Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jól teljesíthet a forint a csapnivaló 2021-es teljesítménye után

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 4.   10:17

Erste kommentár A magyar részvényindex, a BUX, remek teljesítménnyel kezdte a 2022-es évet, hiszen tegnap közel 2,4%-os pluszban zárt, miután az OTP és a MOL is 2,5% feletti emelkedést produkált. A befektetők nem panaszkodhattak...

Erste kommentár

A magyar részvényindex, a BUX, remek teljesítménnyel kezdte a 2022-es évet, hiszen tegnap közel 2,4%-os pluszban zárt, miután az OTP és a MOL is 2,5% feletti emelkedést produkált. A befektetők nem panaszkodhattak tavaly sem, hiszen az index több, mint 20%-os hozamot ért el a sok kockázati tényező ellenére is. A forint viszont gyenge évet zárt, hiszen új történelmi mélypontra süllyedt és 368 forinton zárta az évet az euróhoz képest. Úgy tűnt, hogy tavaly tényleg minden megtörtént, ami gyengíthette a forintot, beleértve a nagyon magas inflációs nyomást, a feltörekvő piacokkal kapcsolatos hangulatingadozást, illetve azt, hogy a dollár 9%-ot erősödött a forinthoz képest az év során, ami szintén negatívan hatott a feltörekvő devizára. Az egész éves teljesítmény alapján a forint volt az egyik legrosszabban teljesítő fizetőeszköz az európai feltörekvő devizák közül a dollárhoz képest. De most, hogy 370 forintig gyengült a forint, senki nem szeretne további gyengülést látni, és az se lenne jó, ha ezen a szinten maradna. 2022-ben fordulhat a kocka, és az elemzések szerint felülteljesíthet a forint. Volt olyan elemző is, aki 2022 egyik legjobb befektetésének javasolja, hiszen a 2021-ben negatív hatással bíró események kisebb nyomást helyezhetnek a fizetőeszközre. Ugyan a dollár árfolyama erősödhet, hiszen a Fed idén már többször emelheti a kamatokat, az előrejelzések szerint itthon az infláció elkezdhet csökkenni, és novemberben a 7,4%-os szinten tetőzhetett, ahonnan szépen lassan alacsonyabb szintekre evezhet. Ha az infláció csökkenése párosul az MNB kamatemeléseivel, akkor szintén erősödést láthatunk a forintban, és a jelenlegi kilátások szerint nyárra az 5% körüli szintet is elérheti az irányadó kamat.


Azonban itt sok dolognak kell teljesülnie ahhoz, hogy komolyabb forint erősödést lássunk, de mindenképp érdemes lesz figyelni a deviza alakulását.


Nyitást követően a német DAX 0,4%-kal értékelődik fel, míg a BUX 0,7%-os pluszban áll, átlépve az 52.000-es szintet.

Jól indították az évet a börzék

Vegyesen teljesítenek a részvényindexek Ázsiában. Japánban a Nikkei 225 1,8%-kal emelkedik, viszont Kínában a Shanghai Composite és Hang Seng is 0,2%-kal csökken.


Európa jól teljesített tegnap, hiszen az indexek többsége emelkedni tudott. Az Euro Stoxx 50 0,8%-kal értékelődött fel, míg a CAC 40 és a DAX 0,9%-os pluszban zárt. Egyedül a FTSE 100 index veszített az értékéből, méghozzá 0,3%-ot.


Amerika kiemelkedő formában kezdte a 2022-es évet, hiszen a Dow Jones 0,7%-kal, az S&P 500 0,6%-kal, a Nasdaq pedig 1,2%-kal emelkedett. A határidős indexek alapján ma is a bikáké lehet a főszerep.

A MOL árrései javultak decemberben

A MOL decemberben 4,2 dollár/hordó finomítói és 649 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el, ami magasabb a novemberi értékeknél (2,8 dollár/hordó, illetve 606 euró/tonna) és többé-kevésbé megegyezik a 2021-es átlagértékekkel (4,1 dollár/hordó, illetve 720 euró/tonna). Véleményünk: A marzsok javulása jó hír, a MOL nyert a nyersolaj árak csökkenéséből. A kilátások továbbra is kedvezőek 2022-re, mivel ha a kereslet nő, akkor a marzs környezet ismét javulthat a magyar cég számára. Mi alapvetően a második félévtől várunk jó eredményt.

Az Apple ismét történelmet ír

Az Apple piaci kapitalizációja elsőként érte el a 3.000 milliárd dolláros szintet, majd tegnap zárás előtt lecsökkent 2.986 milliárd dollárra. 2021-ben a cég papírja 34%-os emelkedést produkált. Bár a pandémia alatt nagyon jól teljesített a részvény, egyre több kockázat övezi a vállalatot, ami lassíthatja a cég növekedését.

Szárnyalt a Lufthansa

Tegnap csaknem 6,5%-ot emelkedett a Lufthansa árfolyama, miután a Citi elemzője 1,43 euróról 7,5 euróra emelte a célárat. A célár emelésben fontos szerepet játszott a teherszállítási üzletág (cargo) várhatóan továbbra is erős teljesítménye és az ázsiai, elsősorban kínai járatok újraindításával kapcsolatos várakozások.

A befektetők is támadják a Bayert

A befektetők egy csoportja csoportos keresetet indított a Bayer ellen. Véleményük szerint a cég összesen 2,2 milliárd eurós kárt okozott számukra a Monsanto felvásárlásával. A csoportos kereset a már korábban beadott 320 egyéni feljelentést fogja össze. A Bayer szerint a kereset alaptalan, és nem szegték meg a szabályokat. A hasonló keresetek jellemzően elbuknak a bíróságokon.

Újabb kuponfizetés elmaradást jelentettek a Kaisánál

A második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő, a Kaisa Group kötvényesei jelezték, hogy egyes múlt hétre esedékes kuponfizetéseket nem teljesített a cég. A körülbelül 154 millió dolláros fizetési kötelezettség teljesítésére 30 napos türelmi ideje van a cégnek. 18 millió dollárnyi kötelezettséget azonban a 30 napos türelmi időszak lejártával sem tudtak teljesíteni december 31-én.

Tegnap nagyot ment a forint

A tegnapi napon egészen 366,2-ig erősödött a forint az euróval szemben, ami a legkiemelkedőbb teljesítmény volt a kelet-közép-európai devizák közül. A forintot az új csúcsra, 64,8 pontra emelkedő decemberi feldolgozóipari beszerzési menedzser index támogatta, ami alapján erős ipari termelésre lehet számítani. Ma reggel a 366,5-es szint körül kereskedik a devizapárt, amivel a 20 és a 30 napos mozgóátlag alatt van az árfolyam.

Erősödött a dollár

Az 1,13-as szint alá csökkent az EURUSD árfolyama a tegnap. A kurzus továbbra is a 20 és a 30 napos mozgóátlag körül alakul, jelenleg 1,129 dollárt adnak egy euróért. A dollárt az erőteljes amerikai hozamemelkedés támogatta.

Emelkedik az olaj ára, az OPEC termelésbővítésre készül

A WTI 76, a Brent típusú kőolaj pedig 78,4 dollár volt ma reggel, ami kismértékű emelkedést jelent a tegnapi naphoz képest. A növekedés hátterében az áll, hogy a piac egyre optimistább a kereslet alakulásával kapcsolatban. Az OPEC a héten tart virtuális ülést, ahol várhatóan 400 ezer hordó/nap kínálatnövelésről döntenek annak ellenére, hogy a kartell szerint az első negyedévben 1,3 millió hordó/nap kőolaj többletkínálat lehet a világpiacon. Venezuela az amerikai szankciók ellenére kezd visszatérni a kőolaj kereskedelembe. A latin-amerikai ország az iráni technikai segítségnek köszönhetően közel 1 millió hordó/napra növelte termelését decemberben, míg exportja is napi 619 ezer hordót ért el. A venezuelai nehézolaj könnyű kondenzátum komponensek nélkül nem szállítható, az értékesítés mellett ebben is segített a perzsa állam a dél-amerikai olajtermelőnek.

Az arany gyengült, a 10 éves amerikai hozam emelkedett

Az arany 1.804 dollár volt ma reggel, ami azt jelenti, hogy jelentős csökkenés volt a nemesfém árában. Ez az elmúlt 6 hét legnagyobb napi süllyedése. A 10 éves USA állampapír hozama 12 bázisponttal nőtt, jelenleg 1,63% az irányadó ráta. A részvénypiacon eközben kedvező a hangulat, a S&P500 mindenkori csúcsán van. A héten munkaerőpiaci adat lát napvilágot az USA-ban, emellett a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve is megjelenik. A piac figyeli az omikron variáns terjedését, valamint, hogy a Fed mennyire lesz hajlandó szigorítani. A túlzott lépések lelassítják a gazdasági aktivitást és jelentős veszteséget okoznak a kötvénytulajdonosoknak.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben