Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Ismét kamatot emelt a jegybank

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSNyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2021. december 15.   08:58

A decemberi kamat-meghatározó ülés sem volt eseménytelen a jegybankban. A Monetáris Tanács az alapkamat további 30 bázisponttal történő megemelése mellett döntött, ennek új szintje így 2,40 százalék lett. Az egynapos fedezett hitelkamat szintén 30 bázisponttal nőtt, 4,40 százalékra, az egynapos fedezett betéti kamat viszont 80 bázisponttal - az alapkamat szintjére - 2,40 százalékra emelkedett.

Ez utóbbira a magyarázat, hogy  a jegybank a swap-piaci hozamok stabilitását, az alapkamathoz való konvergenciáját kívánja ezzel a lépéssel is támogatni, miután – a negyedév végi swap-piaci turbulenciák elkerülése és a bankrendszer mérlegalkalmazkodásnak elősegítése érdekében - már korábban döntöttek a diszkontkötvény bevezetéséről, illetve az eurólikviditást nyújtó swap-tenderek decemberi meghirdetéséről. 

Mind a Monetáris Tanács közleménye, mind az alelnöki tájékozató a magas inflációt, s a továbbra is felfelé mutató inflációs kockázatokat hangsúlyozta. A jegybank elhúzódó árnyomásra számít, előrejelzésük szerint a maginfláció 2022 egészében a toleranciasáv fölött maradhat. A monetáris politikának minderre hosszú, elhúzódó kamatemelési ciklussal kell reagálnia. Így továbbra is a kamatemelési ciklus havi ütemű folytatásában gondolkodnak. Az egyhetes betét különleges szerepét a mostani monetáris szigorítási ciklusban ismét hangsúlyozta a jegybank: „a pénz- és árupiaci kockázatok fennállásáig a jegybank készen áll az egyhetes betéti eszköz kamatát tartósan az alapkamat fölött alakítani. Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB változatlanul a heti tenderek keretében határozza meg. A Monetáris Tanács megítélése szerint az egyhetes betéti eszköz kamatának legalább az alapkamatéval azonos mértékű emelése indokolt.“ Meglátásunk szerint így az egyhetes betét kamata most csütörtökön tovább emelkedik, legalább 3,60 százalékra, de nem tartjuk kizártnak a 30 bázispontnál nagyobb mértékű emelést sem.

A várva várt jegybanki „forward-guidance“ végül nem lett sokkal konkrétabb a megelőző hónapokéval összehasonlítva. A közlemény szerint „a Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.“

Mindez valóban további kamatemeléseket sugall, és előrejelzésünk szerint a rövid oldali effektív kamatszintek a már a közeljövőben jóval 4 százalék fölé kerülhetnek. A tovább emelkedő rövid kamatok, párosulva a bankközi piac többletlikviditásának folytatódó kiszívásával az árfolyamot a mostaninál valamivel erősebb szinten stabilizálhatják. Az év végi 360-as pontbecslésünket az EURHUF árfolyamra ennek megfelelően továbbra is fenntartjuk és középtávon a forint euróval szembeni árfolyamának fokozatos lassú felértékelődésére számítunk. Az erősebb forint pozitív hozadéka többek között, hogy jelentősen hozzájárulhat az ipari termékek inflációjának mérséklődéséhez.

A rövid oldali kamatokra vonatkozó iránymutatás mellett fontos döntés volt, hogy a válságkezelő eszközök kivezetésének folyamatát az év végével lezárja a jegybank. Véget ér ugyanis a már eleve csökkentett üzemmódban zajló jegybanki állampapírvásárlási program és a Növekedési Kötvényprogram is.  Az eszközvásárlások eddigi fenntartása egyébként ellentmondásban is volt a jegybank szigorító szándékaival, a programok befejezése így érdemben segítheti a monetáris politika hitelességének növekedését. 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben