Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A jegybankon a szemünk

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 28.   11:08

Erste kommentár Ma ülésezik az EKB. A piaci várakozások szerint nem fog változtatni a jegybank a piaci kondíciókon és a mennyiségi lazításon sem. Ugyanakkor a döntéshozók többsége továbbra...

Erste kommentár

Ma ülésezik az EKB. A piaci várakozások szerint nem fog változtatni a jegybank a piaci kondíciókon és a mennyiségi lazításon sem. Ugyanakkor a döntéshozók többsége továbbra is átmentinek tartja az infláció megugrását, miközben a piac már kamatemeléseket kezdett el árazni a jövő évre. Azaz egyre nehezebb a jegybanknak a kondíciók szigorítása nélkül csak szavakkal horgonyozni az inflációs várakozásokat. Mindeközben a német kormány jelentősen vágta a GDP növekedési kilátásokat 3,5 százalékról 2,6-ra az idei év tekintetében. Az ok az ellátási nehézségekben keresendő. Ez jövőre remélhetőleg megszűnik. Különben a félvezetőhiány mintha elérte volna a csúcsát az átlagosan 21,9 hét szállítási időkkel. Az optoelektronikai és power chip szállítási idők csökkentek, míg a mikrokontrollerek esetében, amelyek a gépjárművekhez is kellenek, továbbra is hosszú várakozási idők vannak.


A DAX ma is kismértékű csökkenéssel kezdte a napot, de ez belefér a technikai képbe. A BUX egy picit nagyobb mértékű csökkenést mutat a nap elején.

Kezd romlani a hangulat a tőzsdéken

Ázsiában a legfontosabb indexek esést produkáltak, miután Japán központi bankja nem változtatott a kamatokon. Kínában a Shanghai Composite index 1%-ot esett, még a Hang Seng index változatlan volt. Japánban a Nikkei 225 0,8%-kal kereskedik lejjebb.


Tegnap az európai piacok kisebb csökkenést szenvedtek. Az Euro Stoxx 50 0,1%-kal került lejjebb, még az angol FTSE 100 és a német DAX 0,3%-kal, a francia CAC 40 pedig 0,2%-kal értékelődött le.


Az amerikai indexek vegyes teljesítményt produkáltak tegnap. A Dow Jones index 0,7%-kal értékelődött le, még az S&P 500 pedig 0,5%-kal került lejjebb. A Nasdaq változatlanul zárta a napot. A határidős indexek kisebb enyhe emelkedést mutatnak.

9%-ot emelkedik a Ford a jelentést követően

A Ford felülteljesítette a harmadik negyedéves elemzői várakozásokat, illetve a teljes évre pedig megemelte a becsléseit. A vállalat 33,21 milliárd dolláros bevételen, 51 centes részvényenkénti eredményt produkált, felülmúlva a 32,54 milliárdos bevételt és a 27 centes eredményt. A cég azt is elmondta, hogy visszaállítja a szokásos osztalék kifizetését, ami a negyedik negyedévben 10 cent lesz részvényenként. A vezetőség nagy keresletet lát az új Mustang Mach-E és a Bronco modellek iránt, és akár a 200.000 értékesített darabot is elérhetik. Zárást követően a cég papírjai 9%-ot emelkedtek.

Esik az Ebay a jelentést követően

Az Ebay papírja több, mint 7%-kal kerültek lejjebb piac zárást követően, miután a befektetők aggódnak az ünnepi értékesítési kilátásokkal kapcsolatosan, ami azt sugallja, hogy a vásárlók kezdik elhagyni az online piacot, és folytatják a világjárvány előtti kiadási szokásaikat. A cég harmadik negyedéves bevétele 11%-ot emelkedett éves bázison elérve a 2,5 milliárd dollárt, felülmúlva a 2,46 milliárd dolláros várakozást; illetve a 90 centes EPS eredmény is jobb lett, mint a várt 89 centes becslés. A negyedév alatt a cégnek 154 millió aktív felhasználója volt, ami egy 5%-os csökkenést jelent tavalyhoz képest. A teljes évre a kilátások elmaradnak a várakozásoktól.

Megemelte várakozásait az UniCredit

Minden soron a konszenzust felülmúló harmadik negyéves eredményről számolt be az UniCredit. A teljes bevétel 4,44 milliárd euró lett, 200 millió euróval magasabb, mint a várakozás. Mind a 3 fő bevételi forrás, a nettó kamatmarzs, a díj- és jutalékbevétel, valamint a kereskedési profit felülmúlta a konszenzust. A problémás hitelek miatti céltartalékképzés mindössze 297 millió euró lett, szemben az 507 milliós várakozással. Az adózott eredmény 1,06 milliárd euró lett szemben a 796 milliós konszenzussal. Az erős negyedévet követően megemelte a menedzsment az idei évre vonatkozó profit előrejelzését is. Az alaptevékenységtől 3,7 milliárd eurós nyereséget várnak, szemben a korábbi 3 milliárd eurós előrejelzéssel. A profit előrejelzés megemelésével párhuzamosan a kockázati költség várt szintjét 30 bázispont körülire módosították a korábbi kevesebb, mint 40 bázispontos megfogalmazás helyett.

Visszavágta termelési előrejelzését a Volkswagen csoport

Árbevétel és korrigált üzemi eredmény szintjén is verte a várakozásokat a Volkswagen csoport. Az árbevétel 56,93 milliárd euró lett, ami 4,1%-os csökkenés a tavalyi évhez képest, viszont nem csak az 54,03 milliárd eurós konszenzust, de még a legoptimistább elemzői várakozást is felülmúlta. A korrigált EBITDA 12%-ot csökkent a tavalyi évhez képest 2,8 milliárd euróra, de még így is felülmúlta a 2,49 milliárd eurós várakozást. A chiphiány miatt a legnagyobb nyereséget tartalmazó Porsche és Audi modellekre fektették a hangsúlyt, amivel sikerült elkerülni az árbevétel és eredmény jelentősebb visszaesését. Ennek eredményeként viszont a Volkswagen márka egyes modelljeire több hónapnyi várólista alakult ki. A chiphiány miatt a legyártott autók számát tekintve a társaság friss előrejelzése szerint nem lesznek képesek növekedni, csak a tavalyi volumen körüli termelésre számítanak; korábban jelentős növekedést kommunikáltak, pedig az elmúlt hónapokban már látható volt, hogy ez aligha lesz tartható.

A Stellantis-nál a chiphiány enyhülését érzékelik

A Stellantis-nál úgy érzik, hogy most már hónapról hónapra némileg enyhül a chiphiány. Erre utal az is, hogy bár a harmadik negyedévben 600 ezer gépkocsit nem tudtak legyártani alkatrész hiány miatt, ennek ellenére továbbra is tartják, hogy az év második felében összesen 700 ezer autó fog kiesni emiatt. Vagyis a negyedik negyedévre mindössze 100 ezer darabos elmaradással számolnak a chiphiány miatt.

Régiós divergencia

A lengyel zlotyi 3 hetes mélypontra gyengült, amiért egyre élesebb a jogállamiságról szóló vitája az EU-val, egy tegnapi döntés értelmében már napi 1 millió eurós büntetést is kötelesek fizetni az EU számára. A forint viszont erőteljesen erősödött tegnap. Az EURHUF árfolyam egészen az emelkedő trendvonal közeléig mérséklődött. Ma reggel 363,3-on áll az EURHUF devizapár jegyzése.

EURUSD: Kivárás

Minimális mozgás és kivárás jellemezte az EKB mai ülését megelőzően az EURUSD piacát. Az árfolyam 1,16-on áll a 20 napos mozgóátlaghoz tapadva.

Gyengült az olaj az iráni tárgyalások és a növekvő USA készletek hírére

A WTI 81,8, a Brent 83,6 dollárig süllyedt ma reggelre, ami az elmúlt két hónap legnagyobb napi esése. Az USA Energiahivatala szerint a múlt héten 4,27 millió hordóval nőtt a betárolt kőolaj mennyisége az országban, miközben Cushingban csökkent a készlet mértéke. Irán és az Európai Unió tárgyalásokat kezdhet a 2015-ös nukleáris megállapodás helyreállításáról, a pontos időpontot a jövő héten adják meg a felek. Az iráni jelzésből az vonták le a felek, hogy a perzsa állam hajlandó tárgyalni, ami egy idő múlva az ország kiengedéséhez vezethet a nemzetközi nyersanyag- és pénzügyi piacokra. Eközben Kína is lépéseket tett, hogy kezelje a kialakult kőszén válságot, míg Vladimir Putyin arra kérte a Gazpromot, hogy az orosz tárolók feltöltése után növelje Európa felé a szállításokat. A hír hatására az európai gázárak is 80 euró/MWh óra alá estek. Az olaj továbbra is backwardation állapotban van, a differenciál az első és második határidő között azonban 67 centre szűkült a korábbi 80-85 centes tartományból. Ez azt mutatja, hogy továbbra is szűk a piac, de a feszültség oldódik.

Az arany emelkedik a zuhanó kamatok és a stagflációs veszély hírére

Az arany 1.802 dollárig erősödött ma reggel. A befektetők aggódni kezdtek amiatt, hogy miként alakul a gazdasági növekedés a jövőben világszerte. Emiatt jelentősen csökkent tegnap az USA 10 éves hozam egészen 1,55%-ig, ami növelte az arany iránti érdeklődést. A monetáris stimulus visszavonása mindenhol a világban növeli a recesszió esélyét, miközben az ellátási láncok megtörése és a magas energiaárak szintén efelé sodorják a gazdaságokat. A mostani környezet ezért kedvező lehet az arany számára, főleg, ha a világ stagflációba (alacsony növekedés magas inflációval) süllyed, mivel ilyenkor fenn kell tartani a negatív reálkamatokat, hogy megtörjék az inflációt. Az arany viszont értéktartó lehet egy komoly inflációt mutató időszakban.

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben