Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A gazdaság fejlettsége

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 7.   10:54

Erste kommentár Sok-sok évvel ezelőtt csodálattal figyeltem az USA-t és más fejlett gazdaságokat, hogy a versenyszféra micsoda játszi könnyedséggel szívja fel az agyakat az akadémiai területekről. Azóta itthon is...

Erste kommentár

Sok-sok évvel ezelőtt csodálattal figyeltem az USA-t és más fejlett gazdaságokat, hogy a versenyszféra micsoda játszi könnyedséggel szívja fel az agyakat az akadémiai területekről. Azóta itthon is nagyot fordult a világ. Először megjelentek a multinacionális befektetési bankok (vagy azok spin-off-jai), pl. Morgan Stanley, MSCI, Citi, WorldQuant, stb. Majd a hazai nagybankok is elkezdtek embereket alkalmazni akadémiai területekről. Sőt, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyes magyar vállalatok, amelyek hagyományosan rendelkeznek kutató helyekkel, már korábban is átjárást biztosítottak a két terület között. A teljesség igénye nélkül ilyen például a Richter, vagy éppen a Semilab. Aztán az új technológiák térnyerésével mások is becsatlakoztak a trendbe, például a AImotive, de a Google is létrehozott irodát Budapesten, a Preziről nem is beszélve. Most pedig egy igazi ipari feltörekvő, s amúgy tőzsdei cég is csatlakozott az egyre népesebb táborhoz. Az Alteo ugyan már korábban is rendelkezett K+F projektekkel, de most egy picit a másik oldalról nyúl a dolgokhoz. Összefogott a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel, és olyan mesterséges intelligencián alapuló megoldást tervez kidolgozni, ami nagyban segíti a megújuló termelés integrálását az energia mixbe. Kimondott cél, hogy automatizált szabályozási rendszert hozzanak létre. A projekt értéke 1 milliárd forint, amelyhez az állam 401 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Egy ilyen fejlesztés nagyban segítheti a megújuló termelők (nap, szél) mentrendezését. Ugyanis 2020. április 1-től ezek a termelők a mentrendtől való eltérés esetén költségekkel szembesülnek. Míg egy nagyobb megújuló portfólió egy jó szabályozási rendszerrel jelentősen tudja csökkenteni ezeket a kockázatokat. Vagyis a projekt nagy segítség lehet az új üzletág felfuttatásában.


A tegnap kezdődött mikulás rally folytatódik ma a piacokon. A DAX jelentős emelkedéssel kezdett, s azóta még inkább beleerősített. Az index újra a 200 napos fölött van, ami a bika piac folytatódásának jele, de egyelőre még nem érkezett meg a vételi jelzés az MACD részéről. A BUX is felzárkózott ma a nemzetközi társakhoz.

Nagyot mentek az indexek az omikronnal kapcsolatos jó hír miatt

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek, de a hangulat inkább pozitív. Japánban a Nikkei 225 1,9%-kal értékelődik fel, míg Kínában a Shanghai Composite index 0,1%-kal csökken, a Hang Seng pedig 1,9%-kal emelkedik zárás előtt.


Európa nagyot ment tegnap, hiszen az Euro Stoxx 50 1,4%-kal értékelődött fel, míg az angol FTSE 100 és a francia CAC 40 1,5%-kal lettek értékesebbek. A német DAX 1,4%-kal zárt magasabban.


Az amerikai indexek is nagyot mentek, hiszen a Dow Jones 1,9%-ot emelkedett, míg az S&P 500 1,2%-kal, a Nasdaq pedig 0,9%-kal zárt magasabban.

Jelentős szoftverbevételre számít a Stellantis

A következő években a Stellantis egyre inkább az autóipari szoftverek gyártására fókuszálhat. 2024-re már 4.500 szoftver mérnököt foglalkoztathatnak, és a várakozások szerint 2026-ra évi 4 milliárd euró, 2030-ra pedig már évi 20 milliárd euró árbevételre számítanak a szoftverekből és előfizetési díjakból. A 20 milliárd euró igen jelentős összeg, hiszen a teljes csoport bevétele jelenleg évi 100-110 milliárd euró. A társaság partnerei között tudhatja a BMW-t, a Foxconn-t és a Waymo-t is.

Az amerikai tőzsdére léphet a Mobileye

A hírek szerint az Intel 2022 második felében tőzsdére vinné a Mobileye önvezető autó részlegét az USA-ban. A céget akár 50 milliárd dollárra is értékelhetik. A cég chip-alapú kamera rendszerekre specializálódik, ami az autók automatizált vezetési funkcióit hajtja. A Mobileye-t 2017-ben 15 milliárd dollárért vásárolta meg az Intel. Azóta a vállalat bevétele megháromszorozódott, és a harmadik negyedévben elérte a 326 millió dollárt, ami 39%-os növekedés éves bázison.

Az elemzők optimisták a Rivian papírjával kapcsolatosan

Tegnap a Rivian elektromos autógyártó vállalat árfolyama közel 12%-t emelkedett, miután több elemző is vételre ajánlotta a céget. A Morgan Stanley elemzője szerint a Rivian-nek miden esélye megvan, hogy felvegye a versenyt a Tesla-val, és, hogy egy nagyobb szeletet hasítson ki a piacból. Az elemző 147 dolláros célárat határozott meg, és több kockázatról (a gyártással kapcsolatos nehézségekről, illetve a sok gyártó közti nagy versenyről) is beszélt. A részvényt kilenc elemző vételre, négy tartásra, egy pedig eladásra ajánlja, míg az átlagos célár 134 dollár. A vállalat december 16-án teszi közzé harmadik negyedéves eredményét.

Beszakadt a Lucid Motors

Több, mint 5%-t esett a Lucid Motors árfolyama hétfőn, miután az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálódik a cégnél. A vizsgálat a Lucid Motors és a Churchill Capital Corp IV SPAC közelmúltbeli kapcsolatára, a két cég egyesülésére, valamint bizonyos előrejelzésekre és nyilatkozatokra irányul.

Adósságai ellen küzd az Evergrande

A kínai Evergrande újrastruktúrálná az adósságállományát, melynek keretében mind a belföldi, mind a külföldi tartozásait menedzselné. A cég körüli hangulat valamelyest javult a kínai jegybank monetáris lazításának következtében (visszavágják a bankok tartalékképzési rátáját), annak ellenére, hogy nem tudni, hogy a vállalat ki tudta-e fizetni a 82,5 millió dollárnyi kamatot a kötvényeseinek. Szakértők szerint ugyanis az újrastruktúrálásról szóló tervek miatt elmaradhattak a teljesítések.

Tartós harcra készül az MNB

Interjút adott Virág Barnabás, az MNB alelnöke. Elmondta, hogy a novemberi 7%-os tetőzést követően mérséklődhet az infláció, de 2022-ben is 5%-os inflációra számítanak, a maginfláció pedig 2022 közepéig emelkedhet. A jegybankár kijelentette, hogy minden lépésük, amit az egyhetes betéti rátával tesznek, tartósan beépül a kamatemelési ciklusba is. Azt is mondta, hogy az alapkamat emelése legalább akkora lesz, mint amennyivel az MNB megemeli az egyhetes betéti kamatát a következő hetekben. Ezek alapján a reálkamat gyorsan emelkedhet a következő hónapokban. Egyúttal ismét megerősítette, hogy az MNB hosszú kamatemelési ciklusban gondolkodik.


Jelentős volatilitás volt tapasztalható a forintnál. Tegnap a 20 napos mozgóátlagig, 366-ig emelkedett az EURHUF árfolyam, ma reggel viszont 364,7-re mérséklődött a kurzus. A régiós devizák jellemzően stabilak maradtak az euróval szemben.


Az MNB ma deviza likviditást nyújtó tendert tart, hogy megkönnyítse a bankok számára a negyedév végi mérlegalkalmazkodást.

Tovább erősödik a dollár

Nem változott az EURUSD technikai képe, továbbra is a 20 napos mozgóátlag nyomja lefelé az árfolyamot. A tegnapi csökkenéssel 1,129-re mérséklődött az EURUSD jegyzése.

Újra 70 dollár fölött az olaj

70 dollár fölé kúszott a WTI és a Brent hordónkénti ára, miután az utóbbi két hétben az új koronavírus variánssal kapcsolatos félelmek olajár esést okoztak. A WTI ára hordónként 70,2, a Brentté 73,6 dollár volt ma reggel. Az emelkedést elsősorban az omikron variánsról szóló biztató hírek és szakértői nyilatkozatok fűtik, ezek ugyanis arra engednek következtetni, hogy a kilátásba helyezett újabb járványügyi szigorítások és lezárások valószínűsége csökkent. Ennek ellentmond, hogy az új variáns terjedését megakadályozni szándékozó országok utazási korlátozásokat vezettek be, ami elsősorban a légiforgalmat érinti, csökkentve a légitársaságok kerozin iránti keresletét. Kínában novemberben három hónapos csúcson volt az olaj fogyasztás, miután a hatóságok megemelték a finomítók számára engedélyezett import kvótát. Hatással lehetett az olajárra az is, hogy az USA által piacra bocsátani kívánt olajtartalék iránt már most tapasztalható kereslet a piacon, annak ellenére, hogy csak december 14-én lesz a tender eredményhirdetése.

Nincs jelentős mozgás arany árában

Az arany ára szinte változatlan maradt tegnaphoz képest, ma reggel 1777 dollár volt az árfolyam. Az arany, mint menekülőeszköz, nyomás alá került az omikron variáns okozta bizonytalanság enyhülése miatt, a korlátozások, illetve lezárásokkal kapcsolatos félelem mérséklődésével csökkent a nemesfém iránti kereslet. Jelenleg új kockázatot jelent a geopolitikában az Oroszország és Ukrajna közti feszültség növekedése, amit sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nem néz jó szemmel, valamelyest fenntartva az arany iránti keresletet. Kínában a jegybank lépéseket tett a gazdaság jövő évi felpörgetése illetve erősítése érdekében, ami növelheti a világ legnagyobb arany fogyasztójának lakossági keresletét.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben