Hétfő
máj. 23.
00:00
Fogyasztói bizalmi index (HU)
Időszak: máj., előző: -20
10:00
IFO üzleti hangulatindex (GE)
Időszak: máj., előző: 91.8, várt: 91
14:30
Chicagói Fed index (US)
Időszak: ápr., előző: 0.44
z.u.
Zoom (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.92, várt: 0.87
Kedd
máj. 24.
02:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (JP)
Időszak: máj., előző: 53.5
09:00
Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) (HU)
Időszak: márc., előző: 31.7%
09:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: máj., előző: 57.6, várt: 57.8
09:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: máj., előző: 54.6, várt: 54
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: máj., előző: 57.7, várt: 58.1
10:00
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: máj., előző: 55.5, várt: 55
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: máj., előző: 58.9
10:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: máj., előző: 55.8
15:45
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 59.2, várt: 57.9
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 56
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 55.6, várt: 55.2
16:00
Új lakás építések (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: -8.6%, várt: -1.7%
16:00
Új lakás értékesítések (ezer/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 763, várt: 750
16:00
Richmondi Fed feldolgozóipari index (US)
Időszak: máj., előző: 14, várt: 9
Szerda
máj. 25.
08:00
GDP (év/év, munkanaphatással igazított) (GE)
Időszak: Q1, előző: 3.7%, várt: 3.7%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: máj., előző: -11%
14:30
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 0.8%, várt: 0.6%
20:00
Fed jegyzőkönyv (US)
Időszak: máj.
22:20
Nvidia (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.78, várt: 1.30
Csütörtök
máj. 26.
09:00
Munkanélküliségi ráta (HU)
Időszak: ápr., előző: 3.7%
09:00
MNB egyhetes betéti tender (HU)
Időszak: máj., előző: 6.45%
ny.e.
Alibaba (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 6.04, várt: 7.10
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: máj., előző: 1317
14:30
GDP (negyedév/negyedév, évesített) - előzetes (US)
Időszak: Q1, előző: -1.4%, várt: -1.3%
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: máj., előző: 218
16:00
Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: -8.9%
z.u.
Autodesk (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.48, várt: 1.34
03:30
Ipari vállalatok profittömege (CHN)
Időszak: ápr., előző: 4.2%
14:30
PCE infláció (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: 6.6%, várt: 6.3%
14:30
PCE maginfláció (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: 5.2%, várt: 4.9%
14:30
Személyi jövedelmek (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 0.5%, várt: 0.5%
14:30
Személyi kiadások (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 1.1%, várt: 0.6%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - végleges (US)
Időszak: máj., előző: 59.1, várt: 59.1
Vasárnap
máj. 29.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

PIACI HÍREK

Újabb héja érkezik a Bundesbank élére

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. december 21.   09:54

Rekord erősödés a török líránál a rendkívüli intézkedések hatására Nem várható irányváltás a német jegybanknál. A távozó Jens Weidmann-t Joachim Nagel váltja, aki elődjéhez hasonlóan a szigorúbb monetáris...

Rekord erősödés a török líránál a rendkívüli intézkedések hatására

Nem várható irányváltás a német jegybanknál. A távozó Jens Weidmann-t Joachim Nagel váltja, aki elődjéhez hasonlóan a szigorúbb monetáris politika híve, vagyis a héják táborát fogja erősíteni az EKB-n belül. A személycsere így várhatóan nem fog hangsúly eltolódást okozni.


A német jegybank havi értékelése alapján a negyedik negyedévben csökkenhetett a német gazdaság teljesítménye. Különösen egyes szektorok kapcsán erőteljes a visszaesés a járvány újabb hullámával összefüggésben, ami kontrakciót idézhetett elő a német gazdaságban. A jegybank tavasztól számít erőteljes gazdasági felpattanásra, a termelést akadályozó ellátási zavarok megoldását pedig 2022 végére várják.


Óriási volatilitás tapasztalható a török líra árfolyamában. A rekord gyengülés után rekord erősödés következett. A líra tegnap tovább gyengült a dollárral szemben. Az USDTRY árfolyam már a 18-as értéket is elérte, ezzel már 140%-ot gyengülve az év elejéhez képest. Majd Erdogan rendkívüli bejelentéseit követően drasztikus erősödésbe kezdett, és egészen 11,3-ig zuhant az USDTRY árfolyam. A rendkívüli intézkedések közé tartozik, hogy a kockázatok csökkentése érdekében az exportőröknek lehetősége lesz az állammal deviza forward ügyletet kötni, a líra államkötvények utáni kamat- és nyereségadót a korábbi 10% helyett 0%-ra csökkentik, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések állami támogatását megnövelik, és a megtakarításokat is megpróbálják megvédeni a líra árfolyamának ingadozásától, a megtakarítókat ért veszteséget pedig az állam kárpótolná, ám ennek részleteit nem ismertették. Erdogan hangsúlyozta, hogy nem fognak tőke kontrollt bevezetni, marad a szabad piac. Egyelőre látványos árfolyamreakció tapasztalható, de a hosszabb távú hatások még kérdésesek, hiszen a török intézményrendszerrel szembeni bizalom meglehetősen alacsony, és az intézkedésekkel komoly terhet vett magára a költségvetés.


Több hónapnyi csúszást követően pozitív jóváhagyást kapott a Novavax Covid elleni vakcinája az Európai Gyógyszerfelügyelettől. Ezzel már 5 vakcinát engedélyeztek az EU-ban, azonban ez az első protein alapú oltás. A két dózisú vakcina hatékonysága a tesztek alapján 90% körüli.

Az USA-ban már a megbetegedések döntő hányadát az omikron okozza

A járványvédelmi hatóság adatai szerint az új koronavírusos megbetegedések 70%-kát már az omikron variáns okozza az Egyesült Államokban, ami jól mutatja a variáns gyors terjedését. Az omikron a múlt havi első felbukkanása óta már legalább 89 országban jelen van.


Mivel Joe Manchin szenátor ellenzi Biden közel 2.000 milliárd dolláros Build Back Better tervezetét, a demokratáknak új megoldást kell találniuk. Chuck Schumer demokrata szenátor elmondta, hogy ugyan a javaslat sikerességéhez minden demokratának támogatnia kell a törvényjavaslatot, mégis tartanak egy szavazást a jövő év elején. Joe Manchin és Biden vasárnapi megbeszélése alapján lehet, hogy mégis van még rá esély, hogy Manchin is elfogadja a tervezetet, hiszen a szenátor egy 1.800 milliárdos ajánlattal állt elő a 2.000 milliárdos csomag helyett.


Az omikron variáns gyors terjedése miatt elhalasztják a Davosi Világgazdasági Fórumot. A szokásosan januárban megrendezésre kerülő esemény személyes részvétellel semmiképp nem tartható meg, helyette az legégetőbb problémákról online egyeztetnének.

A Moody’s szerint Ázsia jobban teljesíthet a többi feltörekvő régiónál

A Moody’s szerint Ázsia könnyebben kilábalhat a válságból, mint a többi feltörekvő gazdaság. A hitelminősítő szerint ugyan a járvány rosszabbul érintette a feltörekvő ázsiai piacokat, mint a fejlett piacokat, azonban ha helyreállnak az ellátási-láncbeli problémák és nő a fejlett gazdaságok kereslete, akkor javulhat az ázsiai gazdaságok helyzete. Kockázatként a kínai ingatlanfejlesztői likviditás-válságot, illetve az Ázsiában is egyre inkább növekvő inflációt jelölték meg. Reményeik szerint előbbivel képes lesz megküzdeni a kínai kormány, és a fizetésképtelenség nem fog továbbgyűrűzni a pénzügyi szektorra, utóbbi pedig a jegybankok adat-vezérelt és precíz döntésein múlhat.


A japán kormány megemelte a jövő évi GDP növekedési várakozását, az ázsiai szigetország 17 hónap után először javított a következő évi kilátásain. Az eddigi 2,2% helyett 3,0%-os növekedést várnak. A lakossági fogyasztás, illetve a korlátozások enyhítésével a szolgáltató ipar is felpöröghet, ami hajthatja a gazdasági bővülést. További pozitívum, hogy javultak a foglalkoztatottsági kilátások, azonban kockázatosnak ítélik meg a nyersanyagár robbanás és a kínálati hiányosságok fennmaradását, valamint a tőkeberuházások lassulását.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.

A befektetés nem kiváltság!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt