Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb szektor rotáció a piacokon

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 23.   10:47

Erste kommentár Ismét azt láthatjuk az amerikai piacon, hogy a befektetők a magas értékeltségű technológiai részvényekből inkább más iparágak felé rotálnak. Tegnap a Nasdaq 1,3%-ot esett, miután az...

Erste kommentár

Ismét azt láthatjuk az amerikai piacon, hogy a befektetők a magas értékeltségű technológiai részvényekből inkább más iparágak felé rotálnak. Tegnap a Nasdaq 1,3%-ot esett, miután az év legjobban várt vállalatai, az Affirm és a Rivian is hatalmasat buktak. Egyedül a Dow Jones tudott pozitív maradni, ami azt mutathatja, hogy a piaci szereplők elkezdtek olyan papírok felé fordulni, amik jó befektetésnek bizonyulnak a magas inflációs környezetben, illetve akkor is, ha a Federal Reserve elkezdi emelni a kamatokat. Ugyan leghamarabb 2022 nyarán várható kamatemelés az USA-ban, a befektetők már most olyan papírokat választanak, amik a hosszú távú profitabilitást helyezik előtérbe. Mi több, a Goldman Sachs elemzői azt ajánlják a portfólió menedzsereknek, hogy olyan növekedési vállalatokat válasszanak, amik magas profitabilitással rendelkeznek, és felejtsék el az olyan papírokat, amiknek csak a jövőbeni növekedési kilátásoktól függ az értékeltsége, hiszen ezek jobban ki vannak téve az emelkedő kamatok, illetve a csalódást keltő negyedéves jelentések okozta kockázatoknak. A technológiai részvényekből való rotáció a nyersanyag és a pénzügyi szektoroknak kedvezhet, hiszen ezek historikusan jó befektetésnek számítanak inflációs időszakokban. Persze nem kell teljesen elfelejteni a tech papírokat sem, hiszen számtalan magas profitabilitású, de kevésbé elrugaszkodott értékeltségen forgó céget találunk ebben a szektorban is.


Európában az emelkedő fertőzésszámok miatt romlik a hangulat. A DAX 1,3%-kal kereskedik lejjebb, míg a BUX 0,7%-kal értékelődik le a tegnapi közel 2%-os esést követően.

Romlik a hangulat, ütik a tech papírokat

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek. A tech papírok nagyot buktak, miután Biden bejelentette, hogy újra Jerome Powell-t jelöli a Fed élére. A japán tőzsde ma ünnep miatt zárva volt. Kínában a Shanghai Composite 0,2%-kal értékelődött fel, míg a Hang Seng 1,1%-kal zárt alacsonyabban.


Európában romlott a hangulat a tegnapi nap folyamán, amit az indexek csökkenése is mutatott. Az Euro Stoxx 50 0,4%-kal, míg a német DAX 0,3%-kal zárt lejjebb, a francia CAC 40 pedig 0,1%-kal csökkent. Az angol FTSE 100 0,4%-kal értékelődött fel.


Amerikában szintén a magas értékeltségű tech papírok ütötték, hiszen a Nasdaq közel 1,3%-ot csökkent, míg az S&P 500 0,3%-kal értékelődött le. A Dow Jones 0,1% körüli emelkedést produkált. A határidős indexek kisebb csökkenést mutatnak.

Tavasztól kapható a Tesla legerősebb változata Kínában

Elon Musk elmondta, hogy a Model S Plaid változata tavasztól lesz elérhető Kínában, ami tovább növelheti a vállalat piaci részesedését, hiszen ez lesz a legerősebb elektromos autó, ami elérhető a kínai piacon.

Felülteljesített a Zoom, de a nagy ügyfelek száma elmarad a várttól

A Zoom harmadik negyedéves teljesítménye felülmúlta az elemzői konszenzust. Az 1,05 milliárd dolláros bevétel, jobb lett, mint a várt 1,02 milliárd, illetve az 1,11 dolláros részvényenkénti eredmény is felülmúlta az 1,09 dolláros várakozást. A vállalat készpénzállománya 1,32 milliárdra emelkedett, ami 81%-os növekedés a tavalyi évhez képest, viszont még így is elmaradt a 2,31 milliárdos konszenzustól. A cégnek 512.100 olyan ügyfele van, amelyik 10 főnél több alkalmazottat foglalkoztat, az adat elmaradt az 516.174-es várakozástól. A teljes évre a kilátások felülmúlják a várakozásokat. Zárást követően 6,3%-os csökkenést produkált a papír, hiszen a nagyobb ügyfelek száma elmaradt a várttól, és a fokozódó verseny (Microsoft, Google) megkérdőjelezi a cég jövőjét.

Kitárazott a Thyssenkrupp nagytulajdonosa

A Thyssenkrup második legnagyobb tulajdonosa, a Cevian 6,9%-nyi részvényt értékesített gyorsított könyvépítés keretében, így tulajdonrésze 82%-ra csökkent. A tegnapi 11,3 eurós záróárhoz képest jelentős diszkonttal, 10,2-10,3 euró között került sor a 43 millió darab részvény értékesítésére.

27 milliárd eurós beruházást tervez az E.ON

Az E.ON 2022 és 2026 között összesen 27 milliárd eurónyi beruházást tervez. 2026-ra 7,8 milliárd eurós korrigált EBITDA-t vár a menedzsment, ami megfelel a piaci várakozásoknak.

Új csúcson a forint

Az EURHUF új csúcsra emelkedett ma reggel, a reggeli órákban már 370,7 környékén is jegyezték a devizapárt. A többi régiós deviza is gyengült, de a forint még így is alulteljesítő volt. A régiós devizák gyengülése a romló makroképpel magyarázható. A forintot különösen érzékenyen érinti, hogy fő gazdasági partnerünknél, Németországban akár teljes gazdasági lezárás is elképzelhető.

Powell is erősítette a dollárt

Még tovább erősödött a dollár. Az EURUSD árfolyam mostanra 1,124-re esett. A romló európai makrokép mellett Powell második jegybankelnöki ciklusra szóló kinevezése is erősítette a dollárt, hiszen a két jegybankelnöki aspiráns közül ő számít relatíve szigorúbbnak.

Az olaj stabil, a piac várja a bejelentést a stratégiai készletek eladásáról

A WTI 75,9, a Brent 79 dollár volt ma reggel. A piac várja a döntést a stratégiai kőolaj készletek piacra dobásáról. Az USA lépését India, Japán és Dél-Korea is követné, és Kína is dolgozik a kérdésen. A hírek szerint az Egyesült Államok 35 millió hordó nyersolajat adna el, hogy leverje az árakat, ami jelentősen mozgatná a piacot. Az OPEC+ delegáltjai szerint a lépés nem igazolható, és a termelőknek emiatt el kell gondolkodniuk a kínálat növelésének lassításáról. A Covid-19 járvány alakulása Európában és az USA-ban növeli a keresleti kockázatot az olajkartell szerint. A hírek szerint az USA gondolkodik az olajexportjának ismételt korlátozásán is, amit a kongresszus 40 évnyi tiltás után mindössze 6 éve függesztett fel. Az olajipari szereplők szerint a napi 3 millió hordós USA könnyűolaj export tiltása több negatívummal járna, mint haszonnal. Az USA jelenleg is nettó olaj importőr, a fent említett export mellett napi közel 8-9 millió hordónyi, jellemzően nehezebb kőolajat szállít be külföldről az ország.

Az arany nagyot csökkent, a piac árazza a gyorsabb monetáris szigorítást

Az arany 1.808 dollár volt ma reggel. A piac szerint a Fed gyorsabban fogja csökkenteni kötvényvásárlási programját, mint amire korábban számítani lehetett, és júniusban már dollár kamatemelést fogunk látni. Joe Biden újabb négy évre Jerome Powell-t nevezte ki a Fed elnökének. A kinevezés erősítheti a várakozásokat, hogy szigorítás jöhet a Fed részéről. A dollár erősödött is a hírre, míg a 10 éves hozam 1,63%-ra ugrott. Az aranyra ugyanakkor kedvezően hathat, hogy Európában egyre jobban tombol a koronavírus járvány, és az USA egyes részein is nő az esetszám. Emiatt a befektetők szerint lezárások és korlátozások várhatók idén is.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben