Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb héja érkezik a Bundesbank élére

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. december 21.   09:54

Rekord erősödés a török líránál a rendkívüli intézkedések hatására Nem várható irányváltás a német jegybanknál. A távozó Jens Weidmann-t Joachim Nagel váltja, aki elődjéhez hasonlóan a szigorúbb monetáris...

Rekord erősödés a török líránál a rendkívüli intézkedések hatására

Nem várható irányváltás a német jegybanknál. A távozó Jens Weidmann-t Joachim Nagel váltja, aki elődjéhez hasonlóan a szigorúbb monetáris politika híve, vagyis a héják táborát fogja erősíteni az EKB-n belül. A személycsere így várhatóan nem fog hangsúly eltolódást okozni.


A német jegybank havi értékelése alapján a negyedik negyedévben csökkenhetett a német gazdaság teljesítménye. Különösen egyes szektorok kapcsán erőteljes a visszaesés a járvány újabb hullámával összefüggésben, ami kontrakciót idézhetett elő a német gazdaságban. A jegybank tavasztól számít erőteljes gazdasági felpattanásra, a termelést akadályozó ellátási zavarok megoldását pedig 2022 végére várják.


Óriási volatilitás tapasztalható a török líra árfolyamában. A rekord gyengülés után rekord erősödés következett. A líra tegnap tovább gyengült a dollárral szemben. Az USDTRY árfolyam már a 18-as értéket is elérte, ezzel már 140%-ot gyengülve az év elejéhez képest. Majd Erdogan rendkívüli bejelentéseit követően drasztikus erősödésbe kezdett, és egészen 11,3-ig zuhant az USDTRY árfolyam. A rendkívüli intézkedések közé tartozik, hogy a kockázatok csökkentése érdekében az exportőröknek lehetősége lesz az állammal deviza forward ügyletet kötni, a líra államkötvények utáni kamat- és nyereségadót a korábbi 10% helyett 0%-ra csökkentik, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések állami támogatását megnövelik, és a megtakarításokat is megpróbálják megvédeni a líra árfolyamának ingadozásától, a megtakarítókat ért veszteséget pedig az állam kárpótolná, ám ennek részleteit nem ismertették. Erdogan hangsúlyozta, hogy nem fognak tőke kontrollt bevezetni, marad a szabad piac. Egyelőre látványos árfolyamreakció tapasztalható, de a hosszabb távú hatások még kérdésesek, hiszen a török intézményrendszerrel szembeni bizalom meglehetősen alacsony, és az intézkedésekkel komoly terhet vett magára a költségvetés.


Több hónapnyi csúszást követően pozitív jóváhagyást kapott a Novavax Covid elleni vakcinája az Európai Gyógyszerfelügyelettől. Ezzel már 5 vakcinát engedélyeztek az EU-ban, azonban ez az első protein alapú oltás. A két dózisú vakcina hatékonysága a tesztek alapján 90% körüli.

Az USA-ban már a megbetegedések döntő hányadát az omikron okozza

A járványvédelmi hatóság adatai szerint az új koronavírusos megbetegedések 70%-kát már az omikron variáns okozza az Egyesült Államokban, ami jól mutatja a variáns gyors terjedését. Az omikron a múlt havi első felbukkanása óta már legalább 89 országban jelen van.


Mivel Joe Manchin szenátor ellenzi Biden közel 2.000 milliárd dolláros Build Back Better tervezetét, a demokratáknak új megoldást kell találniuk. Chuck Schumer demokrata szenátor elmondta, hogy ugyan a javaslat sikerességéhez minden demokratának támogatnia kell a törvényjavaslatot, mégis tartanak egy szavazást a jövő év elején. Joe Manchin és Biden vasárnapi megbeszélése alapján lehet, hogy mégis van még rá esély, hogy Manchin is elfogadja a tervezetet, hiszen a szenátor egy 1.800 milliárdos ajánlattal állt elő a 2.000 milliárdos csomag helyett.


Az omikron variáns gyors terjedése miatt elhalasztják a Davosi Világgazdasági Fórumot. A szokásosan januárban megrendezésre kerülő esemény személyes részvétellel semmiképp nem tartható meg, helyette az legégetőbb problémákról online egyeztetnének.

A Moody’s szerint Ázsia jobban teljesíthet a többi feltörekvő régiónál

A Moody’s szerint Ázsia könnyebben kilábalhat a válságból, mint a többi feltörekvő gazdaság. A hitelminősítő szerint ugyan a járvány rosszabbul érintette a feltörekvő ázsiai piacokat, mint a fejlett piacokat, azonban ha helyreállnak az ellátási-láncbeli problémák és nő a fejlett gazdaságok kereslete, akkor javulhat az ázsiai gazdaságok helyzete. Kockázatként a kínai ingatlanfejlesztői likviditás-válságot, illetve az Ázsiában is egyre inkább növekvő inflációt jelölték meg. Reményeik szerint előbbivel képes lesz megküzdeni a kínai kormány, és a fizetésképtelenség nem fog továbbgyűrűzni a pénzügyi szektorra, utóbbi pedig a jegybankok adat-vezérelt és precíz döntésein múlhat.


A japán kormány megemelte a jövő évi GDP növekedési várakozását, az ázsiai szigetország 17 hónap után először javított a következő évi kilátásain. Az eddigi 2,2% helyett 3,0%-os növekedést várnak. A lakossági fogyasztás, illetve a korlátozások enyhítésével a szolgáltató ipar is felpöröghet, ami hajthatja a gazdasági bővülést. További pozitívum, hogy javultak a foglalkoztatottsági kilátások, azonban kockázatosnak ítélik meg a nyersanyagár robbanás és a kínálati hiányosságok fennmaradását, valamint a tőkeberuházások lassulását.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben