Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az infláció árnyékában

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 10.   10:39

Erste kommentár Az USA-ban ma teszik közzé a novemberi inflációs adatot, ami 6,8 százalékra gyorsulhatott az októberi 6,2 százalékot követően. A piacok előre rettegnek az adattól, hiszen ha magasabb lesz az érték,...

Erste kommentár

Az USA-ban ma teszik közzé a novemberi inflációs adatot, ami 6,8 százalékra gyorsulhatott az októberi 6,2 százalékot követően. A piacok előre rettegnek az adattól, hiszen ha magasabb lesz az érték, akkor a Fed valószínűleg gyorsítani fog a szigorítási ütemen, ami a részvénypiac számára kellemetlen lehet. Jelenleg tehát eladás zajlik az adat előtt, vagyis ha mégsem lesz rettenetesen rossz, akkor akár egy fordulat is jöhet.


A DAX az elmúlt napok csökkenéseivel gyakorlatilag ledolgozta azt a rövidtávú túlvettséget, ami a hét eleji jelentős emelkedés után kialakult. Így hamarosan újra emelkedést kellene látnunk az indexben.


A CECE indexet jövő pénteken súlyozzák át. Ennek vesztese a MOL és a CEZ, melyeknek csökken a szabad közkézhányada, míg az Ertse-é növekszik.

Gyengült tegnap a piaci teljesítmény

Ázsiában esnek az indexek. Japánban a Nikkei 225 1%-kal értékelődik le, míg Kínában a Shanghai Composite 0,4%-kal, a Hang Seng index pedig 0,7%-kal esik.


Tegnap Európában is a medvék voltak erőfölényben, hiszen az Euro Stoxx 50 0,6%-kal értékelődött le, míg a FTSE 100 0,2%-kal, a francia CAC 40 0,1%-kal, a DAX pedig 0,3%-kal ért kevesebbet a nap végére.


Amerika is gyengébben teljesített tegnap. A Dow Jones index változatlan volt, míg az S&P 500 0,7%-kal csökkent, a Nasdaq pedig 1,7%-kal értékelődött le.

Magyar Telekom: 2032-ig ingyen roamingolhatunk

Az EU 10 évvel meghosszabbítja a roaming díjak eltörléséről szóló szabályt, vagyis 2032-ig extra költségek nélkül roamingolhatunk az EU 27 tagállamában, Norvégiában és Liechtensteinben. Nagy-Britanniában azonban már nem, hiszen idén januártól nem alkalmazzák az uniós szabályokat. Eredetileg 2022. januárjáig szólt az ingyenesség, de várható volt, hogy meghosszabbítják.

Önálló életre kel a Daimler Truck

A mai naptól leválasztják és önálló tőzsdei cég lesz a Daimler Truck. A Daimler csoport a Daimler Truck 65%-át vezeti be a német tőzsdére, a maradék 35% kisebbségi részesedésként továbbra is a Mercedes-Benz (korábban Daimler csoport) tulajdonában marad, viszont a továbbiakban már nem kerül konszolidálásra az eredménykimutatásban. A tőzsdei bevezetés úgy valósult meg, hogy minden kettő már meglévő Daimler részvény mellé egy darab Daimler Truck részvényt kaptak a tulajdonosok. A Daimler Truck részvények kereskedése 28 eurós áron indult.

A részvényesi juttatásokat állítja a középpontba az UniCredit stratégiája

Kimondottan jól fogadták a befektetők az UniCredit tegnap közzétett, 2024-ig szóló stratégiáját. Az árfolyam 10%-ot emelkedett. Az UniCredit 2021 és 2024 között legalább 16 milliárd euró értékben tervez osztalékot fizetni, valamint részvényeket visszavásárolni. Vagyis a következő években gyakorlatilag a teljes nyereséget visszajuttatják a részvényeseknek. Ennek nagyobb része részvény visszavásárlásokat jelent, és kb. 1/3-a lesz tényleges osztalékfizetés. Ez évi átlagban 4 milliárd eurós részvényesi juttatást jelent, ami 14%-os hozam a jelenlegi piaci kapitalizációra vetítve.


Jövőre a piaci várakozásoknak megfelelően 3,3 milliárd eurós adózott eredményre számít a társaság, így ez nem volt meglepetés. 2024-re azonban már 10%-os saját tőke arányos nyereséget tervez elérni a bankcsoport, ami meglehetősen ambiciózus a jelenlegi 7%-ról, és a piaci várakozások is csak 7% körüli jövedelmezőségre számítanak.

Pert nyert a Bayer

A kaliforniai bíróságon pert nyert a Bayer. A bírósági döntés nem találta megalapozottnak, hogy a Roundup szer okozta volna a rák kialakulását a felperesnél. A cég eddig három pert vesztett, és ez volt a második, amit megnyert a Roundup kapcsán. A hír pozitív, az árfolyam pozitívan reagálhat rá.

A novemberi csúcsról 34%-ot esett a Lucid Motors

A Lucid Motors 18%-kal értékelődött le tegnap, miután a vállalat bejelentette, hogy 1,75 milliárd dollárt értékben fog 2026-ban lejáró átváltható kötvényeket kibocsátani, amit a meglévő zöld kötvények finanszírozására vagy refinanszírozására fordít.

Nagy veszteséget könyveltek el a kínai légitársaságok

Jelentős veszteséggel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb kínai légitársaságok. Az Air China, a China Eastern Airlines és a China Southern Airlines összesen 1,25 milliárd dollárnyi veszteséget könyveltek el. Az utasforgalom áprilisban már elérte a járvány előtti szint 115%-át, őszre azonban az újabb járvány gócpontok kialakulása okán bevezetett utazási korlátozások miatt csökkent az utasforgalom és a járatok száma is.

Komoly költségvetési átcsoportosítás

Az EURHUF árfolyam a 30 napos mozgóátlagról ismét északnak vette az irányt. Enyhe emelkedést követően ma reggel 365,7-en jegyzik a devizapárt. Tegnap este jelentős költségvetési korrekciót jelentettek be: 350 milliárd forintnyi beruházást későbbre halasztanak annak érdekében, hogy az év végén a Kincstári Egységes Számla (KESZ) leapasztása nélkül is csökkenjen a GDP-arányos államadósság.

Újraindult a dollár erősödése

A szerdai kiugrást követően újraindult a dollár erősödése az euróval szemben. Az EURUSD 1,129-re csökkent ma reggelre, így az árfolyam ismét a 20 napos mozgóátlag alá esett. Ma elsősorban az amerikai inflációs adatokat lesz érdemes figyelni a devizapár szempontjából.

Mérsékelten visszakorrigált az olaj

Ma reggelre mérsékelten csökkent az olaj ára, a WTI 70,9, a Brent 74,4 dollárba került hordónként. A WTI augusztus óta a legnagyobb heti drágulást mutathatja a csütörtöki két százalékos visszaesésével együtt is. Az olaj árát továbbra is az omikron variáns okozta potenciális korlátozások és lezárások mozgatják leginkább. A heti drágulást az új variánsról szóló biztató hírek és szakértői nyilatkozatok fűtötték. Szakértők vélekedése szerint 2022-ben jelentősen nőhetnek az olajárak az egyre növekvő kereslet, illetve a kínálat valamelyest lassabb visszaállásával. Amennyiben az Irán elleni szankciók érvényben maradnak, és nem termelnek olajat a piacra, úgy akár a 100 dolláros hordónkénti olajár is elképzelhető.

Az amerikai inflációt várja az arany

Nem történt nagy mozgás az arany árfolyamában tegnap és a héten sem. Az e heti minimális csökkenéssel azonban már egymás után negyedik hete esik az árfolyam. Az arany unciánként 1780 dollárba került ma reggel. A piac elsősorban a mai amerikai inflációs adatokra (a várakozások szerint 6,2%-ról 6,8%-ra gyorsulhatott novemberben az infláció) és a Fed jövő heti ülésére (mely sok választ adhat a dollárral kapcsolatos kérdésekre) vár. Másfelől az omikron variáns súlyossága, illetve az oltások ezen variáns elleni hatékonysága szintén erősen befolyásolja a piaci bizonytalanságot, és ezzel az arany árfolyamát. Szakértők szerint a következő 1-2 héten belül már sokkal pontosabb adatok fognak a rendelkezésünkre állni.

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben