Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vég kezdete?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 29.   11:18

Erste kommentár A hétvégén az egyik barátommal vacsoráztunk, akinek az Egyesült Királyságban biológiai diplomát szerzett fia arra hívta fel a figyelmünket, hogy az eddigi hírek szerint a vírus, úgy...

Erste kommentár

A hétvégén az egyik barátommal vacsoráztunk, akinek az Egyesült Királyságban biológiai diplomát szerzett fia arra hívta fel a figyelmünket, hogy az eddigi hírek szerint a vírus, úgy tűnik, hogy jó úton halad, hogy úgy járjon, mint a spanyolnátha. S csakugyan, az első adatok azt sugallják, hogy az új mutáns kevésbé veszélyes és enyhébb tüneteket produkál, mint a korábbi verzió, ráadásul gyorsabban is terjed az eddigieknél, vagyis jó esélye van, hogy az eddigi verziókat kiszorítsa a „piacról”. Persze ahhoz, hogy ez az elképzelés bizonyítást nyerjen, még számos adatra szükség van. Ugyanis az eddigi információk szerint alapvetően fiatalok fertőződtek meg az új variánssal, akiknél amúgy is enyhébb lefolyású szokott lenni a betegség. Mindenesetre a dolgok nagyon abba az irányba mutatnak, hogy eljött a vég kezdete, legalábbis ami a járványt illeti. Ha netán mégsem így lenne, és a mostani oltások sem lennének hatásosak az új variáns ellen, a jövő év elejére akkor is lehetne új védőoltás, ami már hatásos az omikron ellen is. Hiszen az mRNS technológia megadja erre a lehetőséget.


Ennek jegyében a mai napon emelkedéssel kezdtek a piacok, de az a baj, hogy nagy valószínűséggel nem csak a járvány végének kezdetéről beszélhetünk, hanem az elmúlt másfél év őrült részvénypiaci ralijának a végéről is. Csúnya sebeket szedtek össze a piacok az elmúlt napokban. A DAX pénteken az előző napok lecsorgásának betetőzéseként hatalmast zuhanva beesett a 200 napos mozgóátlag alá. Ha pedig itt marad, az nem jó ómen a folytatás tekintetében. S azt sem szabad elfelejteni, hogy az árfolyamok relatíve magasak, és nem lehet a végtelenségig élénkíteni készpénzzel sem. Ha pedig tényleg a járvány végén vagyunk, akkor meg a stagflációtól félhetünk. Vagyis nem túl sok nyerési esélyünk van.


A DAX és a BUX is emelkedéssel kezdett ma reggel. Az előbbinél a korrekció vége felé jár az index, legalábbis az MACD indikátor szerint, s ez igaz a BUX indexre is, ami pár lépéssel a DAX előtt jár, s hamarosan emelkednie kellene akár komolyabban is.

A pénteki sell-off után ma stabilizálódhat a helyzet

Ázsiában továbbra is esnek a részvények, mivel az omikron variáns rettegésben tartja a befektetőket. A Nikkei 225 1,6%-os, a Shanghai Composite 0,3%-os, a Hang Seng pedig 1%-os mínuszban van.


Európa hatalmasat zuhant pénteken a vírussal kapcsolatos félelmek miatt. Az Euro Stoxx 50 4,7%-kal zárt lejjebb, míg az angol FTSE 100 3,6%-kal értékelődött le. A francia CAC 40 4,8%-kal csökkent. Németországban a DAX 4,2%-os mínuszban zárta a napot.


A medvék voltak többségben az amerikai piacokon is. A Dow Jones index 2,5%-kal, az S&P 500 2,3%-kal, ia Nasdaq Composite pedig 2,2%-kal értékelődött le. A határidős indexek szép emelkedést mutatnak.

Nem volt kiemelkedő az idei Black Friday az USA-ban

A Black Friday hatalmas siker szokott lenni az USA-ban, és ugyan idén is sokan vásároltak a boltokban, a forgalom 28%-kal maradt el a vírus előtti időszaktól. 2020-hoz képest 48%-kal emelkedett a forgalom. Az online bevétel elérte a 8,9 milliárd dollárt, ami a várakozások alját súrolja. A Black Friday-t a Cyber Monday követi, amikor az előrejelzések szerint 11,3 milliárd dollárt költhetnek el a fogyasztók.

A Banco Bilbao részvényeket vásárol vissza

Azon túlmenően, hogy a török Garanti bankban teljes tulajdonrészt szerez (azaz a líra leértékelődét követően mintegy 1,9 milliárd euróért megveszi a bank másik felét, 50,15 százalékot), a Banco Bilbao 3,5 milliárd eurót kíván elkölteni saját részvény visszavásárlására. Mindeközben fenn kívánja tartani a magas osztalékfizetési rátát, de tőkemegfelelési mutatója nagy valószínűséggel ennek ellenére sem fog 11,5-12 százalék alá csökkenni, amely különben a megcélzott tartomány a tőkemegfelelésre a bank stratégiája szerint. A 3,5 milliárd eurós részvény visszavásárlás a jelenlegi áron a részvények mintegy 10 százalékát jelenti!

Bayer: Zajlik a vita a Roundup körül

A jövő év végén lejáró engedély kapcsán emelték fel a hangjukat egyes kutatók, mert szerintük rossz irányt vett a glifozát tartalmú szer 2022 utáni, EU béli engedélyeztetési folyamata azzal, hogy a hatóságok vizsgálatai szerint a szer nem rákkeltő hatású. Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy 2022 után is lehet majd használni a Roundup-ot az EU-ban.

A chiphiány csökkenti a Daimler kamion üzletágának bevételét

A Daimler kamion üzletága a chiphiány miatt 1 milliárd euróval kevesebb bevételre tehet szert idén. Sőt, a részlegvezető szerint az még jövőre is kihatással lehet az üzletmenetre. A Daimler kamion gyártó egysége különben néhány nap múlva, december elsején leválik a Daimlerről, és december 10-től önálló entitásként fognak forogni a részvényei a német tőzsdén.

Galvanizáló céget vett az Infineon

Malajziai galvanizáló céget vett az Infineon. A Syntronixs Asia 2009 óta beszállítója az Infineonnak. A tranzakció pénzügyi részletei nem ismertek, de valószínűleg a nincs jelentős hatása a cég teljesítményére.

Rendkívüli közgyűlést tart a Gloster

Rendkívüli közgyűlést tart a Gloster, ugyanis a társaság még idén el kívánja indítani Munkavállalói Résztulajdonosi Programját, melyhez szükséges a közgyűlés jóváhagyása. A közgyűlés december 28-án, 11:00 órakor esedékes a cég székhelyén, Nagytarcsán.

A kockázatkerülés nem kedvezett a forintnak

Pénteken rendesen beleadtak a forintba, ahogy fellángolt a kockázatkerülés az új variáns, az omikron kapcsán. Így a forint a csütörtöki újabb „kamatemelés” ellenére relatíve nagyot gyengült, akár csak a régiós devizák, a lengyel zlotyi, vagy a cseh korona. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben a dollár is gyengült. Ennek a szokatlan mozgásnak alapvetően fékeznie kellett volna a régiós devizák kilengését. Viszont a tegnap este újraindult devizakereskedésben a forint enyhén erősödik, ahogy a lengyel zlotyi is.

Meglepő dolgot csinált a dollár

A pénteki általános kockázatkerülős hangulatban nagyot gyengült a dollár, pedig ilyen körülmények között általában menedékszerepet tölt be, azaz erősödni szokott. Viszont az események hatására a befektetők rekord sebességgel kezdték el kiárazni a lehetséges kamatemeléseket az USA-ban, míg ilyesmire az EU-ban nem számítottak amúgy sem. Így a csökkenő jövőbeli relatív kamatkülönbözet miatt nagyot gyengült a dollár, és még mindig nem tért magához, de hasonló módon, mint a közép-kelet-európai régiós devizák, óvatos erősödést mutat tegnap este óta.

A vírus ráijesztett az olajpiacra, hatalmasat zuhant a WTI és a Brent

Az új koronavírus variáns, az omikron megjelenése miatt hatalmas, 13%-os mértékű esés volt a WTI és a Brent piacán pénteken. Mindkét olajféleség árfolyama korrigált ma reggel, a WTI 71,5, a Brent 75,9 dollár/hordós árfolyam mellett forgott. A piacokat megnyugtatta, hogy bár az omikron terjedési sebessége meghaladja a korábbi variánsokét, a tünetek jóval enyhébbek, mint a delta esetében. Ez a hír, illetve a Moderna és a Pfizer bejelentése, mely szerint már jövő év elején kész lesznek az új típusú oltásokkal, amelyek a delta és az omikoron ellen is hatásosan védenek, megnyugtatták a piacokat. Az OPEC a hét közepén ül össze, egyelőre csak találgatni lehet, hogy a kartell vajon folytatja-e a napi 400 ezer hordós kínálatnövelését. A befektetők többsége szerint egyébként az OPEC annak ellenére kiáll a korábbi politika mellett, hogy az omikron megjelenése növeli annak az esélyét, hogy a világ ismét bezárkózik.

A pénteki erősödés után gyengül az arany

Az arany 1.795 dollár volt ma reggel. A omikron variáns okozta pénteki nagy ijedelemben az arany árfolyama 1.800 dollár fölé emelkedett, viszont a kedvezőbb tőzsdei hangulat miatt arany árcsökkenést tapasztaltunk. Az omikron a hírek szerint jelentősen különbőzik a korábbi delta variánstól, és képes lehet arra, hogy az oltással védett szervezetet is megtámadja. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján nem okoz olyan súlyos megbetegedést, mint a korábbi koronavírusok. A járványhelyzet és a lezárások mellett a héten a Fed kommentárjait is figyeli a piac. Az amerikai jegybank az elmúlt hetekben egyértelműen a szigorúbb politika mellett tette le a voksát, legalábbis szavakban ezt üzenték a Fed jegybankárjai.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben