Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Halloween: itt az ünnep, amire minden befektető vár

SZTORI
SZTORI2021. október 29.   16:06

A halloween nem csak a gyerekeknek nagy ünnep a vidám beöltözés és rengeteg begyűjtött cukorka miatt, de a befektetők is izgatottan készülnek rá. A megfigyelések szerint ugyanis ez az a nap, amely után emelkedni kezdenek a tőzsdék, és a halloween-effektus, vagyis a tőzsdék jó teljesítménye általában novembertől egészen áprilisig kitart.

Tavaly különösen jól látszott mindez, novemberben óriási rallyt hozott a tőzsdéken az ígéretes vakcina-kísérletek híre és az Egyesült Államokban tartott választások eredménye. De nem csak ilyen különleges években, hanem a többi esztendőben is megfigyelték már ezt piacokon, hogy novemberben az árfolyamok hirtelen emelkedni kezdenek, a kedvező hangulat pedig egészen a tavaszi hónapokig kitart. Nyáron viszont valamiért mindig gyengébben teljesít a tőkepiac.

Olyan régi ez a jelenség, hogy egy közmondás is keletkezett róla Londonban: „Sell in May and go away, come back on St. Leger’s Day”, vagyis add el a részvényeidet májusban, majd gyere vissza a piacra a St. Leger napi lóversenyek idején. Ezeket a lóversenyeket szeptemberben tartották és tartják a mai napig. Ennek a közmondásnak az alapját a londoni nemesség életmódjával magyarázták, a gazdag uraságok ugyanis nyáron otthagyták londoni villáikat, és vidékre költöztek. A vidéki birtokokról pedig nehézkesen tudták a pénzügyeiket intézni azokban az időkben, amikor a tőzsdén csak személyesen lehetett kereskedni, és a megbízásokat is legfeljebb postakocsin küldhették el a Cityben lévő brókereiknek.
Bár ma már a londoni nemesek a vidéki kúriáikból is könnyedén tudnak kereskedni akár egy mobiltelefonon keresztül a világ bármely piacán, a jelenség, hogy novembertől áprilisig jobban teljesítenek a piacok, mint a nyári hónapokban, továbbra is fennmaradt.

A New York-i tőzsde legfontosabb indexe, az S&P 500 például 1970-2017 között a novembertől áprilisig tartó időszakokban átlagosan 6,8 százalékot emelkedett, míg az év hátralévő részében csupán 2,1 százalékkal nőtt az értéke. A másik fontos New York-i index, a Dow Jones Industrial Average teljesítménye 1950-2013 között a novembertől áprilisig tartó hónapokban átlagosan 7,5 százalékos volt, míg május és október között évente átlagosan mindössze 0,5 százalékos emelkedést mértek. A tavalyi extrém esztendőben is hasonlóan alakultak a tőzsdei árfolyamok: 2020 novemberétől 2021 áprilisáig az S&P 500 körülbelül 30 százalékot emelkedett, azóta viszont csupán 8,2 százalékot nőtt.

Az év utolsó és első hónapjaira jellemző árfolyamemelkedés hátterében a szakértők szerint egyrészt a fogyasztás élénkülése áll. Erre az időszakra esik a Black Friday (november utolsó péntekje), majd az azt követő hétfőn a Cyber Monday és a főleg Ázsiában népszerű Singles’ Day (november 11.) is hatalmas akcióival. Emellett a többi ünnep, a halloween, az Egyesült Államokban a hálaadás és persze a karácsony is mind a fogyasztás élénkülését hozza a világ különböző országaiban.

A halloween-effektus legnagyobb nyertesei a tőzsdén általában a kaszinók, a streaming-szolgáltatók, a vendéglátással foglalkozó, valamint a játékokat gyártó cégek. A befektetők ebben a novemberi-decemberi időszakban szokták felhalmozni ezeknek a szektoroknak a részvényeit, ezt egy néhány hónapos tartási időszak követi, amit májusban jellemzően egy eladási hullám zár le. Érdekesség, hogy hiába eltérő az időjárás a Föld északi és a déli féltekéjén, a halloween-effektus ugyanúgy jellemző azokon a kontinenseken is, amelyeken novemberben nem ősz, hanem tavasz van.

A novembertől áprilisig tartó kedvező szezonnak van még néhány nevezetes időszaka. Az egyik ezek közül a Mikulás rally, így nevezik a december utolsó hetére és január első két kereskedési napjára jellemző árfolyamemelkedést. Ezen a héten átlagosan 1,6 százalékkal emelkedett az elmúlt évtizedekben az S&P 500 tőzsdeindex. Emellett létezik még a január effektus nevű jelenség is, amely a kis kapitalizációjú cégeket érinti. Ezek árfolyama jellemzően januárban szokott jelentősebb mértékben emelkedni. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy addigra a nagy cégek részvényeiből már minden befektető bevásárolta magát, sokan túl drágának is ítélik meg az ilyen papírokat, ezért elkezdik venni az ígéretes kispapírokat.

Hogy miért kezdenek a tőzsdék májusban gyengébben teljesíteni, azt azzal magyarázzák, hogy a nyári hónapokban kisebb a likviditás a piacokon, és a befektetők is kockázatkerülőbbek. A halloween-effektus viszont az elmúlt években mintha hosszabbá vált volna a megfigyelések szerint. Korábban jellemzően áprilisig tartott a tőzsdék gyorsabb emelkedése, újabban azonban májusban, sőt júniusban is érezni még a hatást, amit egyre gyakrabban szakít meg januárban egy kisebb-nagyobb korrekciós időszak.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben