Kedd
dec. 7.
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -1%, várt: -2.4%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: okt., előző: -1.7%
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: dec., előző: 25.9
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: dec., előző: 12.5
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q3, előző: 3.7%, várt: 3.7%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: okt., előző: -80.9, várt: -66.8
Szerda
dec. 8.
00:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q3, előző: -3%, várt: -3.2%
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 6.5%, várt: 7.2%
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: nov., előző: -2922
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: dec., előző: -7.2%
Csütörtök
dec. 9.
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: nov., előző: 1.5%, várt: 2.5%
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: nov., előző: 81.5%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 15.4
08:00
Külkereskedelmi mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 16
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: okt., előző: -0.7%
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: okt., előző: -128
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: dec., előző: 222
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 1956
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: dec., előző: 51
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2022 Q2, előző: 0.85, várt: 1.11
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: nov., előző: 5.2%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: okt., előző: -2777
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: okt., előző: 2.9%
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 6.2%, várt: 6.7%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 4.6%, várt: 4.9%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: dec., előző: 67.4, várt: 68
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: nov., előző: -165.055
Vasárnap
dec. 12.
Hétfő
dec. 13.
00:50
Tankan üzleti hangulat index előremutató (JP)
Időszak: Q4, előző: 14, várt: 19
00:50
Magánszektor gépipari rendelésállománya (év/év) (JP)
Időszak: okt., előző: 12.5%
00:50
Tankan üzleti hangulat index (JP)
Időszak: Q4, előző: 18, várt: 19

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

SZTORI

Unortodox módon szigorít tovább az MNB

SZTORI
SZTORINyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2021. november 17.   09:33

A kamatemelésnek ismét csak a komplikáltabb, nehezebben értelmezhető módját választotta a Monetáris Tanács a novemberi kamatdöntő ülésen. Bár a jegybanki alapkamatot „csak” a piaci konszenzusnak megfelelő 30 bázisponttal emelte, elővette az eszköztárból az egyhetes betéti kamat meghatározásának ettől elváló heti rendszerét, ezzel pedig az effektív kamatemelés jóval magasabb is lehet. Úgy tűnik, a forint árfolyamának erősítése fontos cél lett a jegybankban.

A novemberi kamatdöntő ülésen a jegybank gyorsított a kamatemelések ütemén, s 30 bázisponttal 2,1 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Bár az előzetes kommentárok a további szigorítás mértéke kapcsán a bizonytalanságot hangsúlyozták – például az is elhangzott, hogy 15-től 125 bázispontig bármi jöhet - a döntés végül megfelelt a szélesebb értelemben vett piaci konszenzusnak. A jegybanki kommunikáció továbbra is elsősorban a magas infláció irányába mutató kockázatokat hangsúlyozta. Emiatt a szigorítási ciklus gyorsabb ütemben folytatódik, változatlanul havi ütemezésben.

 

Ábra: jegybanki kamatkondíciók alakulása

 

A piac kevesellte a 30 bázispontot, gyengült is tovább a forint árfolyama. Egy óra múlva ugyanakkor kiderült, hogy az ördög igazából ismét csak a részletekben rejlik, hiszen a 30 bázispont igazából nem is 30 bázispont, hanem akár több is lehet. Hogy pontosan mennyi? Most még nem tudjuk, majd a csütörtöki egyhetes betéti tenderen fog kiderülni. A Monetáris Tanács ugyanis úgy döntött, hogy „a pénz és az árupiaci kockázatok fennállásáig” a jegybank készen áll az egyhetes betét kamatát az alapkamat felett alakítani. Az egyhetes betét kamat mértékétől pedig továbbra is heti szinten döntenek a jegybankban. Ez annyit jelent, hogy az alapkamat és az irányadó egyhetes betéti kamat, s ezáltal az effektív bankközi kamatok szintje ismét elválhat egymástól. S az utóbbiak akár jóval magasabban is alakulhatnak – vélhetően nem függetlenül a forintárfolyam szintjétől. Vagyis a 30 bázispontos emelés tulajdonképpen nem is 30 bázispont, hanem akár jóval magasabb is lehet.

Nem ismeretlen ez a dolog számunkra: a magyar monetáris politika hosszú ideig úgy működött, hogy az alapkamat igazából nem volt effektív, hiszen nem állt mögötte sterilizációs instrumentum. 2020 tavaszán a koronavírus krízis kitörésekor a monetáris politika beizzította az egyhetes betétet, amivel effektívvé tette - a piacinál jóval magasabb, de addig egyáltalán nem releváns - alapkamatot, majd tavaly szeptemberben az egyhetes betét kamatának emelésével elválasztotta egymástól a két kamatlábat. Az alapkamat és az egyhetes betét kamata idén júniusban a szigorítási ciklus indításakor került ismét egy szintre. Az „egyszerűsített” eszköztár azonban nem élt sokáig, hiszen úgy tűnik, hogy a jegybank az effektív kamatemelésnek ismét csak a komplikáltabb, nehezebben értelmezhető módját választotta.

A kamatokról szóló döntés mellett a negyedév végén jelentkező swap-piaci turbulenciák kezelését segítő eszközök bevezetéséről is döntött a tanács: a már eddig is létező devizalikviditást nyújtó swap eszköz mellett sor kerül egy korlátos, eseti jellegű és rövid futamidejű jegybanki diszkontkötvény bevezetésére. Emellett a likviditás csökkentése érdekében kivezetik a forintlikviditást nyújtó FX-swap eszközt is.

A monetáris politikai eszköztár tehát ismét bonyolódott egy sort. Az effektív kamatok valószínűsíthetően jóval az alapkamat fölé kerülnek - már rövidebb távon. A magasabb kamatszint fékezheti a forint gyengülését, s jó esetben akár tartósan is erősebb pályára küldheti a meglehetősen sérülékeny hazai devizát, ami pedig mérsékelheti a jelenleg meredeken emelkedő ipari-termék inflációt. Fontos eredmény, hogy az MNB további – alapvetően technikai jellegű - eszközökkel és intézkedésekkel segíti a negyedév végén már szokásossá váló swap-piaci turbulenciák kezelését, ami növelheti a kamattranszmisszió hatékonyságát, s ezáltal szintén erősítheti a forintot.


És igazából úgy tűnik, hogy az árfolyam felértékelődésének segítése most talán a legfontosabb cél lett a jegybankban. A jegybank ugyanis „a külső inflációs hatások tartós megemelkedése és a másodkörös inflációs kockázatok erősödése” miatt továbbra is lépéskényszerben van. Kis nyitott gazdaság révén pedig az infláció fékezésében sokat segíthetne a felértékelődő hazai deviza. Ennek megfelelően fenntartjuk a fokozatosan erősödő forint irányába mutató középtávú előrejelzésünket. És hogy milyen rövid kamatszintek mellett fog ez történni? Szinte biztos, hogy viszonylag rövid időn belül 3 százalék fölé emelkednek az effektív kamatok, a pontosabb előrejelzéssel viszont inkább megvárjuk a most csütörtöki egyhetes betéti tender eredményét.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Lépjen be a jövő piacaira!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz
BEFEKTETÉS

A várható gazdasági és inflációs környezet, és annak tőkepiaci hatásai - webinárium

2021. november 25-ei Erste World webináriumunkat nézhetik most vissza , ahol Bencze Lajos, az Erste World vezetője prominens vendégeivel a...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt