Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A III. negyedéves „csalódás” és az év végi kilátások

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2021. november 17.   16:49

Éves összevetésben jól, a harmadik negyedévben viszont rosszabbul teljesített a magyar gazdaság. Az utolsó negyedévről már megismerhető adatok alapján valószínűsíthető hogy az éves növekedési ütem se lesz már ilyen magas, aminek a hátterében a külső kereslet romlása áll - a koronavírus delta variánsának terjedése, az alkatrészhiány és a magas energiaárak együttes hatásaként.

Magyarország bruttó hazai terméke 2021 III. negyedévében a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal emelkedett.

A héten közölt GDP-adat negatív meglepetést okozott, a várakozásunk és az elemzői konszenzus is 7,3 százalékos bővülést jelzett előre. A prognózisnál gyengébb mért teljesítmény az egész régióra jellemző volt. A jelentős eltérést az magyarázza, hogy a KSH felülvizsgálta az elmúlt évek - főként az elmúlt két év – adatait. A második negyedéves teljesítményt lényegesen csökkentették, míg például a tavalyi harmadik negyedéves adatokat markánsan növelték visszamenőlegesen. Ezek eredőjeként történhetett meg, hogy bár a negyedéves tényadat (0,7 százalék) minimálisan tér el az általunk előrejelzett 0,8 százalékos bővüléstől, ugyanakkor az éves index tekintetében már érdemi eltérés mutatkozik (a tény 6,1 százalék volt, szemben a 7,3 százalékos várakozásunkkal).   

* II. negyedéves adatok alapján
Forrás: KSH, Eurostat

Európai összevetésben felemás képet mutat a magyar gazdaság július-szeptemberi teljesítménye. A 6,1 százalékos éves növekedési ütem az eddig publikált adatok szerint második az uniós rangsorban a román adat mögött, messze meghaladva a valutaövezet átlagát. Ám az előző negyedévhez képest regisztrált 0,7 százalékos bővülés már az uniós növekedési sorrend utolsó harmadában található, és messze az eurózóna átlagos 2,2 százalékos növekedése alatt van. Amennyiben a járvány előtti szinthez viszonyítunk, úgy az mondható el, hogy a harmadik negyedévre az uniós tagországok többsége elérte vagy meghaladta a benchmarkként számon tartott 2019. IV. negyedéves szintet. Magyarország e tekintetben a középmezőny elején található.

 

 

Forrás: Eurostat, nemzeti statisztikai hivatalok

Bár részleteket a hazai nemzetgazdasági ágak alakulását illetően csak két hét múlva tudhatunk meg, ugyanakkor a termelés oldali havi statisztikák alapján az ipari termelés növekedési hozzájárulása, bár továbbra is pozitív volt, jelentősen mérséklődhetett. Emellett a csekély súlyú agrárium is átlag alatt teljesíthetett. Ezzel szemben az építőipar és az újranyitást követően a szolgáltatások széles köre feltehetően a húzóágazatok közé tartozott. Utóbbiak közül a turizmus mellett jól teljesíthettek többek között a szabadidős tevékenységek, valamint a szállítási szolgáltatások is. A felhasználási oldal tekintetében a fogyasztás és a beruházások lehettek a gazdaság motorjai. Az erőteljes belső kereslet és a gyengén teljesítő feldolgozóipar – főként járműipar – eredőjeként a nettó export bővülést fékező tényező lehetett az idei harmadik negyedévben.

Az idei utolsó negyedévről rendelkezésre álló, eddig megismert adatok az éves növekedési ütem lassulására utalnak. Ebben főszerepet játszik a külső kereslet romlása, amelyet a koronavírus delta-variánsának terjedése és az alkatrészhiány mellett már a magas energia- és nyersanyagárak is lefelé húznak. Főként az energiaárak alakulása miatt az ipari kibocsátás változásának előjele is kérdéses. Ezzel együtt a szolgáltatások területén a tavaly negyedik negyedéves alacsony bázis és az azóta bekövetkezett részleges helyreállás, valamint az állami költekezés hajthatja a növekedést.

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben