Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Túlárazott az amerikai piac, jöhet a korrekció?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 11.   10:33

Erste kommentár Az amerikai indexeket megfigyelve egy igen túlértékelt szintet értünk el, ami akár egy korrekciót is beindíthat. Lassan a harmadik negyedéves jelentési szezon végéhez érünk, és a...

Erste kommentár

Az amerikai indexeket megfigyelve egy igen túlértékelt szintet értünk el, ami akár egy korrekciót is beindíthat. Lassan a harmadik negyedéves jelentési szezon végéhez érünk, és a vállalatok 88%-a felülmúlta a várakozásokat. A benchmark indexek szépen emelkedtek a pozitív jelentések hatására, és így elértünk egy túlértékelt, illetve túlvett szintet. Az S&P 500 értékeltsége igen magas, a 20,7-es előremutató P/E ráta felülmúlja a 16-os ötéves átlagot, és egy rövid ideig az RSI mutató a 75 pontos érték felett volt. Miután a negyedéves jelentések időszaka véget ér, egyre kevesebb olyan hír jelenhet meg, ami magasabb szintre emeli az árfolyamokat, így esetlegesen egy kisebb korrekciót előidézve. Az S&P 500 grafikonján az MACD hamarosan eladási jelzést adhat, illetve az RSI is lepattant a 75-ös értékről. További aggodalmat a VIX index, vagy másik nevén a félelem index hozhat, ami az elmúlt napokban 18,7 pontra emelkedett. Ez még mindig alacsony, de több, mint 10%-os emelkedést jelent a hónap elejéhez képest. Utoljára szeptemberben láttunk 5% körüli csökkenést, de idén még nem tapasztaltunk ennél nagyobb visszaesést. Valószínűleg most sem lesz ennél nagyobb, hiszen a december historikusan jó szokott lenni a részvényeknek, hiszen beindul a mikulás rali a piacokon.


A DAX enyhe emelkedéssel indította a napot és a magyar BUX is kis pluszban van.

Ázsia vezeti az emelkedést

Ázsiában emelkednek a legfontosabb indexek. Kínában a Shanghai Composite 1%-kal kereskedik feljebb, míg a Hang Seng 0,5%-kal értékelődött fel. Japánban a Nikkei 225 0,6%-kal zárhat magasabban.


Európában ismét pozitívabb volt a hangulat, emelkedtek az indexek. Az Euro Stoxx 50 0,1%-kal zárt feljebb, míg az angol FTSE 100 0,9%-ot emelkedett. A német DAX 0,2%-kal zárt magasabban, a CAC 40 pedig változatlan volt.


Amerikában átvették a hatalmat a bikák, miután az inflációs adat rosszabb volt a várakozásoknál. A Dow Jones és a Nasdaq 0,7%-kal zárt lejjebb, míg az S&P 500 0,8%-kal csökkent. A határidős mutatók kisebb emelkedést mutatnak a mai napon.

Kiszállt a Renault-ból a Daimler

A Daimler tegnap piaczárást követően gyorsított könyvépítés keretében értékesítette a Renault-ban meglévő 9,2 millió darabos (3,1%) részesedését, és ezzel teljesen kiszállt a Renault-ból. A tranzakcióra mérsékelt diszkont mellett került sor, a tegnapi 34,3 eurós záróárhoz képest 33 euró körül került sor az értékesítésre.

A kínai építőipar negatívan hat az ArcelorMittal-ra

Az ArcelorMittal 20,2, milliárd dolláros árbevételt és 6,06 milliárd dolláros EBITDA-t ért el a harmadik negyedévben. Mindkettő elmaradt a 21,9 milliárdos, illetve 6,5 milliárdos piaci várakozástól. Az adózott eredmény 4,6 milliárd dollár volt, ami az emelkedő acéláraknak köszönhetően 2008 óta a legmagasabb negyedéves értékre emelkedett. A várttól elmaradó árbevétel és EBITDA oka, hogy a kínai kereslet enyhén ugyan, de elkezdett csökkenni az építőipar visszaeső kereslete miatt. A globális kereslet felét pedig Kína adja. Az erős cash flow termelésre alapozva a társaság 1 milliárd dollárral megemeli eszközvásárlási programját, amit február 22-ig tervez teljesíteni.

Elon Musk 4,5 millió Tesla részvényt adott el

Elon Musk 4,5 millió Tesla részvényt értékesített a héten, aminek teljes értéke 5 milliárd dollár. 2016 óta most először adott el részvényeket a cégvezető, hogy fedezni tudja az opciós kifizetések után fizetendő nyereségadót. A 4,5 millió részvény Musk teljes részesedésének 2,7%-a. Cathie Wood még mindig úgy gondolja, hogy a részvény elérheti a 3.000 dollárt.

Nagy sikert aratott a Rivian

Tegnap lépett piacra a Rivian elektromosautó gyártó vállalat, és végül 29%-kal zárt magasabban, mint a 78 dolláros bevezetési árfolyam. A cég jelenlegi piaci kapitalizációja megközelíti a 90 milliárd dollárt, ez magasabb, mint a Lucid Motors vagy a Ford piaci kapitalizációja.

Csalódást okozott a Disney negyedéves teljesítménye

Piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves számait a Disney, ami elmaradt a várakozásoktól. A 18,53 milliárd dolláros bevétel kevesebb, mint a várt 18,78 milliárd, és a 37 centes részvényenkénti eredmény is rosszabb lett, mint a 49 centes konszenzus. A Disney+ is csalódást okozott, hiszen csak 1,8%-os növekedést ért el a harmadik negyedévhez képest, és csak 118,1 millió felhasználót számlált a cég a várt 119,6 millióhoz képest. A park és élmény szegmens viszont 26%-os növekedést tudott felmutatni az előző negyedévhez képest. A szegmens 5,45 milliárd dolláros bevétele felülmúlta a várakozásokat, és kezdi megközelíteni a 2019 negyedik negyedéves teljesítményt, ami jó jel lehet, hogy a pandémia közeledik a végéhez. A cég árfolyama 5,3%-t esett a zárást követően.

Fizetett az Evergrande

A Hongkongban jegyzett China Evergrande Group részvényei 5,49%-kal emelkedtek, miután a Cailianshe kínai média arról számolt be, hogy több kötvénytulajdonos kuponfizetést kapott az adóssággal terhelt fejlesztőtől. Az Evergrande ismét késve, az utolsó pillanatban fizette ki a korábban lejárt tartozását.

Tovább gyengült a forint

Tegnap jelentőn gyengült a forint az euróval szemben. Az árfolyam a 20 és a 30 napos mozgóátlagot is áttörte, és ma reggel 364 közelében jegyzik az EURHUF devizapárt. A forint mellett a lengyel zlotyi is hasonló mértékben gyengült.

A magas inflációra erősödött a dollár

A vártnál magasabb, 6,2%-os amerikai inflációs adatra hozamemelkedés indult be, ami erősítette a dollárt nem csak az euróval, de a főbb devizákkal szemben is. A dollár index utoljára 2020 novemberében állt ilyen magasan. Az EURUSD 1,147-ig esett ma reggelre.

Az olaj gyengült a tegnapi készletadatra, Joe Bidenen nagy a nyomás, hogy megfékezze az olajárakat

A WTI 81,5, a Brent 82,7 dolláron forgott ma reggel a soron következő, decemberi határidőre. A tegnapi EIA készletadat szerint az USA nyersolaj tartaléka 1 millió hordóval nőtt a múlt héten. Bár a piac ennél nagyobb, 2,1 millió hordós növekedést várt, az a tény, hogy készletek gyors csökkenése megállt, segítette a nyersolaj áresését. A piac találgatja, hogy Joe Biden milyen lépéseket tesz az elszabaduló infláció és a szárnyaló benzinárak megfékezésére. A legvalószínűbb lépés, hogy az amerikai kormány piacra dobja a stratégiai olajkészlet egy részét, mivel ez rövidtávon áresést okozhat. Felmerült, hogy újra életbe léptetik a 6 éve felfüggesztett nyersolaj export tilalmat, de ez a szakértők szerint több kárt okozna az USA gazdaságának, mint hasznot. Bár a WTI ára valószínűleg zuhanna, a finomítók többet fizetnének az import kőolajért, a palaolajszektor pedig még inkább visszafogná magát, mivel alacsonyabb eladási árakkal szembesülnek. Az USA ugyanis jelenleg napi 3 millió hordó könnyű kőolajat exportál a világba, míg 5-6 millió hordó nehezebb nyersolajat importál.

Az arany nagy lendületet kapott az USA inflációs jelentésétől

Az arany 1.857 dollár volt ma reggel, tehát komoly egynapos áremelkedésen van túl a nemesfém. A tegnap megjelent, októberi USA fogyasztói inflációs adat ugyanis 6,2% lett év/év alapon, ilyen magas pénzromlási ütemre 30 éve nem volt példa az Egyesült Államokban. A magas infláció megmozgatta a befektetők fantáziáját, és növekvő keresletet lehetett tapasztalni az arany piacán. A 10 éves hozam ugyanakkor 1,55%-ra ugrott, annak ellenére, hogy a Fed többször is jelezte, hogy a magasabb pénzromlási ütem ellenére még egy jó ideig nem szeretne a kamatemelés eszközéhez nyúlni. Joe Biden elnök is ígéretet tett, hogy mindent megtesz a rekordmagas infláció letörése érdekében. A nyomás jelentős az amerikai döntéshozókon, hogy a helyzetet orvosolják.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben