Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Visszavágott európai előrejelzések

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. december 15.   09:28

Leszavazták Boris Johnson javaslatát A csütörtöki EKB ülést megelőzően kiszivárgott néhány részlet az új inflációs előrejelzéssel kapcsolatban. Ez alapján jövőre ugyan a szeptemberi előrejelzésben...

Leszavazták Boris Johnson javaslatát

A csütörtöki EKB ülést megelőzően kiszivárgott néhány részlet az új inflációs előrejelzéssel kapcsolatban. Ez alapján jövőre ugyan a szeptemberi előrejelzésben várt 2,2%-nál magasabbra mehet az infláció, de 2023-ban és 2024-ben is a 2%-os cél alá süllyedhet. Így aztán az EKB-n nincs jelentős nyomás, hogy kapkodjon a monetáris politika szigorításával.


A német IFO intézet a jövő évi GDP növekedési előrejelzését 3,7%-ra rontotta a szeptemberi 5,1%-ról, míg a 2023-as növekedést 1,5%-ról 2,9%-ra emelték. Az elhúzódó növekedés oka a járvány negyedik hulláma és a továbbra is fennálló beszállítói problémák. Egyúttal a német gazdasági minisztérium is jelezte, hogy a negyedik negyedév csak mérsékelt növekedést hozhatott a gazdaságban.


Boris Johnson járványügyi szigorítási javaslata csúfos vereséget szenvedett a parlamenti szavazás során. Még párttársai közül is sokan elutasították a javaslatot, csaknem 100 tori képviselő szavazott a miniszterelnök javaslata ellen.


Szerdától már csak negatív vírus teszttel lehet belépni Olaszországba. A döntés a már oltottakra is vonatkozik. A forgalmas karácsonyi szezon előtt a szigorításnak negatív hatása lehet az ország turizmusára, és ezen keresztül a gazdaságra is.

2.500 milliárddal emelik meg az adósságplafont

A kongresszus megszavazta az adósságplafon 2.500 milliárd dollárral történő megemelését, ami 2023-ig hosszabbítja meg a kormány hitelfelvételi hatáskörét. A javaslat most Joe Biden asztalára kerül. Ezt követően Chuck Schumerre irányul a reflektorfény, hiszen ígéretet tett arra, hogy az 1.700 milliárd dolláros szociális és környezetvédelmi tervezetet is megszavazzák még idén. Viszont a jelenlegi felállást nézve ez nem valószínű, és csak 2022-ben kerülhet rá sor.


Az amerikai termelői árindex novemberben 0,8%-os emelkedést mutat havi alapon, felülmúlva a 0,5%-os elemzői várakozást. A tavalyi időszakhoz képest 9,6%-kal emelkedtek a termelői árak, szintén felülmúlva a 9,2%-os elemzői konszenzust. A legnagyobb emelkedést az energiaárakban, illetve az élelmiszerárakban láthattuk.


Az amerikai járványhatóság adatai szerint az omikron variáns a fertőzések 2,9%-áért felelős. New York és New Jersey térségében nyolc esetből egy megbetegedést az omikron okoz. A hatóság szerint december végére az omikron lehet a legelterjedtebb variáns az országban.

Akadozik a kínai gazdasági visszapattanás

Vegyes makrogazdasági adatok érkeztek ma hajnalban Kínából. A kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme (3,9% év/év) novemberben lassult az októberi értékhez képest, és elmaradt az elemzői konszenzustól (4,6%) is. Az ipari termelés éves szinten 3,8%-kal bővült, ami jobb, mint a 3,6%-os várakozás. A gyengébb novemberi teljesítményt elsősorban a romló ingatlanpiaci állapotok, illetve a helyenként előforduló koronavírus járvány gócpontok kialakulása okozta.


Egy a Fehér Ház által benyújtott jogszabály szerint kitiltanák az Egyesült Államokból a kínai Xianjiang régióból érkező termékeket, amennyiben nem tudják igazolni, hogy azok gyártása során nem lett igénybe véve rabszolgamunka. A rendelkezés célja az ujgurok elnyomása miatti büntetés lenne, illetve, hogy az Amerikába érkező termékeket szabad munkaerő állítsa elő. Az ujgurokat a nyugat-kínai Xinjiang térségben „átnevelő táborokban” tartják fogva, vetik alá őket emberi méltóságot és jogokat megalázó tetteknek, illetve végeztetnek velük kényszermunkát. A tervezetet várhatóan a szenátus és Joe Biden elnök is aláírja. Ezzel egyidejűleg további nyolc kínai céget feketelistázhat az USA.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben