Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Eljött a nagy nap

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 16.   10:03

Erste kommentár Izgalommal várja a piac az MNB kamatdöntését. Mostanra már szinte senki sem számít 15 bázispontos emelésre. A konszenzus 30 bázispont körül alakul, de vannak, akik 75, vagy éppen 90 bázispontos...

Erste kommentár

Izgalommal várja a piac az MNB kamatdöntését. Mostanra már szinte senki sem számít 15 bázispontos emelésre. A konszenzus 30 bázispont körül alakul, de vannak, akik 75, vagy éppen 90 bázispontos emelést várnak. Tegnap Matolcsi György jegybankelnök igencsak komoly kritikát fogalmazott meg a magyar gazdasági folyamatokkal kapcsolatban, ami azt sugallja, hogy csakugyan komolyabb lépés jöhet. A forint piacon is megjelent a hatás. Annak ellenére, hogy a dollár erősödött, amire általában zsigerből adják a forintot, a magyar fizetőeszköz mégis inkább erősödött. Jól mutatva azt a félelmet a forint ellen spekulálók részéről, hogy esetleg meglepi a piacot az MNB. Így ha netán a várt 30 bázispont alatt maradna a lépés, akkor a piac valószínűleg büntetne. Sőt, van egy olyan félelmünk, hogy esetleg 30 bázispont esetén is. Ugyanakkor a bizonytalanságot jól jelzi, hogy egy esetleges un-ortodox lépésről is spekulálnak a befektetők. Olyan lépésről, amely akár komolyabban is szűkítené a forint likviditást. Egyelőre csak spekulálunk, de délután kettőkor remélhetőleg okosabbak leszünk.


A DAX a tegnapi csúcsdöntés után ma is emelkedik. A BUX pedig tegnap megint csak próbálkozott a felállással, ma talán sikerül.

A piacok elemzik a Biden-Xi találkozót

Az ázsiai részvényindexek vegyesen teljesítettek Biden és Xi virtuális találkozóját követően. Kínában a Shanghai Composite index 0,3%-kal kereskedett lejjebb, míg a Hang Seng index 1,1%-kal értékelődött fel. Japánban a Nikkei 225 index 0,1%-os emelkedést produkál.


Európa jól teljesített tegnap és az összes fontos index emelkedéssel zárta a napot. Az Euro Stoxx 50 0,4%-kal, a francia CAC 40 0,5%-kal, a DAX pedig 0,3%-kal zárt magasabban. Az angol FTSE 100 változatlanul teljesített.


Amerikában az indexek változatlanul zárták a tegnapi kereskedési napot, a határidős indexek pedig minimális csökkenést jeleznek előre.

Eladhatja amerikai bankját a BNP

A Reuters értesülései szerint a BNP Paribas eladhatja amerikai leánybankját. A tranzakció 15 milliárd dollár körüli lehet, és tanácsadóként a JPMorgan-t és a Goldman-t kérték fel. Az eladás előkészítése egyelőre korai fázisban van, így még nem biztos, hogy megvalósul.

Jók a Lucid Motors kilátásai

A Lucid Motors hétfőn tette közzé harmadik negyedéves eredményét, ami optimizmusra adott okot. A vállalat készpénzállománya 4,8 milliárd dollárra emelkedett, és a cég továbbra is 20.000 autó legyártását tervezi 2022-re. A harmadik negyedévben 13.000 előrendelésük volt, ami 1,3 milliárd dollár bevételnek felel meg, viszont hétfőn már 17.000 előrendelésről számoltak be. A negyedévre a vállalat 43 centes veszteséget jelentett a várt 26 centes veszteség helyett. A 232.000 dolláros bevétel is elmaradt az 1,25 millió dolláros várakozástól. Ugyanakkor a cég növekedési kilátásai jók, így a részvény 2%-ot emelkedett a jelentést követően.

Közgyűlést tartott a Gloster

Tegnap megtartották a Gloster rendkívüli közgyűlését, melyen az összes javaslatot elfogadták. A közgyűlés új igazgatósági tagot, új felügyelőbizottsági tagot, valamint új auditbizottsági tagokat választott, és változott az igazgatóságra vonatkozó szabályozás.

Tapintható feszültség

Tegnap felülteljesítő volt a forint a régiós devizákhoz képest, ahogy az ellenállás közeléből enyhén erősödni tudott. Némileg a 367-es lokális csúcs alatt, 365,8-on várja a devizapár a mai MNB ülést. A piaci várakozások roppant megosztottak a mai lépést illetően. Bár az elemzők nagy többsége 30 bázispontos emelést vár, de akadnak 70, 75, sőt még 90 bázispontos emelési előrejelzések is. Így aztán egy 30 bázispontos emelést könnyen csalódásként értelmezhet a piac. A mai kamatemelésen kívül a jegybanki kommunikáció is roppant hangsúlyos lesz majd.

Újabb jelentős dollárerősödés

Tegnap ismét nagyot erősödött a dollár. Az EURUSD jegyzése már 1,138-ra esett, ezen a szinten utoljára 2020 júliusában járt az árfolyam. A fő tényező, hogy az USA-ban ismét nagyobb mértékben emelkedtek az állampapírpiaci hozamok, mint Európában. Ráadásul a tegnap érkezett üzleti hangulatindex is a vártnál erősebb lett.

Emelkedett a WTI, a piac várja Biden lépését

A WTI 81,6, a Brent 83 dollárig erősödött ma reggel. A piac várja a Biden kormányzat lépését a stratégiai tartalékok megnyitásával kapcsolatban. Bár sokak szerint ez az intézkedés azonnali áresést okozna, a kereskedő Vitol nem számít arra, hogy tartósan alacsonyabb olajár lehet. Az OPEC szerint a mostani túlkeresletes piac túlkínálatba fordulhat át a jövő évben, elsősorban az első és második negyedévben. Ez a véleményt osztotta meg ma reggel Oroszország, de az amerikai energiahivatal, az EIA szerint is jövőre a 101,4 millió hordó/napos globális kőolaj kínálat meghaladhatja a 100,88 millió hordó/nap keresletet. Emiatt nem indokolt, hogy az OPEC gyorsan növelje kínálatát, mivel egy túlkínálatos piac nem igényel többlet termelést. A hírek szerint az amerikai palaolaj termelés növekszik, a Permian mező kihozatala megközelíti a napi 5 millió hordót, ami új rekordot jelent, de a kisebb palamezők is tudták kimértékben növelni a bányászott olaj mennyiségét.

Az arany 5 havi csúcs közelében

Az arany 1.864 dollár volt ma reggel, ami 5 havi csúcsot jelent. A kereskedők az infláció alakulására és a Biden-Xi tárgyalások esetleges következményeire figyelnek elsősorban. A két vezető igyekezett elsimítani az ellentéteket, ami segítheti a gazdasági növekedést. A Fed-re egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy gyorsítsa a monetáris szigorítás sebességét, mivel a fogyasztói infláció egyre jobban gyorsul. Ugyanakkor a minneapolisi elnök, Neel Kashkari szerint, ha túl magasra emeli a Fed a kamatokat, az hosszú távon a legrosszabb forgatókönyv lehet a gazdaság számára. A fedezeti alapok egyre optimistábbak az arany kilátásával kapcsolatban, és növelték a befektetett tőke nagyságát.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben