Hétfő
dec. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: 10.4%, várt: 5.5%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: nov., előző: -24.6%
Kedd
dec. 7.
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -1%, várt: -2.4%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: okt., előző: -1.7%
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: dec., előző: 25.9
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: dec., előző: 12.5
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q3, előző: 3.7%, várt: 3.7%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: okt., előző: -80.9, várt: -66.8
Szerda
dec. 8.
00:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q3, előző: -3%, várt: -3.2%
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 6.5%, várt: 7.2%
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: nov., előző: -2922
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: dec., előző: -7.2%
Csütörtök
dec. 9.
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: nov., előző: 1.5%, várt: 2.5%
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: nov., előző: 81.5%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 15.4
08:00
Külkereskedelmi mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 16
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: okt., előző: -0.7%
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: okt., előző: -128
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: dec., előző: 222
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 1956
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: dec., előző: 51
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2022 Q2, előző: 0.85, várt: 1.11
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: nov., előző: 5.2%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: okt., előző: -2777
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: okt., előző: 2.9%
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 6.2%, várt: 6.7%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 4.6%, várt: 4.9%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: dec., előző: 67.4, várt: 68
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: nov., előző: -165.055
Vasárnap
dec. 12.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

SZTORI

Szórakoztatóipar: nem volt idő meghalni

SZTORI
SZTORI2021. november 8.   15:45

Ahogyan az érzelemdúsabb James Bond megosztja a rajongók táborát, úgy osztotta meg a szórakoztatóipart a járvány: a vírushelyzet stabilizálódásával ugyan visszatértek a nézők a mozikba, de már semmi sem lesz ugyanúgy, ahogy régen volt. A PwC elemzése szerint a szórakoztatóipar növekedése jövőre is gyors ütemű marad – részben az új technológiák előre törésének köszönhetően.

 

James Bond tarolt – az elején ugyan nem akkorát, mint ezt az ügynöktől korábban várták volna, de aztán szépen lassan a második olyan film lett Hollywoodban, amely meghaladta az 500 millió dolláros árbevételt (és most már bőven 600 millió felett jár). Daniel Craig utolsó 007-es filmje az első héten „csak” 313 millió dolláros bevételt hozott világszerte, és „alig” 56 millió dollárt a tengerentúli piacon, ami csak a negyedik legjobb nyitóhétvégi árbevétel a Bond filmek történetében. Ám a filmesek bizakodtak – és nem alaptalanul. Miután a jegyvásárlók 60 százaléka 35 év feletti (és 39 százaléka 45 évnél is idősebb volt) a magyarázatok szerint a filmben inkább hosszabb távon lehetett bízni, miután a korosabb vásárlók nem feltétlenül a nyitóhétvégén akarják látni a sorozat legújabb darabját. A filmeseknek igazuk is lett, mindez az elemzők szerint betekintést nyújt abba is, hogy a demográfia mit jelent az iparág jövője szempontjából.

A PwC elemzése szerint még kár lenne temetni a mozit, a digitális technológia előretörése nem öli meg a filmeket, de kétségtelen tény, hogy átalakítja az ágazatot, és a korábban is látható folyamatokat a vírushelyzet csak felgyorsította. Az elemzés 53 országban vizsgálta a fogyasztói és reklámköltési trendeket 14 szektorban, a könyvkiadástól a hagyományos televíziós hirdetéseken át az internet előfizetéseken és a VR-technológia terjedésén keresztül az e-sportra fordított kiadásokig.

A tanácsadó cég mindezek alapján a szórakoztató ipar gyors fellendülését várja idén és jövőre, és úgy véli, hogy 2025-ig a bevételek folyamatos gyarapodása várható: a járvány alatt gyorsan visszaeső bevételek az időszak végére a várakozások szerint több mint 25 százalékkal növekednek majd.
Mialatt az ágazat szereplői várják a helyzet egyfajta normalizálódását, valamiféle visszatérést a korábbi állapotokhoz, az is biztos, hogy a járvány során megváltozott fogyasztási szokások velünk maradnak a jövőben. Vannak területek, amelyek nagyobb veszteségeket szenvedtek el a piaci részesedésért folytatott harcban: a hagyományos televíziózás, a nyomtatott újságok az egyértelmű vesztesek közé tartoznak, ahogyan általában a könyvkiadás is, bár néhány országban ez utóbbi képes volt a korábbinál nagyobb szeletet kihasítani a fogyasztói tortából. Az elmúlt év egyértelmű nyertesei a streaming szolgáltatók (az úgynevezett OTT vagyis over-the-top tartalomszolgáltatás), a virtuális valóság és videójátékok lesznek. Az előrejelzések szerint a szórakoztató ipar leggyorsabban növekvő területeit jelentik majd.

A növekedést az internet-előfizetések egyre nagyobb igénybevétele is húzza: egyes szolgáltatók az adatforgalom 60 százalékos növekedéséről számoltak be, miközben az átlag is 30 százalékos bővülést jelent. Immáron egyre több fogasztó fektet be szélessávú internet-kapcsolatba (1.1 milliárd háztartásban érhető már el a szolgáltatás) és persze az okostelefonok további gyors terjedése is várható, holott már 2020-ban is 4,6 milliárd készülék volt használatban. Az előrejelzések az éves adatfogyasztás 27 százalékos növekedését prognosztizálják, amit az 5G terjedése is segít, hiszen a technológia egyre több országban lesz elérhető.
A PwC egyelőre a zeneipar visszatérésével kapcsolatban óvatos: az élő koncertek hiánya az ágazat bevételeit közel 75 százalékkal csökkentette. Bár vannak arra utaló jelek, hogy a személyes zenei élményre továbbra is nagy a kereslet – az autós koncertek világszerte népszerűek voltak – az óvatosság ezen a területen azért nagyobb, főként az átoltottság egyenlőtlenségei és a további vírusmutánsokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt.
A mozi ugyanakkor újraéled, a 2020-as több mint 70 százalékos visszaesést az idén világszerte a filmszínházak újranyitása követte, miközben élénk a kereslet is a filmes szórakozás iránt. A streaming ugyan továbbra is velünk él majd, de a kutatás inkább a piac kiszélesedésével számol a területen és nem azzal, hogy a digitális technológia véget vetne a hagyományos filmvetítésnek.

Forrás:

https://www.cnbc.com/2021/10/10/no-time-to-die-snares-56-million-in-domestic-box-office-debut.html

https://www.pwc.com/gx/en/entertainment-media/outlook-2021/perspectives-2021-2025.pdf

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Lépjen be a jövő piacaira!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz
BEFEKTETÉS

A várható gazdasági és inflációs környezet, és annak tőkepiaci hatásai - webinárium

2021. november 25-ei Erste World webináriumunkat nézhetik most vissza , ahol Bencze Lajos, az Erste World vezetője prominens vendégeivel a...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt