Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Oroszország továbbra is a NATO-t hibáztatja

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. december 8.   09:58

768 milliárd dollárra emelték a védelmi kiadásokat Joe Biden a tegnapi videóhívásban figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy az Egyesült Államok illetve szövetségesei keményen fel fognak lépni, ha Oroszország megtámadja...

768 milliárd dollárra emelték a védelmi kiadásokat

Joe Biden a tegnapi videóhívásban figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy az Egyesült Államok illetve szövetségesei keményen fel fognak lépni, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Ez több fegyver szállítását, illetve szankciókat is jelent. Az orosz elnök a NATO-t hibáztatta a megnövekedett feszültség miatt, amit annak tudott be, hogy a katonai szövetség szeretné erősíteni kapcsolatát Ukrajnával, és megerősítené katonai hatamát az orosz határokon. Biden a beszélgetésről tájékoztatta a francia, az olasz, az angol és a német államfőt is, ma pedig az ukrán miniszerelnökkel fog beszélni.


A képviselőház kedden elsöprő többséggel elfogadott egy 768 milliárd dolláros védelmi politikai törvényjavaslatot, miután a törvényhozók hirtelen elvetették azokat a javaslatokat, amelyek megkövetelték volna a nőktől, hogy regisztráljanak kötelező katonai szolgáltara, hatályon kívül helyezték az iraki háború 2002-es engedélyét, és szankciókat vezettek be egy orosz gázvezetékre. A szavazás előtt néhány órával bemutatott törvénnyel a demokrata vezetésű kongresszus jó eséllyel 24 milliárd dollárral növelheti a Pentagon költségvetését, a felett, amit Joe Biden kért. Feldühítve ezzel a háború ellenes progresszíveket, akik azt remélték, hogy pártjuk ellenőrzése a Fehér Ház és a kongresszus mindkét háza felett azt eredményezheti, hogy több évtizednyi növekedés után végre csökkennek a katonai kiadások. Ehelyett a tervezet jelentős összegeket biztosít a Kínával szembeni és Ukrajna megerősítését célzó kezdeményezésekre, valamint új repülőgépek és hajók beszerzésére.


A republikánusok és a demokraták megállapodtak az adósságplafon emeléséről a szenátusban. A képviselőház kedden késő este elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megnyitja az utat a kongresszus számára a katasztrofális csőd megakadályozásához. Ez önmagában még nem emeli az adósságplafont, hanem egy további szavazási eljárást hoz létre, amihez azonban a legtöbb jogszabályhoz szükséges 60 szavazattal szemben egyszerű többség is elegendő a szenátusban. Míg a republikánus támogatás nem lesz szükséges az adósságlimitről szóló szavazáshoz, legalább 10 szenátusi republikánusnak támogatnia kell a folyamatot létrehozó jogszabályt. Mitch McConnell kedden azt mondta, bízik abban, hogy a javaslat elegendő republikánus támogatást nyer az 50-50-es szenátusban. A képviselőház 222:212 arányban fogadta el a törvényjavaslatot, és elküldte a javaslatot a szenátusnak, ahol a törvényhozók a héten kívánják jóváhagyni.

Nem változtat az EKB stratégiáján az omikron

Az EKB kormányzótanácsának tagja, Martins Kazaks szerint az omikron variáns miatt egyelőre nem kell változtatni az EKB stratégiáján, a PEPP program a korábbi terv szerint márciusban véget érhet. Abban az esetben azonban, ha a járvány jelentősen rontja a gazdasági kilátásokat, további lazításra lehet szükség a jegybank szerint.


2025-től az EU-s tagországok kedvezményes áfa kulcs alá sorolhatják a környezetvédelmet támogató termékeket, pl. a napelemet, biciklit. Ugyanakkor arról is megállapodtak, hogy 2030-tól nem kaphatnak kedvezményes áfa besorolást a fosszilis üzemanyagok és az üvegházhatású gázok kibocsátásával járó termékek.


A tegnap délelőtt megjelent végleges harmadik negyedéves GDP adat alapján 3,9%-kal nőtt az Eurózóna gazdasága, míg a korábbi becslések csak 3,7%-os növekedést mutattak.


Vegyes volt a tegnap megjelent német ZEW index. A jelenlegi kilátásokat a vártnál gyengébbnek ítélik meg, sőt az index értéke átcsúszott a negatív tartományba, -7,4 pont lett, a várt 5,7 ponttal szemben. A kilátások azonban a vártnál kevésbé romlottak. Az index decemberi értéke 29,9 pontra csúszott vissza a korábbi 31,7 pontról, felülteljesítve a 25,4 pontos várakozást.


Az Európai Gyógyszerfelügyelet jóváhagyta a Covid oltások mixelését, mivel ezt a fajta oltási stratégiát is biztonságosnak találta, sőt hatékonysága bizonyos esetekben még kedvezőbb is volt, mintha csak egyfajta oltóanyagot használtak volna.


Szlovákiában a kötelező oltás helyett 300 eurós jutalommal próbálják rávenni a 60 év fölöttieket a Covid oltásra.

Nagyobb mértékben zsugorodott a japán gazdaság

A végleges adatok szerint 3,6%-kal csökkent a japán GDP a harmadik negyedévben (negyedéves szinten) az eddig becsült 3,0% helyett. Elsősorban a nyári korlátozások következtében jelentősebben visszaeső lakossági fogyasztás okozta a vártnál gyengébb adatot. A Bloomberg elemzői szerint azonban az idei utolsó negyedév és a jövő évi adatok kedvezőbben alakulhatnak, ugyanis a vállalati szektor számai relatíve kedvezően néztek ki, illetve az elmaradó lakossági költések és a kormányzat gazdaságélénkítő csomagja felpörgetheti a gazdaságot.


Az omikron variáns miatti kockázatokra hivatkozva a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a jegybanki hitel- és a repoügyletek kamatát az indiai központi bank.


Rekordszámú, több, mint 7000 új Covid-19 esetet találtak Dél-Koreában, a kórházakban 840 súlyos fertőzöttet ápolnak, ami a legmagasabb eddig a pandémia alatt. Ausztráliában újabb, az omikron variánssal fertőzött eseteket azonosított a hatóság.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek pluszban, az európaiak viszont mínuszban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben