Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csökkenti az eszközvásárlást a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. november 4.   10:02

Első lépésben 15 milliárd dollárral csökken a QE Tegnap a Fed bejelentette, hogy elkezdi a mennyiségi lazítás (QE) fokozatos kivezetését. Első lépésben 15 milliárd dollárral vágják vissza az...

Első lépésben 15 milliárd dollárral csökken a QE

Tegnap a Fed bejelentette, hogy elkezdi a mennyiségi lazítás (QE) fokozatos kivezetését. Első lépésben 15 milliárd dollárral vágják vissza az eszközvásárlást. Ezt havonta követi majd újabb csökkentés, de annak mértéke nem biztos, hogy mindig 15 milliárd lesz. A központi bank azt is jelezte, hogy már kevésbé gondolja úgy, hogy az infláció csak átmeneti. A Fed 10 milliárd dollárral csökkenti a kincstárjegyek, 5 milliárd dollárral pedig a jelzálogfedezetű értékpapírok vásárlását. A lépés megegyezik az elemzők várakozásaival. Jerome Powell-ék úgy gondolják, hogy az infláció 2022 második vagy harmadik negyedévéig lecsillapodhat, és jelenleg nincs napirenden a kamatemelés kérdése.

Tovább küzd a kamatemelési várakozások ellen az EKB

Christine Lagarde továbbra is próbálja lebeszélni a jövő évi kamatemelésről szóló piaci várakozásokat. Tegnapi megfogalmazása szerint „nagyon valószínűtlen”, hogy jövőre teljesüljenek a kamatemelés feltételei, és így az is, hogy kamatot emeljenek. Ennek ellenére a piac továbbra is kamatemelést vár a jövő év utolsó negyedévére.


Megoszlik az európai jegybankárok véleménye az infláció tartósságát illetően. Madis Müller észt jegybankelnök szerint a jelenlegi magas inflációt nagyrészt átmeneti tényezők okozzák, mint az energiaárak, illetve az ellátási zavarok. Ezzel szemben az EKB szlovén tagja, Bostjan Vasle szerint a másodkörös hatások miatt, például az emelkedő bérigényeken keresztül megnőtt a kockázata annak, hogy az infláció tartósan magas szinten marad.


Az inflációs kockázatok miatt a lengyel jegybank 75 bázispontos emeléssel 16 hónapos csúcsra, 1,25%-ra emelte tegnap az alapkamatot. A döntés meglepte a piacot, ugyanis a piaci szereplők várakozása 25 és 50 bázispontos kamatemelés között oszlott meg, 75 bázispontos emelésre senki sem számított.


Kamatdöntő ülést tart ma a BoE. A piaci várakozások rendkívül megosztottak, gyakorlatilag ugyanannyi elemző vár tartást, mint ahányan 15 bázispontos emelést a jelenlegi 10 bázispontos szintről. A Bloomberg saját becslése szerint a jegybankárokra is a megosztottság lehet a jellemző, és 5:4 arányban decemberre tolhatják a kamatemelést. A jegybank várhatóan nem fog változtatni az eszközvásárlási programon.

Kínában is problémát okoz az infláció

Kínában az élelmiszerek és más árucikkek árai gyorsan emelkednek, ami egyre nagyobb nyomást helyez a növekedés stabilitásának fenntartásával megbízott politikai döntéshozókra. Októberben minden egyes nap emelkedtek az élelmiszer árak. A 30 zöldségből álló kosár 5,99 jüanba került az október 31-én zárult héten, 6,6% -kal többe, mint egy héttel korábban. Ugyanez szeptember 26-án még 4,39 jüan volt. Az inflációs nyomás és más országok monetáris politikájának szűkülő pályája korlátozza Kína monetáris politikáját. Ez azt jelenti, hogy Kínának több támogatásra lesz szüksége a fiskális és iparpolitikától a stagnálás megelőzése érdekében. Az elemzők még mindig 4-5% körüli GDP növekedést várnak a kommunista országtól.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben