Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot ment tegnap az OTP

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 12.   10:32

Erste kommentár Tegnap 4,5 százalékot emelkedett az OTP, s ezzel jelentős lépést tett a felzárkózás terén az európai versenytársakhoz, ráadásul mindezt közel dupla akkora forgalommal tette, mint az elmúlt...

Erste kommentár

Tegnap 4,5 százalékot emelkedett az OTP, s ezzel jelentős lépést tett a felzárkózás terén az európai versenytársakhoz, ráadásul mindezt közel dupla akkora forgalommal tette, mint az elmúlt napok átlaga volt. Az európai 600-as pénzügyi szolgáltató index december közepe óta 15 százalékot emelkedett, míg az OTP „csak” cirka 10 százalékot. Az ok jól ismert, a kamatok félévre történő befagyasztása, amit jócskán túlreagált a piac, hiszen, akkor az indokolható 30-40 forinttal szemben (egyszeri profitkiesés hatása) cirka 1500 forinttal értékelődött le a bankpapír. Úgy tűnik, hogy ezt az árazási különbözetet elkezdte ledolgozni a részvény, és a becsült differencia már csak 5 százalékpont körül lehet. Ez alapján lenne és van potenciál a részvényben, de az elmúlt napok emelkedéseinek köszönhetően eléggé túlvetté vált a papír, legalábbis rövidtávon. Ugyanakkor itt 18.000 pont környékén egy ellenállás is húzódik, ami megakaszthatja a további emelkedést, remélhetőleg csak átmentileg.


Mindeközben a járványfronton is ellentmondásos hírek érkeznek. Sokan aggódnak, hogy megint túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer, amire az ad okot, hogy az USA-ban a kórházban kezeltek száma már 400 fölé ugrott egymillió főre vetítve, ami új maximumot jelent a járvány történetében. Különben mindez úgy valósult meg, hogy az új esetszám jelenleg a 2,2-szerese a korábbi csúcsértéknek, s nagyjából elérte azt a tartományt, ahol az Egyesült Királyságban már elkezdtek csökkenni az estszámok. Az is igaz, hogy Franciaországban még ennek is a dupláját mérik, viszont ott még 30 százalékkal alacsonyabban áll a kórházban kezeltek száma a korábbi csúcshoz képest. Egy szó mint száz, az omikron továbbra is a határeset kategóriába esik a delta és a sima influenza között, miközben a spanyol miniszterelnök már arról beszél, hogy ideje lenne hagyományos influenzaként kezelni az új variánst, míg mások a vészharangokat kongatják továbbra is. Mi inkább az előbbi felé hajlunk.


A DAX enyhén emelkedik ma reggel, s ez a technikai indikátorok alapján meg is maradhat. A BUX viszont gyengélkedik, amiben jelentős szerepet játszik az OTP, bár az összes blue-chip kicsit lefelé kacsingat.

Felülkerekedtek a bikák, elkezdtek emelkedni a piacok

Ázsiában emelkednek az indexek, miután a kínai inflációs adat csökkenést mutat. Japánban a Nikkei 225 1,9%-kal emelkedik, míg Kínában a Shanghai Composite 0,8%-kal, a Hang Seng pedig 2,5%-kal értékelődik fel.


Európa megtörte a háromnapos esést, és tegnap végre fellélegezhettek a befektetők. Az Euro Stoxx 50 1%-kal, a FTSE 100 0,6%-kal zárt magasabban. A CAC 40 1%-kal, a német DAX pedig 1,1%-kal lett értékesebb a tegnapi nap folyamán.


Amerika szintén jól teljesített, hiszen a Dow Jones 0,5%-kal zárt magasabban, míg az S&P 500 0,9%-kal, a Nasdaq pedig 1,4%-kal emelkedett. A határidős indexek alapján, ma is folytatódhat az emelkedés.

Oroszországban terjeszkedhet az UniCredit

A Bloomberg értesülései szerint az UniCredit érdeklődik az orosz Otkritie Bank megvásárlása iránt. Az orosz bank a hetedik legnagyobb az országban, és 2017-es kimentése óta állami tulajdonban van. Mérlegfőösszege 44 milliárd dollár. A felvásárlástól az UniCredit jövedelmezőségének javulását remélik.

Háromhónapos csúcsára erősödött a forint

Tovább folytatta tegnap az erősödését a magyar deviza és letörve a 200 napos mozgóátlagot egészen 356,6-ig jutott a kurzus, ami a forint szempontjából háromhónapos csúcsot jelent. Az erősödést az esti órákban segíthették a Jerome Powell szenátusi meghallgatásán elhangzottak is. A Fed elnöke szerint itt az ideje, hogy visszafogják a gazdaság monetáris támogatását, de a gazdaság erős, és a növekedés a jegybanki támogatás visszafogása ellenére is fennmaradhat. Ez minden bizonnyal támogatta a fejlődő piaci devizákat, így a forintot is. A mai reggelen kisebb ugrálás után 356,6-on áll a devizapár, mellyel az utóbbi napokban egyébként jól teljesítő régiós devizák közül továbbra is kiemelkedik. Holnap egyhetes betéti tendert tart az MNB, amely után akár további forinterősödés is jöhet.

Nyugodt maradt Powell szavai után az EURUSD

A tegnap esti szenátusi meghallgatáson elmondottak sem változtattak sokat az euró/dollár árfolyamán, folytatódik az a trend, hogy a 20 és a 30 napos mozgóátlag tartja szinten a kurzust. Ma reggel 1,136 dollárt kellett fizetni egy euróért. A mai inflációs és a holnapi munkaerőpiaci adatok változást hozhatnak a devizapár árfolyamában.

Az olaj erősödött Powell szavaira és az amerikai heti készletadatra

A WTI 81,4, a Brent 83 dollár volt ma reggel, ami közel 4%-os emelkedést jelent az előző naphoz képest. Az API készletadata, mely szerint közel 1 millió hordóval csökkent az USA nyersolaj tartaléka a múlt héten, segítette az emelkedést. Jerome Powell is lökést adott az áraknak, mivel a Fed elnöke szerint meg lehet fogni az emelkedő inflációt anélkül, hogy ez megakasztaná a covid után helyreálló gazdasági növekedést. Ezen kijelentés alapján a Fed monetáris szigorító intézkedései ellenére is erős maradhat az olaj iránti kereslet. Az USA nyersolaj termelése nőni fog a jövőben. Az amerikai energiahivatal (EIA) becslése szerint 2023-ban 12,4 millió hordó/nap lehet az átlagos amerikai kőolaj kihozatal, ami meghaladja a 2019-es 12,3 millió hordó/nap szintet. A hivatal idénre átlag 11,8 millió hordó/nap termelést becsül.

Az arany emelkedett Powell beszéde után

Az arany 1.817 dollár volt ma reggel, miután Jerome Powell jegybankelnök szerint a Fed féken tudja tartani az inflációt a gazdaság lassítása nélkül. Powell a szenátus előtt beszélt két és fél órán keresztül, és kifejtette, hogy a fogyasztói infláció a pandémia utáni nyitás és a beszállítói láncok akadozása miatt ugrott meg. A Fed azonban minden eszközt bevet a helyzet rendezésére és a 8,8 ezermilliárd dolláros mérlegfőösszegének csökkentésére. Az arany mellett a beszéd kedvezően hatott a kamatok alakulására is, a 10 éves dollár hozam 1,74%-ig süllyedt.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben