Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mindenki a Fed találkozóra figyel

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. december 13.   10:22

Mi lesz a sorsa Biden szociális tervezetének? A Federal Reserve szerdai találkozóján – egy hónappal annak megkezdését követően –  várhatóan felgyorsítják az eszközvisszavásárlási...

Mi lesz a sorsa Biden szociális tervezetének?

A Federal Reserve szerdai találkozóján – egy hónappal annak megkezdését követően –  várhatóan felgyorsítják az eszközvisszavásárlási program kivezetését. Az elemzők várakozásai szerint a központi bank havi 30 milliárd dollárral csökkentheti a QE programot, megduplázva az előzetes ütemet. Ez azt jelentené, hogy az eszközvásárlási programot a korábbi tervekben szereplő június helyett már márciusban kivezetnék. A dot-plot szerint a jegybankárok 2022-ben két kamatemelésre számítanak, míg 2023-ban és 2024-ben 3-3 kamatemelés várható.


Joe Biden Joe Manchin szenátornál lobbizik a héten, hogy szavazzák meg a kétezermilliárd dolláros szociális tervezetet, amit a demokraták karácsonyig szeretnének elfogadni. Manchin többször is aggodalmát fejezte ki a törvényjavaslat költségei és az új kormányzati kiadások inflációra gyakorolt lehetséges hatása miatt. Az elmúlt hetekben a törvényhozók sikeresen megállapodtak a védelmi költségvetés megemeléséről, illetve megakadályozták a kormányzati leállást, a héten pedig az adósságplafon megemeléséről szavazhatnak. A Build Back Better néven ismert szociális program és a klímatörvény elfogadása már kihívás lesz, mivel a republikánusoktól egy törvényhozó sem támogatja a tervezetet, és a demokraták mind az 50 szenátorának muszáj lesz támogatni, hogy sikeres legyen a javaslat. A törvényjavaslatot a múlt hónapban fogadták el a képviselőházban. Ha a szenátorok sokat változtatnak az eredeti javaslaton amikor visszaküldik azt a képviselőházba, akkor elveszíthetik a törvényhozók támogatását, pedig háromnál több demokrata szavazatot nem veszthetnek.

Rendkívül népszerűtlen Boris Johnson pártja

Mélyponton van a brit Konzervatív Párt támogatottsága. Egyes felmérések szerint a Munkáspárt 7 éve nem látott különbséggel vezet a közvéleménykutatásokon a csütörtöki időközi választásokat megelőzően. A konzervatívok népszerűségének se a járvány miatti intézkedések, se a miniszterelnökségen tavaly év végén tartott parti miatti botrány nem tett jót.


Újabb történelmi mélységbe gyengült ma reggel a török líra, az USDTRY árfolyam átlépte a 14,0-s lélektani szintet is. Az S&P a korábbi stabilról negatívra rontotta a török államadósság hitelminősítésének kilátását, miközben helyben hagyta az eddigi „B+” besorolást.


Lengyelország vétóval zsarolja az EU-t. A lengyel igazságügyminiszter nyilatkozata alapján az ország mérlegeli annak lehetőségét, hogy állandó vétóval lehetetlenítse el az EU működését, amennyiben a kötelezettségszegések miatt Lengyelország nem kapná meg az uniós támogatásokat. Egyre jobban eldurvulni látszik a vita Lengyelország és az EU között.


Az EKB csütörtöki ülését megelőzően a piaci arra számít, hogy a jegybank jövő márciusban befejezheti a PEPP programot, ugyanakkor a normál eszközvásárlási program (APP) havi összegét 20 milliárdról 40 milliárd euróra növelhetik, és némileg rugalmasabbá tehetik a keretrendszert is.

A kínai vezetés elkötelezett a gazdaság élénkítése kapcsán

Az idei központi gazdasági konferencia a jövő évi gazdasági növekedés kormányzati megalapozásáról szólt Kínában. Az ország legnagyobb tekintélyű vezetői és közgazdászai részvételével megtartott rendezvényen mind monetáris, mind fiskális oldalról a gazdaságot támogató üzenetek és célok hangzottak el. A kínai gazdasági növekedés kilátásai jelentősen romlottak az év folyamán az ingatlanbefektetők adósságválsága, a lassabban növekvő lakossági költések és a járvány gócpontok kialakulása miatt.


Továbbra is derűs, de nem javult tovább a legnagyobb japán vállalatok hangulata a BoJ által negyedévente készített Tankan jelentés alapján. A legfrissebb felmérés szerint öt negyedévnyi folyamatos növekedés után 18-as értéken stagnált az ipari vállalatok indexe. A pandémia utáni kilábalás egyenlőtlenségei, illetve a továbbra is nagyon alacsony infláció miatt az elemzők a jelenlegi jegybanki finanszírozási program fenntartását várják.


Japánban nőtt a magánszektor gépipari rendelésállománya októberben (3,8% hó/hó). Ugyan havi szinten jelentősnek mondható a növekedés, a három hónapos mozgóátlag alig 0,4%-kal emelkedett.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős indexek is pluszban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben