Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jegybanki szupercsütörtök

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. december 16.   09:04

Ma eldőlhet, mi jön a PEPP után Az elmúlt hónapok kiélezett vitáját követően valószínűbbnek tűnik, hogy az omikron vírusvariáns körüli bizonytalanság miatt a brit jegybank mai ülésén is tartani fogja...

Ma eldőlhet, mi jön a PEPP után

Az elmúlt hónapok kiélezett vitáját követően valószínűbbnek tűnik, hogy az omikron vírusvariáns körüli bizonytalanság miatt a brit jegybank mai ülésén is tartani fogja a kamatokat, és a kamatemelési ciklust jövő év elejére halasztja.


Az EKB mai ülésén döntés születhet a PEPP program márciusi kivezetéséről, ugyanakkor ezzel párhuzamosan megduplázhatják az eddigi havi 20 milliárd eurós „ABB” programot, ezzel tompítva a PEPP kivezetésének hatásait. A jegybank ma új gazdasági prognózist is közzétesz. Bár korábban néhány jegybankár amellett érvelt, hogy az eszközvásárlási programmal kapcsolatos döntést célszerűbb lenne jövőre halasztani, a jegybank ma várhatóan mégis döntést hoz róla.


A török jegybank tovább folytathatja külön utas viselkedését, és a magas infláció és a rohamosan gyengülő török líra ellenére a politikai utasításnak megfelelően tovább csökkenthetik az alapkamatot. A korábbi 15%-ról 14%-ra vághatják a kamatot. Az USDTRY ennek megfelelően újabb csúcsra emelkedett, már 15 fölött jár az árfolyam, ami azt jelenti, hogy év eleje óta duplázott az USDTRY.


A norvég jegybank, mely a G10 tagok közül elsőként kezdte meg a kamatemelést, ma várhatóan újabb 25 bázisponttal 50 bázispontra emelheti az alapkamatot.


A svájci jegybank is ma tartja kamatdöntő ülését, de itt nem várható a monetáris kondíciók megváltoztatása. A tartás mellett szól, hogy a svájci frank 2015 óta nem volt ennyire erős az euróval szemben, így a jegybank célja itt inkább a svájci frank gyengítése lehet, akár nyíltpiaci intervenciókkal is, így elsősorban az árfolyamra vonatkozó jegybanki utalásokat lesz érdemes figyelni.


Előrehozott helyi választásokat tartanak ma az angliai North Shropshire-ban. Az elmúlt időszak jelentősen megtépázta Boris Johnson népszerűségét, így a torik akár csúfos vereséget is szenvedhetnek.


Az Európai Bizottság értékelése szerint a rendkívül gyors terjedése miatt január közepére Európában is az omikron válik a domináns vírusvariánssá.

Csökkentette az eszközvisszavásárlást a Fed

A Federal Reserve tegnapi ülésén a jegybankárok felgyorsították az eszközvásárlási program kivezetését és havi 15 milliárd dollárról, 30 milliárd dollárra emelték a taperinget. A QE gyorsabb kivezetése azt jelenti, hogy már 2022 elején befejezhetik az eszközvisszavásárlást, amire az inflációs környezet enyhítése miatt van szükség. A Fed dot-plot szerint három kamatemelés várható 2022-ben, további három 2023-ban, és kettő 2024-ben. A kamatemelési ciklust leghamarabb a QE kivezetését követően kezdheti meg a jegybank. Jerome Powell szerint az omikron kockázatot jelent a gazdasági kilátásokra. A maginflációs várakozásokat is megemelték, hiszen 2021-re 4,4%-kal számolnak, míg 2022-re 2,7%-os maginflációt várnak. Powell elmondta azt is, hogy a QE kivezetését követően nem kell sokat várni az első kamatemelésig.

Nőtt a japán export

A japán export 20,5%-kal emelkedett novemberben a tavalyi évhez képest, ami megfelel az elemzői várakozásoknak. Viszont a kereskedelmi deficit tovább nőtt.


Az előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzser index kisebb csökkenést mutat Japánban, decemberben 54,2 pontra módosult a novemberi 54,5 pontról.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben