Péntek
jún. 9.
03:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: máj., előző: 0.1%, várt: 0.2%
Hétfő
jún. 12.
08:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: -14.4%
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: máj., előző: 176.181
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2023 Q4, előző: 1.20
Kedd
jún. 13.
08:00
Harmonizált fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: máj., előző: 6.3%, várt: 6.3%
08:00
Átlagbérek változása 3 hónap (UK)
Időszak: ápr., előző: 5.8%, várt: 6%
08:00
ILO munkanélküliségi ráta (UK)
Időszak: ápr., előző: 3.9%, várt: 4%
08:00
Munkanélküli segélykérelmek számának változása (UK)
Időszak: máj., előző: 46.7
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: jún., előző: -9.4
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: jún., előző: -34.8, várt: -40
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 4.9%, várt: 4.1%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 5.5%, várt: 5.3%
Szerda
jún. 14.
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: ápr., előző: -2864
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: ápr., előző: -2%
11:00
Ipari termelés (év/év) (EMU)
Időszak: ápr., előző: -1.4%, várt: 0.9%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: jún., előző: -1.4%
14:30
Termelői árindex (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 2.3%, várt: 1.5%
14:30
Termelői árindex élelmiszer és energiaárak nélkül (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 3.2%, várt: 2.9%
20:00
Fed kamatdöntés (US)
Időszak: jún., előző: 5.25%, várt: 5.25%
Csütörtök
jún. 15.
01:50
Magánszektor gépipari rendelésállománya (év/év) (JP)
Időszak: ápr., előző: -3.5%, várt: -8.4%
01:50
Export (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: 2.6%, várt: -1.2%
01:50
Import (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: -2.3%, várt: -10.3%
04:00
Ipari termelés (év/év) (CHN)
Időszak: máj., előző: 5.6%, várt: 3.5%
04:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (CHN)
Időszak: máj., előző: 18.4%, várt: 13.7%
14:15
Európai Központi Bank kamatdöntés (EMU)
Időszak: jún., előző: 3.75%, várt: 4%
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jún., előző: 1757
14:30
Kiskereskedelmi forgalom (hó/hó) (US)
Időszak: máj., előző: 0.4%, várt: 0%
14:30
Import árindex (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: -4.8%
14:30
Philadelphiai Fed index (US)
Időszak: jún., előző: -10.4, várt: -12.25
14:30
New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: jún., előző: -31.8, várt: -15.6
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jún., előző: 261
15:15
Kapacitás kihasználtság (US)
Időszak: máj., előző: 79.7%, várt: 79.7%
15:15
Ipari termelés (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 0.48%, várt: 0.1%
16:00
Üzleti raktárkészlet állomány (US)
Időszak: ápr., előző: -0.1%, várt: 0.2%
z.u.
Adobe (US)
Időszak: 2023 Q2, előző: 2.51, várt: 3.79
11:00
Fogyasztói árindex - végleges (EMU)
Időszak: máj., előző: 6.1%, várt: 6.1%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: jún., előző: 59.2, várt: 60

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Halloween: itt az ünnep, amire minden befektető vár

SZTORI
SZTORI2021. október 29.   16:06

A halloween nem csak a gyerekeknek nagy ünnep a vidám beöltözés és rengeteg begyűjtött cukorka miatt, de a befektetők is izgatottan készülnek rá. A megfigyelések szerint ugyanis ez az a nap, amely után emelkedni kezdenek a tőzsdék, és a halloween-effektus, vagyis a tőzsdék jó teljesítménye általában novembertől egészen áprilisig kitart.

Tavaly különösen jól látszott mindez, novemberben óriási rallyt hozott a tőzsdéken az ígéretes vakcina-kísérletek híre és az Egyesült Államokban tartott választások eredménye. De nem csak ilyen különleges években, hanem a többi esztendőben is megfigyelték már ezt piacokon, hogy novemberben az árfolyamok hirtelen emelkedni kezdenek, a kedvező hangulat pedig egészen a tavaszi hónapokig kitart. Nyáron viszont valamiért mindig gyengébben teljesít a tőkepiac.

Olyan régi ez a jelenség, hogy egy közmondás is keletkezett róla Londonban: „Sell in May and go away, come back on St. Leger’s Day”, vagyis add el a részvényeidet májusban, majd gyere vissza a piacra a St. Leger napi lóversenyek idején. Ezeket a lóversenyeket szeptemberben tartották és tartják a mai napig. Ennek a közmondásnak az alapját a londoni nemesség életmódjával magyarázták, a gazdag uraságok ugyanis nyáron otthagyták londoni villáikat, és vidékre költöztek. A vidéki birtokokról pedig nehézkesen tudták a pénzügyeiket intézni azokban az időkben, amikor a tőzsdén csak személyesen lehetett kereskedni, és a megbízásokat is legfeljebb postakocsin küldhették el a Cityben lévő brókereiknek.
Bár ma már a londoni nemesek a vidéki kúriáikból is könnyedén tudnak kereskedni akár egy mobiltelefonon keresztül a világ bármely piacán, a jelenség, hogy novembertől áprilisig jobban teljesítenek a piacok, mint a nyári hónapokban, továbbra is fennmaradt.

A New York-i tőzsde legfontosabb indexe, az S&P 500 például 1970-2017 között a novembertől áprilisig tartó időszakokban átlagosan 6,8 százalékot emelkedett, míg az év hátralévő részében csupán 2,1 százalékkal nőtt az értéke. A másik fontos New York-i index, a Dow Jones Industrial Average teljesítménye 1950-2013 között a novembertől áprilisig tartó hónapokban átlagosan 7,5 százalékos volt, míg május és október között évente átlagosan mindössze 0,5 százalékos emelkedést mértek. A tavalyi extrém esztendőben is hasonlóan alakultak a tőzsdei árfolyamok: 2020 novemberétől 2021 áprilisáig az S&P 500 körülbelül 30 százalékot emelkedett, azóta viszont csupán 8,2 százalékot nőtt.

Az év utolsó és első hónapjaira jellemző árfolyamemelkedés hátterében a szakértők szerint egyrészt a fogyasztás élénkülése áll. Erre az időszakra esik a Black Friday (november utolsó péntekje), majd az azt követő hétfőn a Cyber Monday és a főleg Ázsiában népszerű Singles’ Day (november 11.) is hatalmas akcióival. Emellett a többi ünnep, a halloween, az Egyesült Államokban a hálaadás és persze a karácsony is mind a fogyasztás élénkülését hozza a világ különböző országaiban.

A halloween-effektus legnagyobb nyertesei a tőzsdén általában a kaszinók, a streaming-szolgáltatók, a vendéglátással foglalkozó, valamint a játékokat gyártó cégek. A befektetők ebben a novemberi-decemberi időszakban szokták felhalmozni ezeknek a szektoroknak a részvényeit, ezt egy néhány hónapos tartási időszak követi, amit májusban jellemzően egy eladási hullám zár le. Érdekesség, hogy hiába eltérő az időjárás a Föld északi és a déli féltekéjén, a halloween-effektus ugyanúgy jellemző azokon a kontinenseken is, amelyeken novemberben nem ősz, hanem tavasz van.

A novembertől áprilisig tartó kedvező szezonnak van még néhány nevezetes időszaka. Az egyik ezek közül a Mikulás rally, így nevezik a december utolsó hetére és január első két kereskedési napjára jellemző árfolyamemelkedést. Ezen a héten átlagosan 1,6 százalékkal emelkedett az elmúlt évtizedekben az S&P 500 tőzsdeindex. Emellett létezik még a január effektus nevű jelenség is, amely a kis kapitalizációjú cégeket érinti. Ezek árfolyama jellemzően januárban szokott jelentősebb mértékben emelkedni. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy addigra a nagy cégek részvényeiből már minden befektető bevásárolta magát, sokan túl drágának is ítélik meg az ilyen papírokat, ezért elkezdik venni az ígéretes kispapírokat.

Hogy miért kezdenek a tőzsdék májusban gyengébben teljesíteni, azt azzal magyarázzák, hogy a nyári hónapokban kisebb a likviditás a piacokon, és a befektetők is kockázatkerülőbbek. A halloween-effektus viszont az elmúlt években mintha hosszabbá vált volna a megfigyelések szerint. Korábban jellemzően áprilisig tartott a tőzsdék gyorsabb emelkedése, újabban azonban májusban, sőt júniusban is érezni még a hatást, amit egyre gyakrabban szakít meg januárban egy kisebb-nagyobb korrekciós időszak.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

SZTORI

Végre egy pozitív meglepetés!

A májusi inflációs adatokat tette közzé ma reggel a KSH. A fogyasztói árak havi szinten 0,4 százalékkal csökkentek, az éves infláció ezzel 21,5...

SZTORI

Óriásit esett az ipar áprilisban

Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az ipari termelésben is a vártnál rosszabbul kezdődött a második negyedév. A KSH közzétett adatai szerint az...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt