Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A sűrűben

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 27.   09:52

Erste kommentár Gyakorlatilag a gyorsjelentési időszak sűrűjébe érkeztünk. Tegnap számos amerikai vállalat tette közzé az eredményét, de Európában is beindul a szezon. (Jövő héten pedig itthon is.) Az USA-ban...

Erste kommentár

Gyakorlatilag a gyorsjelentési időszak sűrűjébe érkeztünk. Tegnap számos amerikai vállalat tette közzé az eredményét, de Európában is beindul a szezon. (Jövő héten pedig itthon is.) Az USA-ban alapvetően jó eredményeket láthattunk a technológiai cégektől. Pl. az AMD jó eredményt és pozitív kilátásokat fogalmazott meg, míg a Microsoft jó eredménnyel örvendeztette meg a befektetőket, hogy ezzel rekordra, 2%-os emelkedéssel 316 dollárra emelkedjen az árfolyama. Ugyanakkor büntetés is volt, amelyet a Lockheed Martin esetében láthattunk, ahol több mint 11%-ot zuhantak a részvények a gyenge számokat követően.


Európában is jó, vagy éppen a vártnak megfelelő eredményeket láthattunk. Az utóbbira példa a DeutscheBank, amely a vártnak megfelelő eredményt közölt. Ugyanakkor a Banco Santander felülmúlta a várakozásokat a vártnál jobb hitelállomány minőségből adódó kisebb céltartalékképzési kötelezettség miatt. Ugyan nem változtatott a bank az előrejelzésein, de valószínűleg nem 10%, hanem e fölötti lesz idén a tőkemegtérülése. A BASF is megemelte idei eredményvárakozását.


Egy szó mint száz, jó eredmények és új csúcsok jellemzik a piacokat (pl. S&P500). Ennek ellenére az indexek már nem száguldoznak fölfelé, sőt inkább csak cammognak. A DAX tegnap „jelentősebbet” tudott emelkedni, ma pedig enyhén korrigál, de ez rendben van a napon belüli indikátorok alapján. A BUX is enyhén a negatív tartományban kezdte a napot.

Vegyesen teljesítenek a globális indexek

Ázsiában az indexek esnek. A Shanghai Composite index közel 1%-os mínuszban, a Hang Seng index 1,6%-kal, Japánban a Nikkei 225 index pedig 0,2%-kal csökkent.


Jól teljesített tegnap Európa, hiszen szinte az összes index emelkedni tudott. Az Euro Stoxx 50 0,9%-os emelkedést produkált, míg a FTSE 100 és a CAC 40 0,8%-os pluszban zárt. A német DAX 1%-kal nőtt.


Amerika is emelkedett tegnap, méghozzá az S&P 500 0,2%-kal, a Nasdaq 0,1%-kal zárt feljebb. A Dow Jones index változatlan volt. A határidős indexek kisebb emelkedést mutatnak.

A Twitter teljesítménye elmarad a várakozásoktól

A Twitter harmadik negyedéves teljesítménye elmaradt a várakozásoktól. A vállalat 1,28 milliárd dolláros bevétele nem tudta felülmúlni az 1,29 milliárdos elemzői várakozást. Az átlagos napi felhasználók száma 211 millió lett, ami megegyezik a várakozásokkal. A 67 centes részvényenkénti veszteség elmaradt a befektetők 17 centes pozitív eredmény várakozásától. A vezetőség szerint még túl korai megmondani, hogy az Apple új adatvédelmi szabályzata milyen hatással lesz a vállalatra hosszú távon, viszont a harmadik negyedévben kisebb hatással volt, mint azt a vezetőség várta.

Az Alphabet felülmúlta az elemzői konszenzust, de a Youtube alulteljesítése meglepte a befektetőket

Az Alphabet is tegnap piac zárást követően tette közzé harmadik negyedéves teljesítményét. A vállalat 65,12 milliárd dolláros bevétele felülmúlta az 63,39 milliárd dolláros várakozást, illetve a 27,99 dolláros részvényenkénti eredmény is jobb lett, mint a 23,5 dolláros piaci konszenzus. A Youtube és a felhő szegmensek növekedése elmaradtak a várakozástól, ami miatt zárást követően 1% körüli esést produkált az árfolyam.

Jól teljesített a Microsoft

A Microsoft első negyedéves teljesítménye felülmúlta a várakozásokat. A cég 45,3 milliárd dolláros bevételt produkált, ami 22%-os bevételnövekedést jelent éves bázison, illetve jobb lett, mint a 43,94 milliárd dolláros konszenzus. A cég felhő szegmense 31%-os növekedést produkált, felülmúlva a várakozásokat. A vállalat 2,71 dolláros EPS teljesítménye szintén nagyobb lett, mint a 2,07 dolláros várt adat.

Az AMD emelkedik a negyedéves jelentést követően

Az AMD chipgyártó vállalat harmadik negyedéves teljesítménye jobb lett, mint azt a befektetők várták. A cég 73 centes EPS eredménye felülmúlta a 67 centes várakozást, míg a 4,31 milliárd dolláros bevétel szintén jobb lett a várt 4,12 milliárdos konszenzusnál. A vállalat árfolyama 0,4%-kal emelkedett zárást követően. A vállalat kilátásai nagyon jók a negyedik negyedévre, és 2021-re a bevételnövekedése elérheti a 65%-ot. Az adatközpont szegmens bevétele majdnem duplázódott éves bázison és hatalmas a kereslet a cég vezetője szerint.

Jelentősen túlteljesítheti a célt a Banco Santander

A Banco Santander 2,17 milliárd eurós adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, felülmúlva az 1,91 milliárd eurós várakozást. A felülteljesítés nagyrészt a vártnál alacsonyabb céltartalékképzésből adódott, hiszen a nemteljesítő hitelek aránya a várt 3,3% helyett csak 3,2% lett, így a várt 2,54 milliárd euróval szemben elég volt 2,22 milliárd eurós céltartalékképzés is. Bár a társaság nem változtatott az idei eredményvárakozásán, jelezte, hogy úgy tűnik, jelentősen felül fogják múlni a 9-10%-os saját tőke arányos jövedelmezőségi célt, mivel a mutató jelenleg 12,56%-on áll.

Kimaradt a jóból a DeutscheBank

A DeutscheBank növelni tudta piaci részesedését a kötvénypiaci üzletágnál, ugyanakkor a befektetési banki üzletágból származó jövedelme 6%-kal csökkent, míg a legnagyobb amerikai befektetési bankok éppen ezen a területen tudtak a legjobban teljesíteni az elmúlt negyedévben. Ez pedig megkérdőjelezi a bank jelenlegi stratégiáját. A harmadik negyedévben a bank bevételei megahaladták a várakozásokat, de mivel a működési költségek is a vártnál magasabbak voltak, így a 306 millió eurós adózott eredmény pontosan megfelelt a piaci várakozásoknak.

Magas energiaárak ellenére is erős eredmény a BASF-nél

A BASF a harmadik negyedéves eredményt követően megemelte az idei évre vonatkozó eredményvárakozását. Az EBIT előrejelzését a korábbi 7,5 milliárd euróról 8 milliárd euróra emelte fel, mivel a magas vegyipari értékesítési árak képesek ellensúlyozni a magas energiaárak, magas nyersanyagárak, valamint szállítási költségek negatív hatását is. A harmadik negyedévet 19,67 milliárd eurós árbevétellel zárta a társaság, messze felülmúlva a 17,8 milliárd eurós várakozást. A korrigált EBIT 1,87 milliárd euró lett, mérsékelten felülmúlva az 1,82 milliárd eurós konszenzust.

Sok hűhó semmiért

Tegnap napon belül jelentős gyengülést mutatott a forint árfolyama, míg a lengyel zlotyi pedig jelentősen erősödött. Azonban nap végére mindkét mozgás korrigálódott és lényegében ott zárták a napot, ahol elkezdték azt. Az EURHUF tegnap napközben 366,7 fölött is járt, de végül 365,3-on zárt és ma reggel is itt tartózkodik az árfolyam.

Enyhe dollár erősödés

Az EURUSD árfolyam a 20 napos mozgóátlaghoz tapadva csökkent tegnap. A devizapár jegyzése 1,16-on áll.

Az olaj gyengült az API jelentésre, Ázsiában masszívan nő a kereslet

A WTI 83,9, a Brent 85,8 dollár volt ma reggel a soron következő, decemberi határidőre. Az API jelentése szerint 2,32 millió hordóval nőtt a nyersolaj tartalék az elmúlt héten az Egyesült Államokban. Az adat meglepetést okozott, mivel a piac a készletek csökkenésére számított. Ami viszont aggasztó, hogy a Cushingban betárolt kőolaj mennyisége 3,7 millió hordóval esett, és közel van a működéshez szükséges minimum értékhez. Cushingban fut össze az USA vezetékrendszere, az itt lévő betárolt nyersolaj szükséges a szállító rendszer fenntartásához. Az ázsiai kereslet ugyanakkor masszívan emelkedik a korlátozások feloldásával: a hírek szerint Malajziában, Vietnámban és Kínában is nő a fogyasztás. Különösen dízelből kezd hiány kialakulni a nagyobb közúti fogyasztás és téli betárolás miatt, így a helyi finomítók jelentős árrés javulással szembesülnek, először a járvány tavalyi kitörése óta.

Az arany árfolyama csökkent, a részvények felé fordultak a befektetők

Az arany 1.787 dollárig süllyedt, miután tegnap az S&P 500-as új rekordszintre emelkedett a kiváló gyorsjelentéseknek köszönhetően. Számos amerikai részvény eredménye haladta meg a várakozásokat a III. negyedév során, ami komoly rallit okozott. Az aranypiac figyeli a mai EKB ülést, ahol várhatóan az európai jegybank is a monetáris szigorítás irányába mutató kommentárt ad közre. A kérdés, hogy az EKB mennyire marad majd el a FED-től, legalábbis a kereskedők szerint csak némi késéssel várhatóak lépések az európai jegybanktól. A jegybankok mellett a fogyasztói infláció határozhatja meg az arany árfolyam alakulását, bár az elmúlt napok negatív inflációs hírei már beépültek az árakba. 

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben