Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Puskaporos a levegő

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 20.   10:20

Erste kommentár Mára kisebb pánik alakult ki a börzéken a mostani és a várható járványügyi lezárások miatt, na meg azért, mert egy mérsékeltebb, demokrata szenátor, Joe Manchin nem fogja...

Erste kommentár

Mára kisebb pánik alakult ki a börzéken a mostani és a várható járványügyi lezárások miatt, na meg azért, mert egy mérsékeltebb, demokrata szenátor, Joe Manchin nem fogja támogatni Biden 2.000 milliárd dolláros „Build Back Better” csomagját, s ez a törvény elbukását is jelentheti. A Goldman azonnal visszavágta a jövő év első negyedévére vonatkozó amerikai GDP növekedési kilátásokat (3 százalékról 2 százalékra), azaz ő sem mondott le arról, hogy később mégis megszülethet a törvény, mint ahogy a Fehér Ház sem adta fel, s azt közölte, hogy vizsgálják a lehetőségét, hogy miként lehetne a jövő évben tovább menni a tervek megvalósításában. Szerintük egyébként a csomag költsége sokkal nagyobb, mint amiről a támogatók beszélnek (ugyanezt mondta nem oly rég a költségvetési felelősségi intézet is), s az elektromos ellátóknak sem tenne jót, míg számos külföldi céget helyzetbe hozna a törvény. Vagyis úgy tűnik, hogy a tervek visszavágásával, átalakításával egy picit később mégis csak lehet majd valamiféle pénzosztogatás.


Ami pedig a járványt illeti, a dél-afrikai adatok biztatók. Az elmúlt héten 5595-en kerültek kórházba, ami jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 7363 fővel szemben. Jelenleg különben 7950 embert kezelnek COVID-19 tünetekkel kórházban, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen. Mindeközben az elmúlt 24 órában 15.465 új COVID-19 beteget találtak a 60 milliós országban, azaz az egymillió főre jutó új megbetegedések száma 258 fő, míg ugyanez itthon a hétvégi számok átlagolása alapján 337 fő. Az Egyesült Királyságban folyamatosan szigorítanak, mivel az új esetek száma az elmúlt egy hétben 51 százalékkal emelkedett (7 napos mozgóátlag), s tegnap 82.886 fő volt, ami 1.237 új beteget jelent egymillió főre vetítve. Ugyanakkor a kórházban ápoltak száma csak 8,1 százalékkal emelkedett, míg a halálozások 6,5 százalékkal csökkentek az elmúlt egy hét átlagos adatai alapján! Vagyis a mostani lejtmenet a félelemből adódó és előrelátó lezárásoknak köszönhető, amik kihatással lehetnek nem csak a GDP-re, hanem a magasba szökött kőolaj árakra is. Ugyanakkor a monetáris politika szigorodása mellett a lezárások okozta gazdasági visszafogás, kombinálva a kormányok fiskális szigorításával nem igazán kedveznek a magas részvényáraknak, amelynek tanúi lehetünkma reggel (is).


A DAX komolyabb csökkenéssel kezdte a napot az általános negatív hangulatban, amely alól a BUX sem tudja kivonni magát, habár az kisebb mértékű csökkenést produkál.

Borús a hangulat a világ parkettjein

Ázsiában esnek az indexek, miután Kína 2020 áprilisa óta először csökkentette az irányadó kamatszintet. Japánban a Nikkei 225 2,1%-kal kereskedik lejjebb, míg Kínában a Shanghai Composite 1,1%-kal, a Hang Seng pedig 2,1%-kal értékelődik le.


Rosszul teljesített pénteken Európa, a medvéké volt a főszerep. Az Euro Stoxx 50 1%-ot, a francia CAC 40 1,1%-ot, a német DAX pedig 0,7%-ot esett, míg a FTSE 100-nak sikerült 0,1%-ot emelkedni.


Amerika szintén esett. A múlt hét utolsó napján a Dow Jones 1,5%-kal csökkent, az S&P 500 1%-kal, a Nasdaq pedig 0,1%-kal zárt lejjebb. A határidős indexek több, mint 1%-os mínuszban vannak.

A BNP Paribas kivonul az USA-ból

A BNP Paribas csoport 16,3 milliárd dollárért, a tisztított könyv szerinti érték 1,7-szeresén eladta amerikai üzletágát, a „Bank of the West”-et. Az Egyesült Államok középnyugati és nyugati részén aktív regionális pénzügyi szolgáltató több mint 600 fiókkal rendelkezik. Az értékesítéssel egyszeri 2,9 milliárd dolláros nyeresége keletkezik a BNP csoportnak. A tranzakció 2022-es zárását követően a bank 4 milliárd euró körüli saját részvény visszavásárlásba fog kezdeni. A CET1 tőkemegfelelés 110 bázisponttal fog emelkedni, már figyelembe véve a saját részvény vásárlások hatását is.

Szállíthatják az elektromos Hummer-t

A General Motors megkezdheti a GMC Hummer EV terepjárók leszállítását a vásárlóknak, ami nagy mérföldkő a vállalat számára. A cég nem közölte, hogy hány előrendelése van a terepjáróra. A tervek szerint a GM 1.200 „Edition 1” modellt fog gyártani, mielőtt áttérnének az olcsóbb modellekre. Jelenleg 17 legyártott terepjáró áll készen a szállításra.

Bemutatta új elektromos autóját a Nio

Bemutatta új modelljét (NT5) a Nio. A pekingi elektromos autó gyár 2022 szeptemberére időzíti új szedánjának piacra dobását, melyhez készül egy egyedi, „kiterjesztett valósággal” rendelkező szemüveg is, amit egy kínai start-up céggel, az Nreal-lel közösen fejlesztettek. Az idén Oslóban megnyitott üzlet után a vállalat tovább terjeszkedne Európában, és jövőre Németországon kívül négy másik piacra is be szeretne törni. A bejelentés hatására a részvény árfolyama közel 2%-kal emelkedik.

Kisebb 2022-es hiánnyal számol a pénzügyminisztérium

A korábbi 5,9%-ról 4,94%-ra csökkentette a kormány a jövő évi költségvetési hiánycélt. Varga Mihály bejelentése alapján főleg a beruházásokat ütemezhetik át és halaszthatják el. Indoklása szerint a gazdasági növekedés stabil, így már nem csak az expanzív monetáris politikára nincs szükség, de a költségvetési politikának sem kell annyira támogatónak lennie. Az ÁKK jövő évi finanszírozási tervében bejelentette, hogy bár továbbra is 10-20% közötti deviza államadósságot céloz meg, de a lehetséges sávot 10-25%-ra szélesíti, miután az idei év végére a gyenge forint miatt 20,4%-os arányt várnak.


Az EURHUF 368,2-ról 367-re csökkent a kisebb költségvetési hiány hírére, ezzel e 20 napos mozgóátlagot közelítette meg az árfolyam. A cseh korona a forinthoz hasonlóan mozgott, míg a lengyel zlotyi oldalazott az euróval szemben.

A dollárt erősíti az omikron

Az EURUSD a 30 napos mozgóátlag 1,132-es szintjének érintését követően lefordult és 1,125 környékére esett. A dollárnak kedvezett, hogy míg Európában további járványügyi korlátozások várhatók, amik negatívan befolyásolják a gazdasági növekedést, addig az USA-ban egyelőre nem várhatók ilyen intézkedések.

Tovább gyengülhet az olaj iránti kereslet, 70 dollár alatt a WTI

Az olaj iránti kereslet tovább csökkenhet az elkövetkező hetekben, amennyiben az omikron variáns elterjedésére lezárásokkal és korlátozásokkal reagálnak a kormányok, az ugyanis negatívan hat a nyersanyag felhasználásával kapcsolatos kilátásokra. A WTI ára ma reggel már 70 dollár alatt volt (68,5/hordó), míg a Brent 71,4 dollárig csökkent. A közeljövőben egyre növekvő bizonytalanság jellemezheti a piacot, amit a határidős olajár folyamatos esése is mutat. További medvepiacra utaló jel, hogy lassan túlkínálat alakulhat ki a globális olajpiacon, amit az egyébként kifejezetten nagy utasforgalommal járó kínai holdújévi időszak lezárásai, a világban rendre szigorodó monetáris környezet, valamint Biden elnök gazdasági tervezetének meghiúsulása egyaránt mozgat. Az infláció megjelenésére a jegybankok visszaveszik a korábbi monetáris élénkítő lépéseket, ami lassítja a gazdasági aktivitást és a nyersanyag árakra is kedvezőtlenül hat.

Feszült maradhat az aranypiac

November közepe óta először nőtt heti szinten az arany árfolyama a múlt héten, ma reggel 1802 dollárig emelkedett egy uncia ára. Ugyan a nemesfém árfolyama továbbra is az 1790 dollár körüli sávban mozog, az utóbbi napokban inkább a biztonság keresés volt népszerűbb a befektetők körében. Bár a Fehér Ház egészségügyi tanácsadója szerint az Egyesült Államokban nem lesz szükség lezárásokra, Hollandiában ismét lezártak, és elképzelhető, hogy az Egyesült Királyságban is jelentősebb szigorítások jöhetnek. A világszerte egyre szigorodó monetáris politika egyaránt növeli a piac inflációval kapcsolatos félelmeit, és rontja a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kilátásokat, ami szintén arra ösztönözheti a befektetőket, hogy a nemesfémbe tegyék megtakarításaikat. Az év végi alacsonyabb forgalom okozhat némi kilengést, azonban az elemzők azt várják, hogy az árfolyam az 1780-1800 dolláros sávban marad.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben