Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Divergencia

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 3.   10:33

Erste kommentár Egyre jobban divergál a Fed és az EKB. Az amerikai jegybank szerepét adó intézményben egyre inkább a további szigorítás felé mutató hangok uralják a közbeszédet, míg az EKB...

Erste kommentár

Egyre jobban divergál a Fed és az EKB. Az amerikai jegybank szerepét adó intézményben egyre inkább a további szigorítás felé mutató hangok uralják a közbeszédet, míg az EKB esetében továbbra is a kicsit optimistának tűnő, átmeneti inflációról beszélnek folyamatosan. Ugyanakkor azért mégis csak döntenének a december 16-i ülésen a PEPP program jövőjéről. Ezzel kapcsolatban a piac arra számít, hogy márciustól megkezdődhet a kivezetés, míg a Fed esetében gyorsítanának a kivezetésen. Elvileg az omikron bizonytalanságot hordoz, de sok jel mutat arra, hogy ez az új variáns a velünk maradó vírus, amely az „influenza” szerepét fogja a jövőben betölteni. A Moderna egyébként 10 napon belül teszi le az asztalra a védőoltásnak hatásosságát vizsgáló kísérletek eredményét, s nagy valószínűséggel még karácsony előtt megtudjuk, hogy tényleg az a mutáns jött-e létre, amitől nem kell félni. Mindenesetre a két nagy jegybank divergál, és ez az EURUSD árfolyamban is megmutatkozik, de most már jóval óvatosabban, mint korábban. Az olajárban is furcsaságot láthatunk. Annak ellenére, hogy az OPEC+ mégis megemelte 400 ezer hordóval a napi kitermelést, az olaj ára emelkedett. Mindezt úgy, hogy a jövő év elején a kínálat nagy valószínűséggel meg fogja haladni a keresetet. S itt van egy harmadik széttartás is. Miközben a részvénypiacok kevésbé félnek az omikrontól, a kötvénypiacon továbbra is alacsonyak maradtak a hozamok. Az amerikai 10 éves 1,45, míg a német 10 éves mínusz 0,36 százalékon állt ma reggel is.


Azt gondoljuk, hogy ezeknek a széttartásoknak idővel meg kell szűnniük, ami lehetőséget ad érdekes pozíciók felvételére.


A DAX és a BUX is emelkedik a tegnapi csökkenés után, s az előbbiben egyre közelebb kerülünk egy vételi jelzés kialakulásához, amire azért nagy valószínűséggel még jó pár napot kell várni.

Tegnap vették Amerikát, míg Európa zuhant

Ázsiában vegyesen teljesítenek a piacok, viszont a Didi amerikai tőzsdei kivezetésének hírére adják a tech papírokat. Japánban a Nikkei 1%-kal emelkedik, míg Kínában a Shanghai Composite index 0,9%-kal kereskedik feljebb. A Hang Seng tech index 0,3%-kal csökken.


Európát adták tegnap. Az Euro Stoxx 50 1,7%-kal zárt lejjebb, míg az angol FTSE 100 0,6%-kal értékelődött le. A francia CAC 40 1,3%-kal, míg a német DAX 1,4%-kal csökkent.


Amerika viszont felülteljesítette a globális piacokat, hiszen a Dow Jones 1,8%-kal értékelődött fel, az S&P 500 1,4%-kal zárt magasabban, a Nasdaq Composite pedig 0,8%-ot emelkedett. A határidős indexek vegyes képest mutatnak.

Valószínűleg nem jön össze az ARM felvásárlása az Nvidiának

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) beperelte az Nvidiát, hogy ne tudja felvásárolni az ARM félvezető tervező vállalatot, arra hivatkozva, hogy a felvásárlás túl nagy irányítást adna a technológia, illetve a félvezetők tervezésében az Nvidiának. A legnagyobb félvezető gyártók mind az ARM ügyfelei és többen az Nvidia versenytársai is. Ezért a felvásárlás valószínűleg nem valósulhat meg.  

Hamarosan kiderül mennyire hatásosak a vakcinák

A hírek szerint a Moderna 10 napon belül tudni fogja, hogy mennyire hatásos a vakcinájuk az omikron variánssal szemben. Most már New York-ban is találtak fertőzötteket, a Google például továbbra sem engedi vissza az alkalmazottakat az irodába.

További részvényeket adott el Elon Musk

Elon Musk további 1,01 milliárd dollár értékben adott el Tesla részvényt. Ahhoz, hogy eleget tegyen a 10%-os vállalásának, összesen 17 millió darab részvényt kell értékesítenie. Ebből eddig 10,1 millió darabot már eladott, de még így is ő a cég legnagyobb részvényese.

60 milliárd eurós beruházási keret a Daimlernél

A Daimler felügyelőbizottsága a 2022-2026 közötti időszakra összesen 60 milliárd eurós beruházási keretet hagyott jóvá. A korábban bemutatott stratégiával összhangban a beruházásoknál fontos szempont lesz a fix költségek csökkentése, a gyártási hatékonyság növelése és a K+F kiadások csökkentése.

Törli amerikai részvényeit a Didi

Hat hónappal a bevezetés után törli részvényeit a New York-i tőzsdéről a Didi. A fuvarmegosztó cég papírjai 44%-ot estek a bevezetés óta. Múlt héten látott napvilágot, hogy a kínai kormányzat arra szólította fel a vállalatot, hogy vonuljon ki az amerikai börzékről. Ez arra enged következtetni, hogy a kínai hatóságok nem szeretnék, hogy az ország technológia cégeinek papírjaival a tengerentúlon is kereskedjenek.

Kína lehet az Ázsiába befektetők célja

Christopher Wood, a Jefferies vezető részvény stratégája szerint rövidtávon a kínai részvénypiac jövedelmezőbb a befektetők számára, mint az indiai. Véleménye szerint a tech szektorra vonatkozó kínai jogszabályi szigorítások véget értek, és az „új játékszabályok” mellett könnyen erősödhetnek ezek a piacok. A Fed várható kamatemelései rosszat tehetnek a fejlődő piacoknak, köztük Indiának is, így az idén remekül teljesítő indiai részvénypiac valamelyest visszaeshet egy magasabb amerikai hozamkörnyezet esetén. Ugyanez a kockázat Kína esetében kevésbé áll fent, ugyanis a kínai jegybank relatíve szigorúbb monetáris politikát folytatott a járvány alatt, így a közeljövőben kedvezőbb kamatkörnyezetet biztosíthat a kínai piacok számára.

A szigorúbb Fed erősíti a dollárt

Jerome Powell-t követően több amerikai jegybankár, köztük Loretta Mester is az eszközvásárlási program gyorsabb csökkentéséről és a szigorúbb monetáris politika szükségességéről nyilatkozott az infláció megfékezése érdekében. A dollár erősödéssel reagált, és az EURUSD árfolyam 1,129-ig csökkent.

Nem hatott az MNB lépése

Tegnap az MNB 2,9%-ról 3,1%-ra emelte az egyhetes jegybanki betét kamatát, ami összhangban volt a piaci várakozásokkal. Ez azonban csak átmeneti forint erősödést hozott. Az EURHUF tegnap 364,5-ig emelkedett, és ezzel a 30 napos mozgóátlag felett zárt az árfolyam. A többi régiós devizánál stagnálás volt megfigyelhető. A forintot negatívan érinti, hogy az Európai Bíróság főtanácsnokának javaslata szerint az uniós költségvetéssel összefüggő kötelezettségszegéseket támogatás megvonással lehetne a jövőben szankcionálni. Ha az Európai Bíróság is így dönt, az elsősorban Magyarországot és Lengyelországot érintheti.

Az OPEC+ döntése olajár emelkedést hozott

A WTI 67,7, a Brent 70,9 dollár volt ma reggel a piacon. Az OPEC+ kisebb meglepetésre a havi 400 ezer hordó/nap termelés növelés mellett tette le a voksát januártól, annak ellenére, hogy az omikron vírus megjelenése komoly keresleti problémákat okozhat szerte a világban, ha a kormányok ismét lezárásokról döntenek. A kartell ugyanakkor nyitva hagyta annak lehetőséget, hogy változtasson a politikáján, ha kiderül, hogy a globális olajkereslet nem úgy változik, ahogy korábban várták. A szakértők szerint az OPEC-et vezető Szaúd-Arábia részben az USA, részben a tagok nyomására is engedte, hogy növekedjen a kihozatal, annak ellenére, hogy a becslésük szerint a jövő év első negyedévében a kínálat meghaladhatja az olajkeresletet a világban. A bejelentést követően emelkedni kezdett az olaj, ami talán meglepő hír lehet a körülmények tükrében.

Az arany tovább süllyed, a Fed egyre inkább a szigorításról beszél

Az arany 1.770 dollárra, azaz egyhavi minimumára esett, miután a hírek szerint az omikron variáns háromszor gyorsabban terjed, mint a korábbi delta variáns, ugyanakkor a kórházba kerültek száma alig nőtt Dél-Afrikában. Ez talán a vírus gyengébb megbetegítő képessége vagy az oltások hatása, mindenesetre csökken az esélye, hogy az omikron miatt ismét a fél világot le kell zárni. A Fed jegybankárai egyre inkább a szigorítás mellett foglalnak állást. Randal Quarles, az atlantai Raphael Bostic és a kaliforniai Mary Daly is amellett érvelt, hogy a kötvényvásárlás leállítását gyorsabban kéne megtenni, mint amit korábban beharangoztak. Jerome Powell jegybankelnök a hét első felében hasonló véleményen volt. Magyar idő szerint délután fél háromkor jelenik meg a legfrissebb munkaerőpiaci jelentés, ami meghatározó lehet az arany árfolyam alakulására.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben