Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Szép és komplex ügyfélportfóliókkal erősített az Erste 2021-ben

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2021. december 6.   15:11

Optimista a jövőt illetően Somlai László, az Erste Private Banking vezetője, aki szerint a pandémia és a kockázatvállalási kedv növekedése sokkal szebb portfóliókhoz vezetett. Az Erste PB fantasztikus növekedést produkált ebben az évben, és várhatóan ez a tendencia fog folytatódni 2022-ben is.

2021-ben ismét jókorát nőtt a privátbanki piac. Mik voltak a növekedés motorjai az Erste PB-nél, és mekkora kihívást jelent fenntartani ezt?

Somlai László: Mi 2020. márciusában még egyáltalán nem voltunk optimisták a növekedési lehetőségeket illetően. Ez az aggodalom körülbelül egy hónapig tartott, utána pedig fantasztikus növekedést produkáltunk. Nyilván a piac egésze szépen teljesített, de a mi statisztikáink szerint az Ersténél még ehhez képest is körülbelül kétszeres dinamikával zajlott az akvizíció - anélkül, hogy vásároltunk volna, ahogy 2006-ban az ING-t, 2012-ben a BNP Paribas-t vagy 2017-ben a Citibank privátbanki területét. Tavaly organikusan bővültünk 100 milliárd forint fölötti mértékben. Ennek egy-egy harmada érkezett a World és a Prémium üzletágból "felgazdagodó" ügyfelektől, a harmadik rész pedig a már meglévők vagyongyarapodásából. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezt - vagy még egy picit erősebb tempót - sikerül majd tartani 2022-ben is.


A Blochamps szegmentációs adataiból az látszik, hogy a piacon különösen nagy volt a növekedési dinamika a 300 millió forint feletti állománnyal bíró ügyfelek körében. Tapasztalta ezt az Erste Private Banking üzletága is?

S.L.: Ezt a tendenciát abszolút alátámasztják a mi számaink is. Ügyfélkörünkben ez a réteg jellemzően valamilyen vállalkozást üzemeltet, és meglepő módon tavaly tapasztalataink szerint többségük jelentős bevételt, eredményt tudott elérni, így jelentős megtakarításaik képződtek. Az már persze más kérdés, hogy ezek csak elhalasztott költések, amelyek később megjelennek a vállalkozások könyveiben, mint beruházási tétel, vagy olyan tartós megtakarítások, amelyek hosszú távon is maradnak nálunk a privátbanki szektorban. Mindenesetre nagyon jelentős vagyonosodás ment végbe azok körében, akik femelkedtek a privátbanki kategóriába. Összességében a Premium és a World üzletágunkban is nagyot gazdagodtak az ügyfelek. Mi ebbe az évbe úgy mentünk bele, hogy nagyon erős volt a deviza-diverzifikáció a portfólión belül, illetve magas volt a részvénykitettség, a tőkepiaci kitettség, úgyhogy a nagy tőkepiaci növekedés, valamint a forint gyengülése szintén megnyomta az állományunkat. Annak a nagy kvantitatív easyingnek, ami végbement a világon, nálunk is a privátbanki ügyfelek voltak a legnagyobb haszonélvezői.

Somlai László, az Erste Private Banking vezetője


Mennyiben alakította át az elmúlt egy-másfél év a befektetési szokásokat? Volt-e egyáltalán trendszerű hatása?

S.L.: Igen, az Ersténél jelentősen növekedett a kockázatvállalási hajlandóság ügyfeleink körében. Közel 30 százalék most a részvénypiacokhoz kapcsolódó kitettség a teljes portfólión belül. Ez nyilván nem csak egyéni részvénybefektetéseket jelent, hanem befektetési alapokat, más közvetett formákat, vagy olyan strukturált termékeket is, amik már részvénypiaci teljesítményhez vannak kötve. De ezek aránya összességében a pandémia kitörése előtt sem érte el a 20 százalékot. Nem csak a volumenben van jelentős növekedés, hanem a portfóliók is sokkal komplexebbek lettek. Szakmai szemmel azt mondhatom: most szebbek, sokkal szebbek. Nagyon érdekes egyébként, mert mi rendszeresen mérjük az ügyfelek befektetési "hangulatát" és most azt tapasztaljuk, hogy miközben a privát befektetéseikkel kapcsolatban tavaly augusztus óta tendenciózusan nagyobb kockázatot szeretnének vállalni, ha a saját vállalkozásukról van szó, nem látszik ugyanez a dinamikus optimizmus sem a beruházások, sem a további fejlesztések terén.


Milyen tervekkel, reményekkel vágnak neki a következő évnek?

S.L.: Az elmúlt másfél év nagy fejlesztése volt a Erste Private Banking Multi Advisor Modell (MAM modell) bevezetése, ami a vagyonkezelési divízió minden létező kompetenciáját kihasználja a privátbanki kiszolgálás során. Ezt szeretnénk továbbfejleszteni jövőre is. Első lépésként azoknak az ügyfeleknek, akik aktív kereskedést, tehát nem csak stratégiai portfóliót szeretnének tartani, biztosítunk egy dedikált tőkepiaci kereskedőt. Akinek több szolgáltatóval van kapcsolata, és szeretné egyben áttekinteni az ügyeit, egy portfólió supervisort kap a terveink szerint. Számtalan kérés érkezik hozzánk cégtulajdonosoktól, hogy szeretnék tudni, mennyit ér a vállalkozásuk. Mivel az Erstének van egy nagyon erős elemző csapata, ezt a szakember gárdát becsatornázzuk majd ezen kiválasztott ügyfélkörhöz.
Nemrég indult el George is, ami most még csak egy mobilbank, de ennélsokkal többet fog tudni a jövőben. Szeretnénk, hogy George felületén is minél több privátbanki funkció és felület legyen elérhető. Befektetési termékkínálatunkat ennél sokkal szélesebbre már nem tudjuk húzni, ezért a banki oldalon kezdtünk inkább fejlesztésekbe. Hogy itt mi lehet releváns egy privátbanki ügyfél számára? Első-sorban a lombardhitel. E téren is vannak innovatív ötleteink.

A cikk első alkalommal a Blochamps szakmai kiadványában jelent meg.
Blochamps Private Banking, 2021. december

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben