Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Az Erste lett az év Zöld Befektetési Alapkezelője

SZTORI
SZTORI2021. december 1.   15:54

Az Erste Alapkezelő Zrt. nyerte el 2021-ben a Zöld Befektetési Alapkezelő elismerést a Magyar Nemzeti Banktól. A jegybank két éve hirdette meg először a Zöld Pénzügyek Díjat, amelyben a legzöldebben működő pénzügyi intézményeket ismeri el. Az Erste a fenntarthatóságra stratégiájának és alaptevékenységének szerves részeként tekint, és működésének minden területén igyekszik megjeleníteni ezt a szemléletet.

„A fenntarthatóság azt jelenti, hogy a mai nemzedék tettei nem korlátozhatják a jövő generációinak lehetőségeit – akkor sem, ha „csak” a pénzügyi tevékenységekről van szó” – mondta Mesterházy György, az Erste Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója a Zöld Befektetési Alapkezelő Díj átvételekor a Magyar Nemzeti Bank Zöld Pénzügyi Konferenciáján. Kiemelte: Az Erste Asset Management számára a fenntarthatósági kritériumok mérlegelése a befektetési folyamat része, vagyis nemcsak a gazdasági tényezőket, hanem az ESG-kritériumokat, tehát a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat is figyelembe veszik. „Meggyőződésünk, hogy egy ilyen fenntarthatósági megközelítés nemcsak társadalmi szempontból jelent pozitív hozzájárulást, de vonzó közép- és hosszú távú hozamokat is eredményez, valamint a különböző kockázati tényezők csökkentéséhez vezet” – tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben hirdette meg először a Zöld Pénzügyek Díjat, amelynek keretében a legzöldebben működő pénzügyi intézményeket ismeri el a jegybank. A díj egyik kategóriájában 2021-ben az Erste Alapkezelő kapta a Zöld Befektetési Alapkezelő elismerést a fenntarthatósági témákban tanúsított aktivitásának köszönhetően. Az Erste Alapkezelő jelenleg hét fenntartható befektetési alapot működtet, ezek nettó eszközértéke meghaladja a 30 milliárd forintot. Ezek mellett a hazai befektetők számára kínálja az Erste Csoport Alapkezelőjének, az Erste Asset Managementnek 19 ESG-alapját is, melyek további közel 170 milliárd forint hazai befektetést kezelnek.

Az Erste Csoport elkötelezett a fenntarthatóság, valamint környezeti lábnyomának csökkentése mellett. Az európai pénzügyi intézmények közül elsőként csatlakozott az Európai Bizottság Zöldfogyasztási Vállalásához (Green Consumption Pledge), valamint az ENSZ Net-Zero Banking Alliance (nettó nulla kibocsátású banki tevékenységet célzó szövetség; NZBA) kezdeményezéséhez. Az Erste Csoport az előbbi keretében vállalta, hogy hét kelet-közép-európai piacán minden ügyfelének biztosítja a befektetés lehetőségét ESG-termékekbe, amit átlátható és könnyen hozzáférhető információkkal támogat, míg az NZBA részeként hitelezési és befektetési tevekénységét legkésőbb 2050-ig harmonizálja a nulla kibocsátási irányelvekkel.

A magyar Erste rendszeres befektetési programja – a MasterCard Az év lakossági megtakarítási terméke 2020 díjat elnyerő – az Erste Future zöld csomagján keresztül is lehetőséget kínál fenntartható befektetésre. Ez az egyik legnépszerűbb befektetési csomag, amely ügyfélkörtől függően kettő vagy három fenntarthatósági tematikájú befektetési alapot foglal magában. Az idei évben több mint háromezer ügyfél választása esett a zöld csomagra, ők közel 24 ezer tranzakció keretében mintegy kétmilliárd forint értékben fektettek be.

A magyar Erste Bank stratégiájának és az alaptevékenységének szerves részeként minél inkább figyelembe veszi a társadalmi és környezeti szempontokat, illetve minden egyes szakterület munkájában megjeleníteni ezt a szemléletet annak érdekében, hogy teljes működését és szervezetét minél felelőssebbé, etikusabbá és fenntarthatóbbá tegye. A pénzintézet 2020-ban több mint 1800 tonnával csökkentette szén-dioxid kibocsátását, energiafelhasználását 8,2 százalékkal, villamosenergia-fogyasztását 9,3 százalékkal mérsékelte. Közben papírfelhasználása egy év alatt 14 százalékkal csökkent, így már kevesebb mint 90 tonnát tesz ki egy évben, amely több mint 30 százalékkal kevesebb a 2018-as mennyiségnél.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

 

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben