Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az EKB továbbra is kiáll az infláció átmenetisége mellett

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. november 10.   09:42

Az EKB újabb igazgatósági tagja figyelmeztet a túl korai kamatemelés veszélyeire Isabel Schnabel, az EKB Igazgatóságának tagja is valószínűtlennek tartja a kamatemelés lehetőségét. Az egyenlőtlenségre gyakorolt politikai hatásokkal...

Az EKB újabb igazgatósági tagja figyelmeztet a túl korai kamatemelés veszélyeire

Isabel Schnabel, az EKB Igazgatóságának tagja is valószínűtlennek tartja a kamatemelés lehetőségét. Az egyenlőtlenségre gyakorolt politikai hatásokkal foglalkozó beszédében Schnabel kiemelte, hogy az átmeneti inflációs hullámra válaszul meglépett idő előtti kamatemelés az alacsony jövedelmű háztartásokat érintené leginkább. Schnabel azonban felismerte, hogy az EKB politikája, különösen, ha a kamatlábak alsó határ közelében vannak, súlyosbította a jövedelmi egyenlőtlenségeket. Schnabel szerint továbbra is alapos okunk van feltételezni, hogy az infláció jövőre láthatóan csökkenni fog, és az előrejelzési iránymutatásban meghatározott kamatemelési feltételek valószínűleg nem teljesülnek. Klaas Knot holland jegybankár is azt mondta korábban, hogy az infláció felfelé ível, de nagyon valószínűtlen, hogy jövőre teljesülnek az emelés feltételei (Reuters). Emlékezzünk vissza, Philip Lane vezető közgazdász is a szigorítás ellen érvelt hétfőn, rámutatva, hogy átmeneti tényezők vezették az inflációt.

Csökkennek a gázárak, mivel a Gazprom Európába irányítja a szállítmányokat

Végre töltődhetnek az európai készletek, mivel Oroszország és Putyin elnök tartotta a szavát. A múlt hónapban Putyin megígérte, hogy megindítják a gázszállítmányokat Európa felé, miután Oroszország befejezte a hazai készletezést. A piacok idegesek voltak hétfőn, mivel a Gazprom nem foglalt le további vezetékkapacitást. A kereskedők azonban azt gyanították, hogy olyan műveletek zajlanak, amelyek célja a forgalom Európába történő átirányítása. Ez a spekuláció kedden beigazolódott, mivel a Gazprom öt uniós tárolóba szállít gázt. A Gazprom plusz 10 millió köbméter kapacitást foglalt le az ukrán-szlovák határon, és a Jamal-Európa vonalon is ismét nyugat felé áramlik a fölgáz. A holland határidős TTF-gáz és az amerikai gázárak a Henry Hubon egyaránt csökkentek a fejlemény hatására.

Emelkedett a ZEW index

A ZEW jövőbeli várakozásokra vonatkozó adata jobb lett a vártnál, hiszen a mutató 31,7 pont lett novemberben a várt 20 és a korábbi 22,3-as értékkel szemben. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetre vonatkozó érték 12,5-re csökkent a korábbi 21,6 pontról, a várakozás 18,3 volt. Így a kompozit index 25,9 lett a korábbi 21-gyel szemben, ami 2021 májusa óta az első emelkedés.

A német kiskereskedők ellátási problémákra számítanak még 2022 nyarára is

A német Ifo Intézet felmérést tett közzé, amely szerint a kiskereskedők arra számítanak, hogy az ellátási problémák 2022 nyaráig is folytatódnak. A szektor vállalatai szerint az ellátási gondok további tíz hónapig is fennmaradnak, a termékkínálat karácsonykor és azt követően is korlátozott lesz. A különböző ágazatok eltérően vélekedtek az időtartamról, a kerékpárkereskedők a legpesszimistábbak, szerintük a probléma 18 hónapig is fennállhat. A folyamatos ellátási zavarok ellenére az előző felmérés óta 74%-ról 60%-ra csökkent azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek a készletek feltöltésével kapcsolatos problémákról számoltak be. Az Ifo kiemelte, hogy az ellátási lánc problémáinak hatása az árakban is megmutatkozik az ünnepi szezonban, mivel sok vállalat áremelést jelentett be. Emlékezzünk vissza, hogy az Ifo Intézet októberi adatai áremelkedésekre utaltak, és minden második cég áremelést tervez. A német harmonizált infláció októberben 1997 óta a legmagasabb szintet érte el, 4,8%-ot.

Biden-Xi csúcstalálkozó lesz a jövő héten

Joe Biden és Xi Jinping a tervek szerint virtuális csúcstalálkozót tart a jövő héten, bár a konkrét időpontról még folynak a tárgyalások. Arra sem volt iránymutatás, hogy mi lesz napirenden. A közelmúltban a chengdui amerikai konzulátus és a houstoni kínai konzulátus újranyitására hívták fel a figyelmet, bár erről nem tárgyalnak. Szakértők úgy vélik, hogy a két fél azon dolgozik, hogy megállapodásra jussanak egymás újságíróinak vízumkorlátozásáról.

James Bullard két kamatemelést vár 2022-ben

A St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard elmondta, hogy jelenleg két kamatemelésre számít 2022-ben, miután kivezették az eszközvásárlási programot. Bullard hozzátette, hogy álláspontja a jelenlegi gazdasági adatokon alapul, és előrejelzése az idő előrehaladtával változhat.

Kínában is emelkednek az árak

Ma tették közzé a kínai inflációs adatokat. Októberben 1,5%-kal emelkedtek az árak tavalyhoz képest, felülmúlva az 1,4%-os várakozást. A termelői árak viszont nagyobb mértékben emelkedtek, hiszen októberben 13,5%-kal nőttek a tavalyi évhez képest, míg a konszenzus 12,4%-kal számolt.

Határidős piacok

Vegyes képet mutatnak ma reggel a határidős indexek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben