Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kilenc éve nem látott szinten az infláció

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 9.   10:49

Erste kommentár Hatalmas negatív meglepetést hozott a mai inflációs adat, hiszen 2012 óta nem látott magasságba, 6,5 százalékra emelkedett az év per év alapú infláció. Ezzel nem csak a 6,2...

Erste kommentár

Hatalmas negatív meglepetést hozott a mai inflációs adat, hiszen 2012 óta nem látott magasságba, 6,5 százalékra emelkedett az év per év alapú infláció. Ezzel nem csak a 6,2 százalékos átlagos elemzői várakozásnál, de a legmagasabb, 6,4 százalékos becslésnél is magasabb értékre emelkedett. A hó per hó adat 1,1 százalék lett, ami szintén meglepő mértékű emelkedés, ahogy a maginfláció 4,7 százalékra történő gyorsulása is az előző havi 4 százalékról. Az üzemanyagárak, a dohány és szeszesital magas inflációs rátája nem meglepetés, de a tartós élelmiszerek elmúlt havi drágulása igencsak magas értéknek adódott, miközben a szezonális élelmiszerek ára 2 százalékkal csökkent.


A forint heves erősödéssel reagált a hírre, amiben nyilván szerepet játszott az a spekuláció, hogy a várakozásokat meghaladó inflációra a jegybank is reagálni fog, és esteleg megváltoztatja az eddigi „Lassan járj, tovább érsz!” kamatpolitikáját, és csatlakozik a lengyel és a cseh jegybank által követett „nagy lépések” politikájához.


A DAX és a BUX is enyhe emelkedéssel kezdte a napot. A BUX esetében a rekord gyorsjelentéseket követően az eladók uralták a piacot, a „Vegyél a pletykára, adj a hírre!” gondolat jegyében. Mintha ma már érvényesülne a cégek igencsak jó eredménye. Ennek ellenére óvatos az emelkedés.

Vegyes képet mutattak tegnap a piacok

Ázsiában vegyes teljesítményt mutatnak az indexek. Kínában a Shanghai Composite és a Hang Seng egyaránt 0,2%-kal emelkedik, Japánban viszont 0,8%-os mínuszban van a Nikkei 225.


Tegnap Európa vegyesen teljesített, és inkább a medvéké volt a parkett. Az Euro Stoxx 50 0,2%-kal, csökkent, míg az angol FTSE 100 és a német DAX 0,1%-kal értékelődött le. A francia CAC 40 0,1%-os emelkedést produkált.


Amerika jól teljesített tegnap, hiszen a Dow Jones 0,3%-kal, az S&P 500 és a Nasdaq Composite pedig 0,1%-kal zárt magasabban. A határidős indexek csökkenést mutatnak.

Ma jelent a Magyar Telekom

A Magyar Telekom ma piaczárás után teszi közzé harmadik negyedéves eredményét.

Eladja török érdekeltségét az UniCredit

Az UniCredit eladja 20%-os részesedését a török Yapi Kredit Bankban. A részesedés nagy részét, 18%-ot a török Koc Holding vásárolja meg 300 millió euróért. A maradék 2%-ot a piacon értékesítik. Az UniCredit a tőkeszerkezet optimalizálásával indokolja a törökországi kivonulást.

Megemelte idei várakozását a Bayer

A harmadik negyedévet 9,78 milliárd eurós árbevétellel és 2,09 milliárd eurós korrigált EBITDA-val zárta a Bayer, ami meghaladta a 9,15 milliárdos illetve 2 milliárd eurós piaci várakozást. A cég a negyedév során főként a mezőgazdasági termékeknél tapasztalható áremelkedésből tudott profitálni. Az idei évre a Bayer változatlanul 44 milliárd eurós árbevételre és 26%-os korrigált EBITDA marzsra számít, de a core EPS várakozását a korábbi 6,4-6,6 euróról 6,5-6,7 euróra emelte fel. A cash flow előrejelzést is javította a társaság, ennek oka azonban csak az, hogy a glifozát miatti pereskedéshez kapcsolódó kifizetések a jövő évre fognak csúszni. A Bayer közlése szerint a 2020-as Roundup csoportos megállapodási javaslat elfogadásakor nyitva lévő 125 ezer eljárásból 98 ezer esetben már sikerült megállapodniuk, vagy közel járnak a megállapodáshoz.

Új elektromos kamiont mutatott be a Geely

A kínai Geely elektromos autógyártó vállalat bemutatta az új elektromos kamionját, ami a Tesla kamionjával szállhat versenybe. A Geely haszongépjármű csoportja, a Farizon Auto 2024-ben tervezi piacra dobni a Homtruck névre keresztelt kamiont, és a globális piacokat szeretné megcélozni. A kamion több típusú erőforrással is kapható lesz, lesz belőle metanol-hibrid, illetve teljesen elektromos változat is. Érdekesség, hogy a kamionnak az akksiját ki is lehet cserélni, tehát nem feltétlenül kell megállni tölteni. A kamion 2030-ra lehet teljesen önvezető. A hongkongi parketten több, mint 2%-os emelkedést produkál a részvény.

A Venmo mentheti meg a PayPal-t

Piaczárást követően jelentett a PayPal. A cég harmadik negyedéves eredménye vegyes képet mutatott. A vállalat 6,18 milliárd dolláros bevétel mellett 1,11 dolláros EPS-t termelt, ami felülmúlta az 1,07 dolláros várakozást, de a bevétel elmaradt a 6,23 milliárd dolláros konszenzustól. Az aktív felhasználók száma 416 millió fő, ami hajszálnyival kevesebb, mint a 416,2 milliós várakozás. A kilátások a negyedik negyedévre és a teljes évre is rosszabbak, mint azt az elemzők várták. Pozitív hír volt viszont, hogy az Amazonon keresztül már a Venmo fizetési rendszerrel is lehet majd fizetni, aminek hatására a cég árfolyama 6,5%-t emelkedett zárást követően.

Új Fed jelölt gyengítette a dollárt

Jerome Powell mellett Lael Brainard is esélyes lehet a Fed elnöki székére a következő ciklusra. Legalábbis erre utal, hogy Joe Biden meginterjúztatta a Federal Reserve elnökségi posztjára. Brainard korábban a pénzügyminisztériumban is dolgozott, 2014 óta pedig a Fed kormányzótanácsának tagja. Brainard-tól lazább monetáris politikát várnának a piaci szereplők, így a kinevezéséről szóló spekulációkra hozamcsökkenés és dollárgyengülés volt a reakció. Az EURUSD ismét 1,16-ig emelkedett, ezzel a rövidtávú mozgóátlagokba ütközött az árfolyam.

A vártnál is jobban gyorsult az infláció

A régiós devizák többsége stabil maradt tegnap, azonban a forint a tegnap délutáni órákban jelentősen gyengült, és 361,2-ön, a 20 és a 30 napos mozgóátlag közti szűk sávban zárta a napot. Ma reggel 9-kor jelent meg az októberi magyar inflációs adat, ami a szeptemberi 5,5%-ról még tovább gyorsult, és már 6,4% az infláció üteme, ami a legmagasabb 6,2%-os elemzői várakozást is meghaladja.

A piac spekulál, hogy Biden mivel törhetné le az olajárakat

A WTI 82 dollár, a Brent típusú kőolaj pedig 83,4 dollár volt ma reggel a piacon. A befektetők azon gondolkodnak, hogy a Biden kormányzat mivel tudná letörni a mostani magas olaj- és benzinárakat az USA-ban, mivel a felmérések szerint ez okozza a kormányzat számára az egyik legnagyobb bizalmi veszteséget. Az elnök lehetőségei végesek, a legnagyobb eséllyel bekövetkező forgatókönyv az lehet, hogy piacra dobják a stratégia olajkészletek egy részét. Ezt egyébként vészhelyzetekre tartalékolja az Egyesült Államok, ezért a lépés jogosságát sokan megkérdőjelezik. A piac egyelőre kivár, hogy lehet-e foganatja ennek az intézkedésnek.

Az arany piac stagnál, az inflációs adat lehet meghatározó

Az arany 1.819 dollár volt ma reggel, egy hajszállal a tegnapi árak felett vagyunk. Az aranyra az elmúlt napokban kedvezően hatott a csökkenő hosszútávú kamatszint és a gyengébb dollár. A piac az amerikai és a kínai fogyasztói inflációs adatra vár, mindkettő szerdán jelenik meg. Az arany befektetők szerint kedvező, hogy a nagy jegybankok csak 2022-ben kezdenek kamatot emelni, mivel sokan ezt már az idei évtől várták. Eközben a Bitcoin árfolyama már 67 ezer dollárra ugrott. A digitális eszközt a befektetők az arany helyettesítőjének tartják, a fiatalabb befektetői generáció mindenesetre ezt tartja inkább megfelelő eszköznek a pénzromlás kivédésére.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben