Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb variánst fedeztek fel a kutatók, ami esésbe dönti a piacokat

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 26.   10:24

Erste kommentár Bár a koronavírus delta variánsa még mindig lezárásokat is óvintézkedéseket eredményez, a tudósok egy újabb variánst fedeztek fel, ami további aggodalmakra ad okot. A B.1.1.529 nevű...

Erste kommentár

Bár a koronavírus delta variánsa még mindig lezárásokat is óvintézkedéseket eredményez, a tudósok egy újabb variánst fedeztek fel, ami további aggodalmakra ad okot. A B.1.1.529 nevű szupervariáns tüskefehérjéin 32 mutációt azonosítottak a tudósok. Mivel a vírus e része felelős a sejtekbe való bejutásért, és a vakcinák is a vírus tüskefehérjéjét célozzák, lehet, hogy a variáns megkerüli a jelenlegi oltások által kialakított védelmet, és akár súlyosabb megbetegedéseket is okozhat. Az új variánst Dél-Afrikában azonosítottak először, ott a szerdán regisztrált 1.100 új fertőzött 90 százalékánál már az új variánst mutatták ki. Ugyan a kutatók még mindig nem tudják, hogy pontosan mennyire veszélyes és milyen gyorsan terjed, de egyre többen aggodalmuknak adnak hangot. A helyzetre reagálva a WHO rendkívüli ülést tart ma, ahol megvitatják, hogy mit is jelenthet az új variáns a vakcinákra nézve. A globális részvénypiacok negatívan reagáltak a hírre, hiszen Ázsiában a fontosabb indexek több, mint 2% feletti esést produkáltak, Európában pedig 3-4% közötti esést mutatnak jelenleg az indexek. Ugyan a december a mikulás raliról szokott szólni, az új vírus variáns komoly korrekciót okozhat a piacokon, annak ellenére, hogy több elmezőház is optimista várakozásokat tett közzé az év hátralevő részére.


A BUX sem úszta meg az esést, hatalmas mínuszban nyitott reggel, amit a MOL és az OTP esése húzott lejjebb.

Az újabb COVID variáns lesújt a piacokra

Ázsiában rég nem látott esésbe kezdtek az indexek, miután egy újabb Covid variáns fenyegeti a világot. Japánban a Nikkei 225 2,5%-kal kereskedik lejjebb, míg Kínában a Shanghai Composite 0,5%-kal, a Hang Seng pedig 2,4%-kal csökken.


Európa pluszban zárta a tegnapi napot. Az Euro Stoxx 50 0,4%-kal, a FTSE 100 pedig 0,3%-kal értékelődött fel. A francia CAC 40 0,5%-ot, míg a német DAX 0,3%-ot emelkedett.


Az USA-ban tegnap hálaadás miatt zárva voltak a tőzsdék, ma pedig magyar idő szerint este 7-ig lesz csak kereskedés. A határidős indexek nagy esést mutatnak az újabb vírus félelmek miatt.

A Didi kivezetheti részvényeit Amerikából

A kínai hatóságok megkérték a Didi vezetőit, hogy töröljék részvényeiket az egyesült államokbeli tőzsdékről. A kormányzat elsősorban attól tart, hogy érzékeny személyes adatok szivároghatnak ki harmadik fél számára. A vállalat sorsa még kérdéses, a hírek szerint a tervek közt a privatizáció vagy a hongkongi tőzsdére való bevezetés is szerepel.

Átmenetileg hatott az MNB lépése

Az MNB tegnapi váratlan lépése, hogy 2,9%-ra emelte az egyhetes betét kamatát, átmenetileg erőstette a forintot. A régiótól elszakadva 365,6-ig erősödött az EURHUF, míg a többi régiós deviza inkább csak stagnált. Azonban az egyhetes betéti kamat változtatása nem jelent tartós elköteleződést a jegybank részéről, inkább csak átmeneti turbulenciák kezelésére szolgál, így tartós forinterősödés nem is várható tőle.


Ma reggel a befektetők egy új, Dél-Afrikában megjelent vírus variáns okozta bizonytalanság miatt ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak, ami negatívan érinti a régiós devizákat is. Ma reggel már újra 367 fölött jegyzik az EURHUF devizapárt.

Megpihent a dollár

A november eleje óta tartó heves dollárerősödést követően tegnap 1,12-es árfolyam környékén megpihent az EURUSD, sőt ma reggel 1,123-ig enyhe felpattanás tapasztalható.

A kőolaj ára a Covid terjedése és az új variáns megjelenése miatt esik

A Brent 79,9, a WTI 75,7 dollárig süllyedt ma reggel a nemzetközi piacokon. A piac egyre inkább figyeli a koronavírus terjedését a fejlett világban, emellett a jövő heti OPEC találkozó lehet még meghatározó. A Covid újabb járványa gyorsan söpör végig a fejlett világon. Európában mindenhol növekvő esetszámokról és lezárásokról adtak hírt a hatóságok. Nagy-Britannia már nem enged be repülőgépeket Dél-Afrikából, mivel ott egy új, még fertőzőbb variáns ütötte fel a fejét. Az OPEC jövő hét szerdán és csütörtökön ül össze. A szervezet tagállamai a várakozások szerint napi 400 ezer hordóval növelhetik a globális kínálatot, de egyre nagyobb az esélye, hogy az olajipari kartell a stratégiai tartalékok piacra dobása és a felerősödő járványhelyzet miatt elhalasztja a lépést. További kérdés, hogy ténylegesen mennyi tartalékkal rendelkezik az OPEC, mivel Angola és Nigéria már most sem képes növelni kihozatalát. Kína a hírek szerint nem siet a stratégiai tartalékok piacra dobásával, inkább a saját útját és tempóját követi.

1.800 dollár felett az arany

Tovább emelkedett az arany árfolyama, ma reggel 1.801 dollár volt a kurzus. A piac aggódik amiatt, hogy egy új koronavírus variáns ütötte fel a fejét Afrika déli részén. A hírek szerint ez a változat gyorsan terjed, és képes megkerülni az oltással rendelkezők immunitását. A Fed képviselői alapvetően a monetáris szigorítás mellett érveltek a héten, ami tovább erősítette a dollárt és fékezte az arany iránti keresletet. Jerome Powell ismételt kinevezése is ezt az irányt erősíti, mivel a mostani Fed elnök a hírek szerint a további szigorítás elkötelezett híve a magas infláció miatt. A Fed a vártnál korábban szeretne kamatot emelni. Kérdés persze, hogy az új koronavírus variáns miatt lesznek-e a tavalyihoz hasonló lezárások világszerte.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben