági növekedés fenntartása érdekében.


Meghaladta a várakozásokat a japán export decemberben, a 17,5%-os éves bővülés jelentősen jobb, mint a 16,0%-os konszenzusos várakozás, azonban elmarad a novemberi 20,5%-os növekedési ütemtől. Az import nagyobb mértékben, 41,1%-kal nőtt, de elmaradt a 42,8%-os várt éves növekedéstől. A szezonálisan igazított havi bázisú export 0,2%-kal esett vissza. A bővüléshez elsősorban az autóipar és az acélipar járult hozzá. A kereskedelmi deficit így 582 milliárd jen (5,1 milliárd dollár) volt decemberben, a 2021-es évben pedig 1472 milliárd jen (12,9 milliárd dollár).


Kim Dzsongun utalt rá, hogy a kommunista diktatúra újraindíthatja a négy éve leállított atomfegyver, illetve nagy hatótávolságú rakétakísérleteit.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott az amerikai és az európai határidős piacokon is ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben