Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Viszlát bikapiac?

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSSzekeres BenceRészvényelemző2021. december 9.   12:01

Az októberi emelkedést követően a november kevésbé volt kegyes a befektetőkhöz, hiszen az elmúlt hetekben beborult a hangulat az amerikai tőzsdéken. A piaci indikátorok alapján korántsem egészséges, amit a piacon látunk, és olajként a tűzre kibontakozott még egy bearish gyertya is az S&P 500 havi grafikonján. A fordított kalapácshoz vagy akár egy hullócsillaghoz hasonlító novemberi gyertya - kihagyva a szokásos Mikulás rallyt - egy hosszú távú korrekciót vetíthet elénk, vagy akár egy szerencsétlen újévi kezdést.

Mi az a „Shooting Star” formáció?

Az S&P 500 havi grafikonján egy „Shooting Star” alakzatot látunk megjelenni, ami tovább erősítheti a pesszimizmust. Az alakzat azt jelentheti, hogy a tavaly március óta tartó bikapiac lefordulhat és egy korrekciós hullám következhet. A hullócsillag formáció gyertyája kis testtel, viszont hosszú, felfelé álló kanóccal rendelkezik, általában legalább kétszer akkorával, mint a gyertya teste. Akkor beszélünk igazán erős jelzésről, ha a gyertya záró ára, illetve a minimuma is megegyezik, hiszen ez azt mutatja, hogy a medvék képesek voltak visszaverni a bikákat és a nyitó ár alá nyomták az árfolyamot, tehát többen adtak, mint vettek. Ha a záró ár csak megközelíti a minimum árat, akkor egy gyengébb jelzésnek kategorizálható.

 

Forrás: www.investing.com

Az amerikai index grafikonját vizsgálva, láthatjuk, hogy a novemberi gyertya egy Shooting Star alakzat, viszont ez még egy gyengébb jelzésnek minősül, hiszen a minimum 4.560-nél található, míg a záró árfolyam 4.567 pontnál. A medvék ugyan erősek voltak, de a bikáknak sikerült valamennyivel feljebb tornászni az árfolyamot, ugyan nem a 4.610 pontnál található nyitó árfolyamig. Egy fontos feltétele a formációnak, hogy egy erős bikapiaci emelkedést kövessen. A grafikon alapján ez is teljesül, hiszen tavaly március óta nem beszélhettünk korrekcióról, ami egy minimum 10%-os piaci csökkenésnek felel meg. Szeptemberben volt egy körülbelül 8%-os visszaesés, de még így is nagyon túlértékelt a piac. Természetesen önmagában a formáció még nem jelenti azt, hogy a piac egy trendfordulóhoz érkezett, általában a kereskedők megvárják a következő pár gyertyát, és ha azok is esnek, akkor kezdenek el likviditást növelni, melynek következtében esni kezd az árfolyam. Azonban, ha a formációt követő gyertyák emelkedést mutatnak, akkor ez egy fals jelzésnek tudható be, és akár egy támasz szintet is képezhet. Fontos megjegyezni, hogy ha a hullócsillag alakzat egy korábbi támasznál jön létre, akkor az megerősíti a jelzést.

Ahhoz, hogy erős jelzésként szolgáljon, három dolognak kell teljesülnie: a záró ár megegyezzen a minimum árral, a formációt megelőzően legyen legalább három emelkedő gyertya, illetve a formációt követően szintén csökkenő gyertyák jelenjenek meg. A jelenlegi helyzetben egyik sem teljesül tökéletesen, viszont eddig decemberben a labda inkább a medvék térfelén van, tehát a jelenlegi Shooting Star-t követheti egy csökkenő gyertya, ami eladásra késztetheti a kereskedőket. Amennyiben az árfolyam emelkedik a formációt követően, akkor az emelkedés tovább folytatódik és egy fals jelzésnek tudható be. A formáció gyengébbnek tekinthető - viszont még mindig bearish - ha a nyitó árfolyam megegyezik a minimummal.

Déjà vu

Tavaly januárban, amikor a koronavírus világszinten megjelent és bezártak az országok, szintén egy Shooting Star formációt láthattunk a grafikonon. Akkor egy igen erős jelzést kaptunk, hiszen a jelzést megelőzően négy emelkedő gyertya képződött, majd ezt követően jött a bearish formáció. Ennek meglett a következménye, az S&P 500 index 25% körüli korrekciót szenvedett.

Természetesen nem mindig jár trendfordulással ez a formáció, és van, amikor fals jelzést ad. Az Arthur J. Gallagher biztosítócég árfolyamában is megfigyelhettünk több ilyen formációt októberben. Az október 7-ei jelzést két emelkedő gyertya előzte meg, illetve a gyertya minimum és záró árfolyama is megegyezett, ami erős jelzésnek minősülne. Viszont a következő gyertya október 8-án közel 1,5%-kal került feljebb, és azóta se történt fordulat. Majd október 22-én is létrejött egy hullócsillag formáció, amikor a következő napi gyertya emelkedett, majd azt követően jött egy fordulat.

Forrás: www.investing.com

Tavaly augusztusban a GBPUSD devizapárban is megfigyelhettük a formációt. A hullócsillagot megelőzte egy emelkedő trend, majd egy optimistább hangvételt követően elkezdett emelkedni az árfolyam egészen 1,3214-ig, de a medvék visszanyomták az árat a nyitó árfolyam alá, kialakítva a hullócsillag gyertyát. Itt bekövetkezett egy trendforduló egészen nyolc gyertya erejéig, miután ismét elkezdett emelkedni az árfolyam.

 

Forrás: www.investing.com

Merre az arra?

Ahogy általában a technikai elemzésben megfigyelhetjük, ez a formáció sem egy garantált trendfordulatot jelent az S&P 500 árfolyamában. Fent láthattunk példákat, amikor jól működött, illetve ellenpéldákat is, amikor nem. Érdemes lesz figyelni, hogy a decemberi gyertya milyen irányba mozog, hiszen az validálhatja az árfolyam irányát. Ha visszamegyünk egészen 1950-ig, láthatjuk, hogy átlagosan decemberben a legmagasabbak a hozamok, elérve az 1,55%-ot, illetve az évek 75%-ában pozitív hozamot garantálva a befektetők számára, tehát kis esélyt látok arra, hogy idén decemberben jönne a trendfordulat. A havi grafikon egy hosszabb képet vetít előre, vagyis valószínű, hogy a trendforduló csak jövőre következik be, hiszen jelenleg pozitív a piaci hangulat, de érdemes más elemeket megfigyelni, mint a részvények értékeltsége vagy a koronavírus alakulása.

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

 

 

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben