Hétfő
dec. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: 10.4%, várt: 5.5%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: nov., előző: -24.6%
Kedd
dec. 7.
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -1%, várt: -2.4%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: okt., előző: -1.7%
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: dec., előző: 25.9
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: dec., előző: 12.5
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q3, előző: 3.7%, várt: 3.7%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: okt., előző: -80.9, várt: -66.8
Szerda
dec. 8.
00:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q3, előző: -3%, várt: -3.2%
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 6.5%, várt: 7.2%
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: nov., előző: -2922
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: dec., előző: -7.2%
Csütörtök
dec. 9.
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: nov., előző: 1.5%, várt: 2.5%
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: nov., előző: 81.5%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 15.4
08:00
Külkereskedelmi mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 16
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: okt., előző: -0.7%
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: okt., előző: -128
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: dec., előző: 222
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 1956
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: dec., előző: 51
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2022 Q2, előző: 0.85, várt: 1.11
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: nov., előző: 5.2%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: okt., előző: -2777
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: okt., előző: 2.9%
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 6.2%, várt: 6.7%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 4.6%, várt: 4.9%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: dec., előző: 67.4, várt: 68
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: nov., előző: -165.055
Vasárnap
dec. 12.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

SZTORI

Halloween: itt az ünnep, amire minden befektető vár

SZTORI
SZTORI2021. október 29.   16:06

A halloween nem csak a gyerekeknek nagy ünnep a vidám beöltözés és rengeteg begyűjtött cukorka miatt, de a befektetők is izgatottan készülnek rá. A megfigyelések szerint ugyanis ez az a nap, amely után emelkedni kezdenek a tőzsdék, és a halloween-effektus, vagyis a tőzsdék jó teljesítménye általában novembertől egészen áprilisig kitart.

Tavaly különösen jól látszott mindez, novemberben óriási rallyt hozott a tőzsdéken az ígéretes vakcina-kísérletek híre és az Egyesült Államokban tartott választások eredménye. De nem csak ilyen különleges években, hanem a többi esztendőben is megfigyelték már ezt piacokon, hogy novemberben az árfolyamok hirtelen emelkedni kezdenek, a kedvező hangulat pedig egészen a tavaszi hónapokig kitart. Nyáron viszont valamiért mindig gyengébben teljesít a tőkepiac.

Olyan régi ez a jelenség, hogy egy közmondás is keletkezett róla Londonban: „Sell in May and go away, come back on St. Leger’s Day”, vagyis add el a részvényeidet májusban, majd gyere vissza a piacra a St. Leger napi lóversenyek idején. Ezeket a lóversenyeket szeptemberben tartották és tartják a mai napig. Ennek a közmondásnak az alapját a londoni nemesség életmódjával magyarázták, a gazdag uraságok ugyanis nyáron otthagyták londoni villáikat, és vidékre költöztek. A vidéki birtokokról pedig nehézkesen tudták a pénzügyeiket intézni azokban az időkben, amikor a tőzsdén csak személyesen lehetett kereskedni, és a megbízásokat is legfeljebb postakocsin küldhették el a Cityben lévő brókereiknek.
Bár ma már a londoni nemesek a vidéki kúriáikból is könnyedén tudnak kereskedni akár egy mobiltelefonon keresztül a világ bármely piacán, a jelenség, hogy novembertől áprilisig jobban teljesítenek a piacok, mint a nyári hónapokban, továbbra is fennmaradt.

A New York-i tőzsde legfontosabb indexe, az S&P 500 például 1970-2017 között a novembertől áprilisig tartó időszakokban átlagosan 6,8 százalékot emelkedett, míg az év hátralévő részében csupán 2,1 százalékkal nőtt az értéke. A másik fontos New York-i index, a Dow Jones Industrial Average teljesítménye 1950-2013 között a novembertől áprilisig tartó hónapokban átlagosan 7,5 százalékos volt, míg május és október között évente átlagosan mindössze 0,5 százalékos emelkedést mértek. A tavalyi extrém esztendőben is hasonlóan alakultak a tőzsdei árfolyamok: 2020 novemberétől 2021 áprilisáig az S&P 500 körülbelül 30 százalékot emelkedett, azóta viszont csupán 8,2 százalékot nőtt.

Az év utolsó és első hónapjaira jellemző árfolyamemelkedés hátterében a szakértők szerint egyrészt a fogyasztás élénkülése áll. Erre az időszakra esik a Black Friday (november utolsó péntekje), majd az azt követő hétfőn a Cyber Monday és a főleg Ázsiában népszerű Singles’ Day (november 11.) is hatalmas akcióival. Emellett a többi ünnep, a halloween, az Egyesült Államokban a hálaadás és persze a karácsony is mind a fogyasztás élénkülését hozza a világ különböző országaiban.

A halloween-effektus legnagyobb nyertesei a tőzsdén általában a kaszinók, a streaming-szolgáltatók, a vendéglátással foglalkozó, valamint a játékokat gyártó cégek. A befektetők ebben a novemberi-decemberi időszakban szokták felhalmozni ezeknek a szektoroknak a részvényeit, ezt egy néhány hónapos tartási időszak követi, amit májusban jellemzően egy eladási hullám zár le. Érdekesség, hogy hiába eltérő az időjárás a Föld északi és a déli féltekéjén, a halloween-effektus ugyanúgy jellemző azokon a kontinenseken is, amelyeken novemberben nem ősz, hanem tavasz van.

A novembertől áprilisig tartó kedvező szezonnak van még néhány nevezetes időszaka. Az egyik ezek közül a Mikulás rally, így nevezik a december utolsó hetére és január első két kereskedési napjára jellemző árfolyamemelkedést. Ezen a héten átlagosan 1,6 százalékkal emelkedett az elmúlt évtizedekben az S&P 500 tőzsdeindex. Emellett létezik még a január effektus nevű jelenség is, amely a kis kapitalizációjú cégeket érinti. Ezek árfolyama jellemzően januárban szokott jelentősebb mértékben emelkedni. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy addigra a nagy cégek részvényeiből már minden befektető bevásárolta magát, sokan túl drágának is ítélik meg az ilyen papírokat, ezért elkezdik venni az ígéretes kispapírokat.

Hogy miért kezdenek a tőzsdék májusban gyengébben teljesíteni, azt azzal magyarázzák, hogy a nyári hónapokban kisebb a likviditás a piacokon, és a befektetők is kockázatkerülőbbek. A halloween-effektus viszont az elmúlt években mintha hosszabbá vált volna a megfigyelések szerint. Korábban jellemzően áprilisig tartott a tőzsdék gyorsabb emelkedése, újabban azonban májusban, sőt júniusban is érezni még a hatást, amit egyre gyakrabban szakít meg januárban egy kisebb-nagyobb korrekciós időszak.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Lépjen be a jövő piacaira!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz
BEFEKTETÉS

A várható gazdasági és inflációs környezet, és annak tőkepiaci hatásai - webinárium

2021. november 25-ei Erste World webináriumunkat nézhetik most vissza , ahol Bencze Lajos, az Erste World vezetője prominens vendégeivel a...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt