Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megállapodtak a német koalícióról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. november 25.   09:18

Zöld fordulat a német megállapodás középpontjában Hosszú hetekig tartó egyeztetést követően tegnap sikerült megállapodni a német koalícióról. A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt...

Zöld fordulat a német megállapodás középpontjában

Hosszú hetekig tartó egyeztetést követően tegnap sikerült megállapodni a német koalícióról. A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) hármasa fog koalíciót alakítani. A megállapodás főbb pontjai, hogy a jelenlegi 9,6 euróról 12 euróra emelik a minimál órabért, a lakhatási válság enyhítésére pedig évi 400 ezer új lakást építenének, ennek negyedét állami finanszírozással, és a következő 3 évben a korábban javasolt 15% helyett csak legfeljebb 11%-kal lehet emelni a bérleti díjakat. Tartózkodnak az adóemeléstől és új adók bevezetésétől, és fogyasztási célra legalizálják a marihuánát. Az már korábban kiszivárgott, hogy a környezetvédelmi törekvéseket felgyorsítják. Szintén ismert volt, hogy 2023-tól ismét visszatérnek az adósságszabályok alkalmazásához.


A szociáldemokrata Olaf Scholz lesz a kancellár, az alkancellárt és egyben környezetvédelmi minisztert a Zöldek adják Robert Habeck személyében. Szintén a Zöldek politikusa, Annalena Baerbock lesz a külügyminiszter. A pénzügyminisztert pedig az FDP adhatja. Az új német kormány a december 6-i héten alakulhat meg hivatalosan is. A koalíciós megállapodás értelmében az új német jegybankelnököt a szociáldemokraták jelölhetik ki, de azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz Jens Weidmann utóda.


A második becslés alapján 1,7%-ra módosították a harmadik negyedéves német GDP növekedést az előzetes 1,8%-ról.


Északi szomszédunknál, Szlovákiában is két hetes lezárást jelentettek be a koronavírus megfékezése érdekében.

Az inflációs nyomás hatására hamarabb beindulhat a kamatemelési ciklus

A Federal Reserve jegybankárai aggodalmukat fejezték ki az előző találkozójukon az inflációval kapcsolatosan, hiszen nem tudják, meddig marad velünk a magas inflációs környezet. Arról is tárgyaltak, hogy már hamarabb, akár 2022 első felében is elkezdhetik a kamatemelési ciklust, hogy lelassítsák a gazdaságot. A hírek szerint a kamatemelés csak az eszközvásárlási program (QE) kivezetését követően kezdődhet meg, ám a program a jelenlegi tempóban csak júniusra futna ki. Mivel egyre nagyobb az inflációs nyomás, több jegybankár elmondta, hogy a QE kivezetésének gyorsítása is elképzelhető. Leghamarabb a december 14-15-i Fed ülést követően tudhatunk meg többet arról, hogy valóban felgyorsítják-e a program kivezetését, vagy sem.


A PCE maginfláció a vártnak megfelelően 4,5% lett az USA-ban, míg a tartós fogyasztási cikkek rendelésiállománya 0,5%-kal csökkent, elmaradva a várt 0,2%-os növekedéstől.

25 bázisponttal növelte az alapkamatot a dél-koreai jegybank

Dél-Korea a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1%-ra emelte a jegybanki alapkamatot. Az elemzők várakozása szerint 2022 végére 1,5%-ig emelhetik tovább az alapkamatot, amit az egyre növekvő inflációs nyomás indokolhat. A Reuters konszenzus szerint a következő 25 bázispontos szigorítás már 2022 első negyedévében megtörténhet.


A kínai állam felszólította az önkormányzatokat, hogy különleges beruházási kötvények kibocsátásával gyorsítsák fel a beruházásokra szánt támogatások finanszírozását, megelőzendő a gazdaság növekedési ütemének visszalassulását. A hatóságok megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a jövő évre szánt támogatási keretből már idén is legyen kibocsátás.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok is pluszban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben