Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Örülünk a Richternek és az OTP-nek is

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 2.   10:29

Erste kommentár Vége lett a moratóriumi hajrának. A bankszövetség előzetes adatai szerint az adósok 6,5 százaléka élt a moratóriumban maradás lehetőségével, ami összhangban van a nemzetközi...

Erste kommentár

Vége lett a moratóriumi hajrának. A bankszövetség előzetes adatai szerint az adósok 6,5 százaléka élt a moratóriumban maradás lehetőségével, ami összhangban van a nemzetközi tapasztalatokkal, és korábban az OTP is hasonló adatokat kommunikált. Régebben voltak olyan hangok is, hogy a bennmaradók száma 10 százalék körül alakulhat, amihez képest a közel végleges szám mindenképpen pozitív. Az OTP esetében egyébként a második negyedév végén még az adósok 28,7 százaléka vette igénybe a moratóriumot. Így a moratóriumot folytatók száma mindenképpen jelentős csökkenést mutat, s így a konstrukcióból adódó veszteség is jelentősen csökkenhet (nem lehet kamatos kamatot számolni), ugyanakkor néhány milliárd forintról beszélünk, vagyis valószínűleg ettől nem fog felrobbanni az OTP árfolyama.


A Richterrel kapcsolatban még pénteken tudtuk meg, hogy (i) 461 millió dollár lett a cariprazine harmadik negyedéves értékesítése az USA-ban, ami azt sugallja, hogy a Richter 25-26 milliárd forinttal gazdagodhatott az időszak során. Csak emlékeztetőül, ez az eredmény teljes egészében a nettó eredményt gazdagítja. Ez különben enyhén elmaradt a várakozásoktól, de negyedéves szinten 6,7, míg éves szinten 28,8 százalékos növekedést jelent. (ii) Azt is megtudtuk, hogy sikeresen zárultak a terápiás kiterjesztésre vonatkozó kísérletek. Így az MDD tekintetében előbb az FDA-nak küldenek egy vaskos dokumentációt a terápiás kiterjesztés engedélyezésére vonatkozóan, majd – szerintünk – ha megtörténik a jóváhagyás, a jövő év vége felé, vagy 2023 elején az új indikációban is megkezdődhet az értékesítés, aminek köszönhetően az értékesítési csúcs a korábban várt 4 milliárd dollár helyett 6 milliárd dollár körül alakulhat az USA-ban. Igaz, egy pár évvel későbbre tolódik ez a csúcs, de ezért nem szomorkodunk. Így nem meglepő a Richter pénteki és a mai emelkedése sem.


A DAX a pozitív tartományban nyitott, miközben Európa inkább gyengélkedik. A BUX egy nap kihagyás után erőteljesebben emelkedik, mint a DAX index. Ez annak tudható be, hogy a rövid dinamikus indikátorok egymás után adtak vételi jelzést a közelmúltban. A napi grafikon alapján pedig az index alapvetően még mindig korrekcióban van. Ez alapján valószínűleg nem számíthatunk árfolyam robbanásra.

Szépen emelkedtek tegnap az indexek

Ázsiában esnek a főbb indexek. A japán Nikkei 225 0,4%-os mínuszban van, míg Kínában a Shanghai Composite 1,1%-kal, a Hang Seng pedig 0,2%-kal esik.


Európában tegnap szép emelkedést produkáltak a piacok, hiszen az Euro Stoxx 50 és az angol FTSE 100 egyaránt 0,7%-kal emelkedett. A francia CAC 40 0,9%-kal értékelődött fel, míg Németországban a DAX 0,8%-os emelkedést produkált.


Amerikában szintén jól teljesítettek az indexek, hiszen a Dow Jones 0,3%-kal emelkedett, míg az S&P 500 0,2%-kal, a Nasdaq Composite pedig 0,6%-kal értékelődött fel. Az itthoni óra átállítás miatt most csak 5 óra az eltérés Amerikához képest.

Piacra lép a Rivian

A Rivian elektromos autógyártó a tervek szerint 8,4 milliárd dollárt szeretne a nyilvános kibocsátás keretében bevonni, ami 53 milliárd dolláros értékeltséget jelentene.

Már gyerekek is kaphatnak oltást

Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Pfizer/BionTech vakcina vészhelyzeti használatát az 5-11 éves korosztályban. A gyerekek két adagban kaphatja meg az oltást, ami a felnőtt dózis egyharmada. A tesztek szerint a vakcina 90,7%-os hatékonyságú.

Folytatódnak a jelentések

Ma jelent a Pfizer, a Du Pont, a ConocoPhillips és a T-Mobile USA is.

Nyereséges negyedév a Ryanair-nél

Tegnap reggel publikálta második negyedéves eredményét a Ryanair. A Covid járvány kirobbanása óta először tudtak profitot felmutatni, azonban ennek 225 millió eurós értéke elmaradt a várt 255 milliótól. Az 1,78 milliárd eurós árbevétel szintén csalódást keltett az 1,89 milliárd eurós várakozáshoz képest. Az utasszámok szépen javulnak, de az árak tekintetében jelentős a nyomás, és várhatóan még a téli hónapokban is alacsony jegyárakat láthatunk. A foglalási időszakok továbbra is nagyon rövidek. Konkrét pénzügyi várakozást nem tett közzé a légitársaság, de a vezérigazgató szerint valószínűtlen, hogy legalább nullás eredményt el tudjanak érni. Ez lényegében összhangban van a korábbi várakozással, ami enyhe veszteséget, jó esetben nullás eredményt várt. Jelentős napon belüli kilengéseket követően végül 0,7%-ot emelkedett tegnap a részvény. A társaság, melynek fő részvénypiaca Dublin, mérlegeli annak lehetőségét, hogy a részvényeket kivonják a londoni tőzsdéről, ahol mindössze a forgalom 10%-a bonyolódik, hiszen a londoni jelenlét a Brexit miatt extra szabályozói követelményeket támaszt.

Stabil maradt a forint

A tegnapi ünnepnapon stabil maradt a forint árfolyama az euróval szemben. Az EURHUF a 30 napos mozgóátlag jelentette támaszról enyhén emelkedett 360,9-ig. A régiós devizák közül egyedül a cseh korona mutatott jelentősebb mozgást, 0,4%-ot erősödött az euróval szemben.

Vissazrendeződés

Péntek délután jelentős dollár erősödés volt tapasztalható, közvetlenül a hó végi londoni fixinget megelőzően. Ennek hatására az EURUSD pénteken 1,156-on zárt. Innen hétfőn és ma reggel is a devizapár emelkedése tapasztalható, jelenleg 1,16-on jegyzik az EURUSD-t.

Az olaj stabil, az OPEC nem kívánja növelni a kínálatot

A WTI 84,4, a Brent 85,1 dollár volt ma reggel, vagyis a kőolaj ára a hétvégi emelkedés után stabil maradt ma reggel a piacon. Az OPEC jelezte, hogy az USA nyomása ellenére nem kívánja növelni kínálatát, és a marad a havi 400 ezer hordó/nap termelésnövelés a szövetség részéről. A kartell tagjai csütörtökön találkoznak virtuálisan, de Kuvait már jelezte, hogy nem támogat semmiféle további emelést a tervezett mennyiségen felül. A hírek szerint az USA tervezi stratégiai tartalékának megnyitását is. A napokban a tárolt olajkészlet mennyisége ugyanis kritikus szintre zuhant Cushingban, ami jelentősen növelheti a rövidlejáratú határidős árak volatilitását. Az oklahomai kőolajtároló a WTI leszállítási pontja, ha nincs elegendő betárolt mennyiség, akkor könnyen lehet, hogy egyes szereplőknek nehéz lesz a leszállításhoz szükséges olaj előteremtése. A nagy bankok közül a Bank of America jövő év közepére 120 dolláros olajárat becsül. A héten a Biden kormányzat enyhíti a beutazási szabályokat az USA-ba, ami emelheti a repülőüzemanyagok keresletét.

Az arany stabil, a központi bankok és az infláció lehet a meghatározó

Az arany 1.795 dollár volt ma reggel, miután a kereskedők a jegybanki döntésekre és az inflációs adatokra koncentrálnak a héten. A Fed döntéshozói ma és holnap ülnek tárgyalóasztalhoz, míg a brit jegybank csütörtökön dönt a monetáris politikáról. A fedezeti alapok egyébként kezdenek visszatérni az aranyhoz: a jelentések szerint a nettó arany vételi pozíciók aránya 12 hetes csúcsra ugrott, az arany befektetési alapokba pedig 5 hetes kiáramlás után nettó tőke beáramlás történt a múlt héten. A kereskedők szerint az arany megtarthatja az 1.800 dolláros szintet, amíg jelentős változás nem következik be a Fed és a többi jegybank politikájában, főleg ami a kötvényvásárlásokat és a kamatemeléseket illeti.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben