Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még mindig és újra a járvány

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 22.   09:42

Erste kommentár Megint csodát láthattunk. Például az osztrák tőzsde annak ellenére esett nagyot pénteken, hogy tudni lehetett, jön a bezárás. A kommentárok ráadásul úgy adták el a sztorit, hogy az...

Erste kommentár

Megint csodát láthattunk. Például az osztrák tőzsde annak ellenére esett nagyot pénteken, hogy tudni lehetett, jön a bezárás. A kommentárok ráadásul úgy adták el a sztorit, hogy az első nyugat-európai ország, amely a teljes bezárás mellett döntött. Ez ugyan szóba került a németeknél is, de egyelőre nem lépik meg. Az ezzel kapcsolatos kilábalási aggodalmaknak köszönhetően szinte egyszerre estek nagyot az európai és az amerikai hozamok, a régiós devizák (forint, zlotyi, korona), és erősödött nagyot a dollár. Vagyis most is olyan érdekességet láthattunk, mint az amerikai „tapering” bejelentésekor. Ugyan tudott volt, de a piac mégis akkor reagált, amikor bekövetkezett. Ráadásul ebben az esetben az a sejtésünk, hogy a harmadik oltásoknak, na meg a hamarosan megjelenő gyógyszernek köszönhetően, illetve a valamelyest növekvő oltakozási kedvből adódóan is, valószínűleg nem kell olyan nagy lezárásokra számítanunk, mint korábban.


Mindenesetre a hír a német tőzsdét nem rázta meg különösebben, ma reggel már újra emelkedik, és a BUX index is emelkedéssel próbálkozik.

Borús piaci hangulat

Amerikában egyedül a technológiai szektort tömörítő Nasdaq tudott emelkedni, 0,4%-ot. Az S&P 0,1%-ot, a Dow 0,8%-ot csökkent.


Európában viszonylag egységes, 0,4-0,6% körüli esés volt megfigyelhető pénteken. A romló járványügyi helyzet hatására főleg az energetikai cégek, a bankok és a turisztikai cégek teljesítettek gyengén, gyakran 2% fölötti esést elszenvedve.


Ázsiában a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett a kínai jegybank lazítást sejtető negyedéves jelentését követően. A Nikkei 0,1%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,5%-ot csökkent.

Nem fejleszt közösen a Ford és a Rivian

A Ford vezérigazgatója jelentette be, hogy bár 12%-nyi részesedésük van az elektromos pick-up-okat gyártó Rivianban, azonban a jövőben a fejlesztéseken már nem dolgoznak együtt. A Ford vezérigazgatója szerint megvan a tudásuk ahhoz, hogy néhány éven belül a Tesla mögött a második legnagyobb elektromos autógyártóvá nőjenek.

Tovább nyílik az olló

Az amerikai hozamok tovább emelkedtek, míg Európában a járványügyi szigorítások kapcsán több országban is hozamcsökkenés volt tapasztalható. Ezzel tovább nyílt a hozamkülönbözet a dollár javára, így az EURUSD árfolyam 1,13 alá esett ma reggel.

Együtt gyengült a régió

Ezúttal a forint, a lengyel zlotyi és a cseh korona is együtt gyengült az euróval szemben. Vagyis a pénteki forintgyengülés mögött az általános kockázatkerülés áll, nem pedig forint-specifikus tényezők. Az EURHUF árfolyam 367,9-re ugrott, jelenleg magasabban jegyzik az árfolyamot, mint az MNB múlt heti, effektíve 70 pontos kamatemelését megelőzően.

Az olaj továbbra is nyomás alatt, Japán is piacra dobná stratégiai készleteit

A WTI 75,8, a Brent 78,6 dollár volt ma reggel. Az USA és Kína mellett Japán is jelezte, hogy részt venne a stratégiai olajkészletek piacra dobásában. Az olaj már közel 6%-ot esett azóta, hogy Joe Biden pár hete bejelentette, az USA piacra dobná stratégiai nyersolaj készletének egy részét, hogy elejét vegye a piaci spekulációnak. Az USA mellett Kína is részt venne a programban, amiről a két vezető, Joe Biden és Xi Jingping már korábban egyeztetett. A Goldman Sachs szerint egyébként a közel 100 millió hordó készlet eladását már beárazta a piac. Szintén negatívan hatott a globális olaj jegyzésekre, hogy az Európai Unióban ismét látványosan nő a koronavírus fertőzöttek száma, ami Ausztriától Hollandiáig lezárásokat eredményez. Ezek fékezik a gazdasági aktivitást, és ezen keresztül az olajfogyasztást is.

Az arany jelentősen esett, a piac az európai lezárásokat és a Fed monetáris szigorítását értékeli

Az arany 1.842 dollárig süllyedt, mivel a piac tart a Fed gyorsabb monetáris szigorításától. Közben az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt az Európai Unió számos országában lezárásokról döntöttek. Az utóbbi hír kedvező lehet az arany számára, mivel ez fékezi a gazdasági aktivitást és növeli a kockázatot. Hollandiától Ausztriáig több ország jelentett be gazdasági korlátozásokat, miközben láthatóan mindenhol nő a fertőzöttek száma. A Fed több képviselője jelezte, hogy az amerikai jegybanknak meg kell fontolni a gyorsabb monetáris szigorítást az infláció megfékezése végett. Christopher Wallace Fed kormányzó szerint az amerikai monetáris hatóságnak hamarosan kamatot kellene emelnie. Ez a korábbi Fed kommentárokhoz képest sokkal szigorúbb fellépést eredményezhet.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben