Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Hullámzó az Erste Private Banking Hangulatindexe

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2021. december 27.   11:14

Rendszeresen kikérjük privátbanki ügyfeleink véleményét arról, hogyan vélekednek a gazdaság különböző aspektusairól.

A magyar pénzügyi elit, azaz a privát banki ügyfelek, több mint 7000 milliárd forintos pénzügyi megtakarítással rendelkeznek, így befektetési döntéseik jelentős hatással lehetnek az eszközárakra, például a forint árfolyamának napi mozgására. Mindezek mellett a privát banki ügyfelek legnagyobb része a magyar középvállalkozói szektor tulajdonosai közé tartoznak, így döntéseinek a hazai reálgazdaságra gyakorolt hatásuk sem elhanyagolható. Így ezen ügyfélkör várakozásainak nyomon követése, motivációik feltérképezése szakmai szempontból is érdekes lehet. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy egy évvel ezelőtt elkezdjünk egy kutatást a privát banki ügyfeleink között, és megalkossuk az Erste Private Banking Hangulatindexet, mely segítségével képet kaphatunk ezen több szempontból is speciális ügyfélkör piacokról és gazdaságról alkotott véleményéről.

Míg év elején minden kérdés esetében javulást láthattunk és csúcsra ugrott az Erste Private Banking Hangulatindexe, addig idén szeptembertől ismét negatív hangulat lett úrrá a válaszadókon. A tavaly szeptemberben mért - 0,5 pontos negatív érték decemberben visszaköszönt. A júniusi 0,5-ös csúcsértékhez képest látványos a negatív irányba történő változás.

 

Részvénypiaci hangulatindex

Az amerikai és európai piacok újranyitásával a részvénypiaci hangulatindex az év elején folyamatosan javult, azonban az emelkedés áprilisban megállt, és az év további időszakában folyamatos csökkenést tapasztalunk. Az extra gyors növekedést a több egymást követő stimulus hatására rendelkezésre álló korlátlan mennyiségű pénz, illetőleg a FED fokozott kötvényvásárlási programja is katalizálta. A hangulatindex lendületének elfogyását és lassú lejtmenetbe történő fordulását a további stimulusok hiánya és az általuk okozott elszabadult infláció és a bejelentett tervezett kötvényvásárlási program (tapering) kivezetése is előre vetítette.

 

Forint hangulatindex

A negatív hangulat idén is megmaradt a forinttal szemben, mely a további forintgyengülésbe vetett hitet tükrözi. A márciusi csúcspontot, a -0.9-es szintet szeptemberre ismét egy pesszimista, az egy évvel korábbi értékkel megegyező, -1,3 pontos hangulat váltotta. Ez a hangulat nem meglepő, mivel a forint euróhoz mért keresztárfolyama az elmúlt pár évben rövid idő alatt több, mint 20 százalékos gyengülést mutatott. Hamarosan megtudhatjuk, milyen mértékben romlott decemberre a forint megítélése azok után, hogy a jegybank 3,3 százalékra emelte az effektív kamatrátát, amiben a monetáris eszközrendszer újbóli átalakítása is segítségére volt.

 

Magyar Gazdagág hangulatindex

Míg tavaly novemberben rekordalacsony, -1,8 pontos értékre romlott a gazdasági kilátásokba vetett hit, ami a járványhelyzet romlásának volt köszönhető, idén a legjelentősebb változást a gazdasági index esetében láthattunk a felmérések során. A válaszadók optimizmusa júniusig töretlen volt és egészen 0,9 pontig emelkedett, de a látványos növekedés után a második legnagyobb csökkenést is a gazdaságba vetett hit érte el és zuhanása egészen a -0.2 pontig meg sem állt. Az eddigi legmagasabb értékről zuhant a mélybe. Kérdés, hogy a második félévre várt lassabb gazdasági növekedés, az infláció megugrása és az elszálló energia árak milyen nyomást gyakorolnak a felmérésben résztvevőkre és milyen hatással lesz a decemberi hangulatindex eredményeire.

 

Forrás: Erste Private Banking saját kutatás, magyar gazdaság

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben