Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A világgazdaság egy újabb mérföldkőhöz érhet 2022-ben

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 27.   09:51

Erste kommentár A koronavírus fertőzések tovább emelkedtek az ünnepi hétvégén, ami sokaknak sötétségbe boríthatta az ünneplést. Kínában január óta nem látott mértékben...

Erste kommentár

A koronavírus fertőzések tovább emelkedtek az ünnepi hétvégén, ami sokaknak sötétségbe boríthatta az ünneplést. Kínában január óta nem látott mértékben jelentettek fertőzöttséget, illetve az USA-ban is az omikron által fertőzöttek felülmúlták a Delta variáns hullámot. Anthony Fauci szerint a fertőzöttek száma tovább emelkedhet, annak ellenére, hogy a múlt héten már így is naponta átlagosan 150.000 új fertőzöttet jelentettek az USA-ban, aminél több megbetegedésre utoljára a tavaly decemberi járványhullámkor volt példa, illetve már több, mint 51 millió ember kapta el a koronavírus valamelyik variánsát. Azt láthatjuk, hogy az új variáns nagyon gyorsan terjed, hiszen körülbelül 1,5-3 naponta kétszereződik a fertőzöttek száma, de a kutatások azt mutatják, hogy kevésbé veszélyes, mint a delta, hiszen kevesebben végzik korházban. A gyors terjedés következtében a hétvégén 6.000 repülő járatot töröltek világszerte, de vasárnapra javult a helyzet, hiszen az amerikai járatok 5%-át törölték csak.


Koronavírus ide vagy oda, mégis azt láthatjuk, hogy van okunk az optimizmusra, hiszen egy londoni szervezet szerint már 2022-ben átlépheti a világgazdaság a 100.000 milliárd dolláros nagyságot, két évvel az előrejelzések előtt. A Centre for Economics and Business Research szerint a globális GDP tovább bővülhet a vírushelyzet után is, ugyan azt elmondták, hogy kockázatot jelent, ha a magas inflációs környezet velünk marad, akkor a törvényhozók akár recesszióba is vezethetik a gazdaságokat. Ha sikerül az inflációt kordában tartani, akkor derűsek a kilátások, ha viszont nem, akkor 2023 vagy 2024 környékén recesszióba eshetnek a legnagyobb gazdaságok. A kutatás azt is megmutatta, hogy 2030-ra Kína megelőzheti az Egyesült Államok gazdaságát, két évvel később, mint azt korábban gondolták.

Elmarad a mikulás rali?

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek. A japán Nikkei 225 0,4%-kal csökken, míg Kínában a Shanghai Composite index 0,2%-ot veszít az értékéből. A hongkongi tőzsde zárva tart karácsony miatt.


Európában is a kereskedők már csak az utolsó fogadásaikat tették meg csütörtökön, hiszen a kereskedési volumen itt is lecsökkent. Az Euro Stoxx 50 0,3%-kal csökkent, míg az angol FTSE 100 változatlan volt. A francia CAC 40 0,3%-ot esett. A DAX 1%-kal tudott felértékelődni.


Amerikában emelkedtek az indexek csütörtökön, de már látszódott a volatilitás csökkenése, hiszen több, mint 30%-kal kevesebb forgalmat jegyeztek az indexek. A Dow Jones index 0,6%-kal nőtt, míg az S&P 500 0,6%-kal zárt magasabban. A Nasdaq 0,9% emelkedett.


A német DAX index csökkenhet, míg a BUX 1,2%-os pluszban van nyitás előtt.

Normalizálódni látszik az európai földgáz piac

100 EUR/MWH alá esett a hollandiai leszállítású európai földgáz következő hónapra szóló határidős árfolyama. Ennek oka, hogy az USA felől jelentős LNG (cseppfolyós földgáz) tanker flotta tart Európa felé. Az elmúlt hetek magas árai miatt megérte több tankert indítani Európa felé, illetve a magas árak miatt részben átirányítottak eredetileg Ázsiába tartó hajókat is. A földgáz ára december 21-én 187 EUR/MWH áron érte el a csúcsot, azóta jelentős korrekció tapasztalható az árfolyamban.


Enyhülni látszik az Oroszország és Ukrajna közti konfliktus. Az orosz hírügynökség tájékoztatása szerint több mint tízezer orosz katonát vezényelnek vissza bázisaikra az ukrán határ közeléből, miután véget ért a hadgyakorlat, ami nyomásgyakorlásként szolgált. Januárban várhatóan egyeztetések is indulnak Ukrajna – NATO – Oroszország között.

Az ünnepi vásárlások növekedtek az USA-ban a tavalyi időszakhoz képest

Amerikában az ünnepi kiskereskedelmi értékesítések 8,5%-kal emelkedtek a tavalyi időszakhoz képest, miután a vásárlók többet költöttek ruhákra, ékszerekre, illetve elektronikai eszközökre. A november 1-től december 24-ig tartó időszak alatt az eladások mind a boltokban, mind pedig az online térben is növekedtek éves bázison.

Jól teljesíthet a Commerzbank

A Commerzbank tovább bővíti az értékpapír részlegét és az építőipari finanszírozást a magánügyfél-szegmensben 2022-ben. A cég vezetője szerint a bank 2021-ben pozitív nettó eredményt könyvelhet, illetve akár felülmúlhatja a 2021-es célokat is. A 2022-es évre az előrejelzéseket februárban fogják közölni. 

Csökkenti részesedését a Daimler a kínai elektromos autógyártó vállalatban

A német autógyártó, a Daimler bejelentette, hogy kiszáll a BYD-val közösen létrehozott elektromosautó vállalkozásból, miután a közös kezdeményezésnek nem sikerült elérnie komolyabb eredményeket az elmúlt 10 év alatt. A német vállalat 10%-ra csökkenti a részesedését a Shenzen Denza New Energy Automotive cégben a jelenlegi 50%-ról, míg a BYD megvásárolja a többségi tulajdonrészt.

Visszatért a japán infláció

Két éves rekord szinten a japán élelmiszerárak nélkül számított infláció novemberben, az éves szinten 0,5%-os adatot, amely nagyobb, mint az elemzők 0,4%-os várakozása, elsősorban a növekvő olajárak hajtották. A japán jegybank egyelőre nem tervezi szigorítani a monetáris feltételeken a szigetországban, ugyanis a 2%-os jegybanki inflációs cél még távol van.


A kínai jegybank aktívan támogatni fogja a gazdasági fellendülést, a szombaton tett bejelentésük alapján célirányosabb és előretekintőbb lesz eszközeinek megválasztásakor. A PBOC célja, hogy rugalmasan, a felmerülő igény szerint tudja támogatni egyes szektorok likviditását, illetve segítsék a szenvedő ingatlan szektor egészséges növekedését.


Lassult novemberben a kínai ipari vállalatok profitjának növekedési üteme, a 9,0%-os éves bővülés az akadozó ingatlan szektor, illetve a gyengébb fogyasztói keresletnek köszönhető. A 2021-es január-november időszaki nyereség 38 %-al magasabb, mint az előző év megegyező időszakában, míg ez az adat az év első tíz hónapjában 42% volt.


Január óta a legnagyobb számú új koronavírussal fertőzöttet regisztrálták Kínában, a legfrissebb gócpont Senhszi provinciában található, amely jelentős gondot okoz a zéró-Covid politikát folytató kormány számára.

Határidős indexek

A határidős indexek vegyes nyitást mutatnak.

Kihirdette osztalékpolitikáját a Gloster

A társaság legkorábban 2023-ban, a 2022. évi éves jelentés elfogadásával egy időben tesz javaslatot osztalék kifizetésre. Az első osztalék várható mértéke az eredménytartalék legfeljebb 50%-a. Az ezt követő években a társaság évente tervez osztalékfizetést, melynek során az éves adózott eredmény legfeljebb 50%-a kerülhet kifizetésre.

Történelmi csúcs közelében járt az EURHUF

Pénteken 371,75-ig is felszúrt az EURHUF árfolyama, ezzel néhány tizedre megközelítve a mindenkori csúcsot. Azóta némi korrekció látható, de 370-től nem tud elszakadni a forint. Ma reggel 369-en jegyzik az EURHUF devizapárt. A forinthoz hasonló kiugró volatilitás a többi régiós devizapárnál nem volt tapasztalható.


A héten az MNB csütörtökön és pénteken tart eurolikvidítást nyújtó devizaswap tendereket a bankok év végi mérlegalkalmazkodásának könnyítése érdekében.

Japán is piacra dobja nyersolaj készleteinek egy részét

Nem történt jelentős változás a nyersolaj árában a hosszú hétvégén. A WTI hordónkénti ára 73 dollár, míg a Brentté 76,1 dollár volt ma reggel. A keresletet leginkább továbbra is az omikron variáns által keltett félelmek mozgatják, a variáns következtében a napi új esetszám meghaladta a delta variáns dominálásakor mért adatokat az Egyesült Államokban. Japán is bejelentette, hogy március és június között nagyjából 630 ezer hordónyi nyersolajat fog a piacra dobni készleteiből, amely nem tűnik jelentős mennyiségnek, ugyanis a szigetország napi felhasználása 2020-ban átlagosan 3,3 millió hordó volt. Az olaj iránti keresletet jelenleg valamelyest csökkenti, hogy több légitársaság is törölte egyes járatait, ugyanis személyzeti gondjaik akadtak.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben