Hétfő
dec. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: 10.4%, várt: 5.5%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: nov., előző: -24.6%
Kedd
dec. 7.
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -1%, várt: -2.4%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: okt., előző: -1.7%
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: dec., előző: 25.9
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: dec., előző: 12.5
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q3, előző: 3.7%, várt: 3.7%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: okt., előző: -80.9, várt: -66.8
Szerda
dec. 8.
00:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q3, előző: -3%, várt: -3.2%
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 6.5%, várt: 7.2%
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: nov., előző: -2922
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: dec., előző: -7.2%
Csütörtök
dec. 9.
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: nov., előző: 1.5%, várt: 2.5%
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: nov., előző: 81.5%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 15.4
08:00
Külkereskedelmi mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 16
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: okt., előző: -0.7%
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: okt., előző: -128
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: dec., előző: 222
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 1956
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: dec., előző: 51
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2022 Q2, előző: 0.85, várt: 1.11
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: nov., előző: 5.2%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: okt., előző: -2777
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: okt., előző: 2.9%
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 6.2%, várt: 6.7%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 4.6%, várt: 4.9%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: dec., előző: 67.4, várt: 68
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: nov., előző: -165.055
Vasárnap
dec. 12.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

BEFEKTETÉS

Gyorsított a kamatemelésen a jegybank: a vártnál jobban nőtt az egyhetes betét kamata

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSNyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2021. november 19.   09:49

A keddi ígéretének megfelelően jelentősen megemelte az egyhetes betét kamatát a jegybank tegnap. A döntéssel a jegybanki alapkamat és az egyhetes betét kamata ismét elvált egymástól. A jegybanki alapkamat ezáltal ismét elvesztette jelentőségét, hiszen a bankközi kamatok a jövőben az egyhetes betét kamatához igazodnak majd elsősorban. Meddig tart ez így? Várakozásunk szerint legalább fél év, míg visszaegyszerűsödik az eszköztár, feltéve, hogy az inflációs kockázatok csökkennek, és a forint árfolyama a jelenleginél tartósan erősebb szinten stabilizálódik.

A keddi jegybanki kamatdöntő ülés után tett nem szokványos bejelentéseket követően a tegnapi egyhetes betéti tenderen eldőlt, hogy mekkora is az októberi effektív kamatemelés valójában. Mivel a jegybank úgy döntött, hogy az egyhetes betét kamatát 2,50 százalékon határozza meg, valójában egy hónap alatt nem 30, hanem 70 bázispontos szigorítás következett be. A 2,50 százalékos egyhetes betéti kamat ezáltal 40 bázisponttal a jegybanki alapkamat szintje fölé került. Az effektív kamatemelés mértéke egyébként nagyobb volt a vártnál: mi úgy gondoltuk, hogy „csak” 15 bázispont lesz a különbség a két kamatláb között, ahogyan ezt tavaly szeptembertől idén júniusig tartó időszakban már megszokhattuk.
Mindenesetre a jegybanki alapkamat ezáltal ismét elvesztette jelentőségét, szerepe névlegessé vált, hiszen a bankközi kamatok a jövőben az egyhetes betét kamatához igazodnak majd elsősorban. Hogy miért? Mert pillanatnyilag az egyhetes betét a jegybanknak az úgynevezett sterilizációs eszköze, amiben a bankközi többletlikviditás korlátlanul elhelyezésre kerülhet. Az alapkamat mögött viszont nincs semmiféle hasonló célt szolgáló jegybanki instrumentum. És mivel egyhetes betéti tendert minden csütörtökön tart az MNB, ezentúl – fokozva az izgalmakat – hetente lesz majd kamatdöntő ülés a jegybankban. Az új rendszer lényege szerint pedig itt dönthetnek az alapkamathoz viszonyított különbség csökkentéséről vagy akár további növeléséről is.

Mindeközben várhatóan a „rendes” alapkamat is tovább emelkedik. A jegybank szerint ugyanis a „külső inflációs hatások tartós emelkedése, a másodkörös inflációs kockázatok erősödése nagyobb mértékű és hosszabb ideig tartó monetáris politikai szigorítást tesz szükségessé”. Kommunikációja szerint a jegybank az „inflációs kilátásokban bekövetkező hosszabb távú belső fundamentális változásokra reagál” az alapkamaton keresztül. A decemberi kamatdöntésen túl egyelőre nehéz látni, véleményünk szerint az alapkamat további 30 bázisponttal 2,40 százalékra nő az év végén. Ez persze további szigorítást akkor jelent majd ebben a keretrendszerben, ha ezzel együtt további 30 bázisponttal nő majd rá két napra az egyhetes betét kamata is. Mindenesetre a jelenlegi inflációs környezetben és a sebezhető forint mellett furcsa lenne, ha a jegybank rövidtávon nem tartaná fenn ezt a legalább 40 bázispontos különbséget a két kamatláb között, vagyis az idei év végén az effektív kamatszint már nagyon közel lehet az 3 százalékhoz.

Meddig tart ez így? Várakozásunk szerint legalább fél év, míg visszaegyszerűsödik az eszköztár, és az alapkamat egy szintre kerül az egyhetes betét szintjével. Ennek talán a legfontosabb feltétele most az inflációs kép javulása, a felfelé mutató inflációs kockázatok csökkenése, illetve a forint árfolyamának csökkenő volatilitása és a jelenleginél tartósan és jóval erősebb szinten történő stabilizálódása.

Bonyolítja a képet, hogy sejtésünk sincs arról, hogy az egyszerűsítést egy lépésben teszi meg a jegybank vagy fokozatosan vágja vissza a jegybanki alapkamat és az egyhetes betéti kamat szintje közötti 40 bázispontos különbséget – ami, ne feledjük – az előttünk álló időszakban akár magasabb is lehet. Mindez gyakorlatilag előrejelezhetetlenné tette a rövid távú effektív kamatpályát. Talán következő hetek egyhetes betéti tenderei után egy kicsit pontosabb képet alkothatunk, de az első benyomásunk az, hogy a rövid kamatszintek az elkövetkező hónapokban egyre közelebb kerülnek a 4 százalékhoz, s akár már az első negyedév végére elérhetik ezt a szintet.

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

 

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Lépjen be a jövő piacaira!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz
BEFEKTETÉS

A várható gazdasági és inflációs környezet, és annak tőkepiaci hatásai - webinárium

2021. november 25-ei Erste World webináriumunkat nézhetik most vissza , ahol Bencze Lajos, az Erste World vezetője prominens vendégeivel a...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt