Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed-en a világ szeme

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 3.   10:37

Erste kommentár Bár ma fontos döntést várunk a Fed-től, amely ráadásul a szigorítás irányába mutat, a piacokat ez mintha nem érdekelné. Mind a három vezető index új csúcsra ment a tegnapi...

Erste kommentár

Bár ma fontos döntést várunk a Fed-től, amely ráadásul a szigorítás irányába mutat, a piacokat ez mintha nem érdekelné. Mind a három vezető index új csúcsra ment a tegnapi kereskedésben. Igaz, csak kicsivel haladták meg a korábbi csúcsokat, s ma már inkább az óvatosság jellemzi a határidős indexeket, de ez is csak egy nagyon kismértékű csökkenésben mutatkozik meg. A kétnapos tanácskozást követően a Fed várhatóan ma délután bejelenti, hogy megkezdi a mennyiségi lazítás kivezetését, azaz megkezdődik a tapering. A korábbi nyilatkozatok alapján a piac azt is tudni véli, hogy ez azt jelenti, hogy havonta 15 milliárd dollárral fogják csökkenteni az eszközvásárlás mértékét, ami jelenleg még 120 milliárd dollár. Így a jövő év közepére véget érhet a mennyiségi lazítás, amit már kamatemelés követhet 2022 második felében.


Ez egy kis kivárást hozott az európai piacokra is, s így a DAX kismértékű csökkenéssel kezdte a napot. Ezt a csökkenést amúgy támogatja a rövidtávú (napon belüli) technikai kép is, amelyben egy kis túlvettséget látunk. A BUX emelkedéssel kezdte a napot, de a Richter korrekcióba kezdett a kétnapnyi erőteljes emelkedés után. Ha a jelenlegi korrekciót követően néhány nap múlva áttöri a korábban kialakult tetőt, akkor további jelentős, 10 százalék körüli emelkedés is kialakulhat a „füles csésze” szerű alakzatból.

Az indexek a Fed döntést figyelik

Ázsiában a legfontosabb indexek csökkenést produkáltak, miután a piaci szereplők kivárják a Fed döntését. A Nikkei 225 0,4%-os, a Shanghai Composite 0,2%-os, a Hang Seng pedig 0,6%-os mínuszban van.


Európában tegnap vegyesen zárták a napot az indexek. Az Euro Stoxx 50 0,4%-kal kereskedett feljebb, míg az angol FTSE 100 0,2%-kal csökkent. A francia CAC 40 0,5%-kal értékelődött le, a német DAX árfolyama pedig 0,9%-kal emelkedett.


Amerikában viszont szépen meneteltek felfelé az indexek, míg a piacok a Fed döntését figyelik. A Dow Jones és az S&P 500 is 0,4%-kal, a Nasdaq Composite pedig 0,3%-kal értékelődött fel. A határidős mutatók kisebb csökkenést mutatnak.

Váratlan üzemi nyereség a Lufthansánál

A Lufthansa meglepetésre 17 millió eurós korrigált EBIT nyereségről számolt be a harmadik negyedévben a várt 170 millió eurós veszteséggel szemben. Annak ellenére sikerült jobb eredményt elérni, hogy az árbevétel 5,21 milliárd euró lett a várt 5,35 milliárddal szemben. Bár a korrigált EBIT eredmény pozitív lett, de az adózott eredmény szintjén még így is 72 millió eurós veszteség keletkezett. A negyedik negyedévre a társaság pozitív EBITDA eredményre számít. A Lufthansa a teherszállítási igények növekedéséből tudott profitálni az előző negyedévben, aminek köszönhetően cargo üzletága rekord eredményt ért el a negyedévben. A légitársaság az üzleti utak és a tengerentúli járatok iránti kereslet növekedését tapasztalja, ami kedvező kehet az év hátralévő részére.

Felülmúlt a várakozásokat a BMW

A többi autógyártóhoz hasonló stratégiát folytatott a BMW is, a magasabb jövedelmezőségű autókra koncentrált a chiphiány közepette, miközben az autók árának emelkedéséből is profitált a cégcsoport. Ennek köszönhetően 27,5 milliárd eurós árbevételt és 2,88 milliárd eurós EBIT eredményt ért el. Mindkettő felülmúlta a 25,9 milliárd, valamint a 2,5 milliárd eurós piaci várakozást. A társaság nem változtatott az idei évi kilátásain.

Emelte várakozását a Raiffeisen

A főbb sorok mindegyikén felülteljesítette a várakozásokat a Raiffeisen. A nettó kamatjövedelmet a növekvő hitelvolumen és a növekvő kamatmarzsok is támogatták. A díj- és jutalékbevétel szintén felülteljesítette a várakozásokat. Eközben a céltartalék a vártnál némileg alacsonyabb költséget jelentett. Így az adózott eredmény 443 millió euró lett, 35%-kal felülmúlva a piaci konszenzust. A kedvező eredményt követően a társaság megemelte idei évi várakozásait. 11%-os hitelnövekedéssel és mindössze 40 bázispontos kockázati költséggel számolnak, miközben a korábbi várakozás 50 bázispont környéke volt. A menedzsment részvényenként 75 centnyi rendkívüli osztalék kifizetését javasolja.

MOL: az októberi finomítói marzsok nem változtak, a petrolkémia továbbra is lefelé halad

A MOL októberben 5,9 dollár/hordó finomítói és 540 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el, míg szeptemberben ezek az árrések 5,9 dollár/hordó, illetve 639 euró/tonna voltak. A harmadik negyedév átlaga 5,4 dollár/tonna és 663 euró/tonna volt. A MOL petrolkémiai árrései némileg gyengülnek, de továbbra is bőven a 2021 előtt szintek felett vannak, ami megfelel a várakozásoknak, míg a finomítói árrések továbbra is erősek és változatlanok. A cég negyedik negyedéve a várakozásoknak megfelelően gyengébb lesz mint a harmadik volt, de ez az üzlet szezonális jellegéből is adódik.

9%-t esett az Activision Blizzard

Az Activision Blizzarrd videójáték fejlesztő tegnap piaczárást követően tette közzé harmadik negyedéves eredményét. A cég bevételtele 1,88 milliárd dollár volt, ami megegyezik a várakozásokkal, viszont a 72 centes EPS felülmúlta a 70 centes elemzői konszenzust. Az árfolyam 9%-os mínuszban van, miután a vállalat negyedik negyedéves kilátásai elmaradnak a várakozásoktól.

Nem a részvények és kötvények lesznek a jó befektetések 2022-ben

A JP Morgan azt tanácsolta az ügyfeleknek, hogy vegyék figyelembe az olyan alternatív befektetési lehetőségeket is, mint a hedge fund-ok, vagy az ingatlan, hiszen a tradicionális befektetési lehetőségek, mint a részvények és a kötvények alulteljesíthetnek jövőre. 2022-ben a kriptodevizák, a kockázatitőke alapok és az alternatív eszközök teljesíthetnek jól a befektetési bank szerint. Természetesen a JP Morgan arra is felhívta a figyelmet, hogy a kriptodevizák ugyan jól teljesíthetnek, de túl kockázatosak, ahhoz, hogy nagyobb szerepet kapjanak a portfoliókban.

Jövő héttől a gyerekek számára is elérhető a vakcina

Az amerikai gyógyszerhivatal után a járványügyi központ is engedélyezte a Pfizer oltását az 5-11 éves korosztály számára. Joe Biden elmondta, hogy a vakcina már jövő héten elérhető lesz.

Fontos támaszt tört le a forint

Tegnap együtt erősödött a forint és a lengyel zlotyi. Az EURHUF letörte a 30 napos mozgóátlag jelentette támaszszintet és 359,3-ig esett az árfolyam. A régióban ma a lengyel kamatdöntő ülés tartogathat izgalmakat, de ma publikálják az MNB legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét is.

Erősödik a dollár a Fed döntése előtt

A dollár enyhén erősödött az euróval szemben. A 30 napos mozgóátlagról lefordulva 1,158-ig esett az árfolyam. Ma este a Fed döntése gyakorolhat jelentősebb hatást a devizapárra, ahol várhatóan 15 milliárd dollárral csökkenthetik a havi eszközvásárlási összeget.

Nyomás alatt tartja Biden az OPEC-et, esik az olajár

A WTI 82,5, a Brent 83,5 dollárig süllyedt ma reggel, miután Joe Biden szerint az OPEC felelős a magas inflációért, és felszólította a termelői szervezetet, hogy növelje olajkínálatát. Ha ezt nem sikerül elérnie az amerikai elnöknek, akkor a piac szerint az USA stratégiai készleteit, illetve annak egy részét adja el az amerikai kormány, ami szintén árcsökkenést okozhat. Az USA külügyminisztere, Anthony Blinken is több magas rangú arab vezetővel tárgyalt, többek közt Abdullah bin Zayed-del, aki az Arab Emirátusok külügyminisztere. A környezetvédők egyébként bírálták Bident, mivel szerintük képmutató a glasgow-i klímacsúcson részt vevő Bidentől éppen az olajtermelés fokozását kérni, míg Biden szerint a magas olajárak nagy terhet jelentenek a középosztályra az Egyesült Államokban.

Az arany süllyedt, a piac várja a Fed bejelentését

Az arany 1.781 dollárig süllyedt ma reggel. A mai napon tehet bejelentést a Fed arról, hogy milyen ütemben fogja csökkenteni a kötvényvásárlás mértékét, és ez mikor kezdődik el. A befektetők többsége már most novembertől várja, amikor a Fed elkezdheti a havi 120 milliárd dolláros állampapír vásárlás lassítását. A Fed a jövő év első felében fejezheti be a programot, majd 2022 második felében akár még kamatot is emelhet. Az aranyra kedvezőtlenül hatott a pozitív részvénypiaci klíma is, a S&P500 ismét rekordot döntött. Pénteken jelenik meg a szokásos munkaerőpiaci jelentés, ami meghatározó lehet a hangulatra.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben