Hétfő
dec. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: 10.4%, várt: 5.5%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: nov., előző: -24.6%
Kedd
dec. 7.
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -1%, várt: -2.4%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: okt., előző: -1.7%
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: dec., előző: 25.9
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: dec., előző: 12.5
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q3, előző: 3.7%, várt: 3.7%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: okt., előző: -80.9, várt: -66.8
Szerda
dec. 8.
00:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q3, előző: -3%, várt: -3.2%
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 6.5%, várt: 7.2%
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: nov., előző: -2922
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: dec., előző: -7.2%
Csütörtök
dec. 9.
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: nov., előző: 1.5%, várt: 2.5%
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: nov., előző: 81.5%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 15.4
08:00
Külkereskedelmi mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 16
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: okt., előző: -0.7%
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: okt., előző: -128
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: dec., előző: 222
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 1956
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: dec., előző: 51
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2022 Q2, előző: 0.85, várt: 1.11
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: nov., előző: 5.2%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: okt., előző: -2777
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: okt., előző: 2.9%
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 6.2%, várt: 6.7%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 4.6%, várt: 4.9%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: dec., előző: 67.4, várt: 68
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: nov., előző: -165.055
Vasárnap
dec. 12.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

SZTORI

AdBlue-pánik: közeleg a tél!

SZTORI
SZTORI2021. október 26.   13:11

Aligha valószínű, hogy rövid távon rendeződik az AdBlue-hiány oka: a földgáz ára várhatóan ezen a télen még meglehetősen magas marad, részben a hirtelen megugró kereslet hatására, amit csak fokoz, hogy az időjárás-előrejelzések szerint idén meglehetősen kemény lesz a tél – mondja Pletser Tamás, az Erste Bank olaj-, és gázipar elemzője.

Egyelőre a pánikszerű felvásárlás áll az Európa-szerte kialakulóban lévő AdBlue-hiány mögött, ám kérdés, hogy a jövőben milyen áron lehet majd hozzájutni az adalékhoz, ha a helyzet valamelyest rendeződik. Miután Európa egyik legnagyobb adalékanyag gyára, a szlovák Duslo bejelentette, hogy a magas földgázárak miatt korlátozza termelését, a hiánytól tartva sokan kezdték el felvásárolni az AdBlue-t. Az Euro5-ös, de leginkább az Euro6-os motorokkal szerelt járművek adalékanyaga nélkülözhetetlen a modern dízelek működéséhez, de szerencsére nem kell belőle sok: típustól függően ezer kilóméterenként egy-másfél literre van szükség belőle. Nagyjából évente egyszer kell a dízelekbe AdBlue-t is tölteni (személyautókba elég 15-20 liter), ám ha kiürül a tartály, az autó nem megy tovább. A leállások és az ellátási korlátozások hírére természetesen készletezni kezdtek a járműtulajdonosok, így a 2020 tavaszán látott élesztő-pánik mechanizmusának megfelelően a kiskereskedők ki is fogytak az adalékanyagból. A hiányról szóló jóslatok így váltak önbeteljesítővé.

Az AdBlue - ahogy a műtrágya is - földgáz-származék, az energiahordozó extrém magas ára viszont nem teszi kifizetődővé ezen termékek gyártását, hiszen az alapanyagköltségek ilyen megugrását nem tudták érvényesíteni a gyártók az árazásban. A vegyipari cégek logikus döntése a termelés korlátozása, vagy leállítása, hiszen ilyen magas földgázárakra hosszú távon nem lehet számítani - a kérdés csak az, hogy mikor rendeződnek valamelyest az energiaárak?
Pletser Tamás, az Erste Bank olaj-, és gázipar elemzője szerint erre jó néhány hónapot kell várni – és az is biztos, hogy csak évek múlva térhet vissza a „békeidők” árszintje, ha egyáltalán visszatér.

A földgáz ára a vírushelyzet miatt csökkenő kereslet nyomán extrémen alacsony volt 2020-ban, alig 13 euróba került egy megawattóra, ami nagyjából a fele volt a megszokott 20-25 eurós árszintnek. Ma a jegyzések 90 eurónál tartanak, és - a határidős kereskedéseket elnézve – aligha valószínű, hogy az árak néhány héten vagy hónapon belül jelentősen csökkenni kezdenek. „A gáztározók alacsony töltöttségi szintje, a jelentősen és hirtelen növekvő kereslet mellett az időjárásnak is nagy a szerepe az európai földgázárak elszabadulásában” - mondja Pletser Tamás, hozzátéve, hogy az előrejelzések szerint az idén kemény és hideg tél várható, aminek a keresleti hatása is felfelé hajtja az árakat. Szerinte nagyjából jövőre lehet majd egy elfogadhatóbb árszintet várni, ám a piac kereslet-vezérelt marad, miután az elmúlt évek alacsony árszintje mellett elmaradtak a beruházások a piacon.

A földgáztermelésben az új kapacitások belépése néhány év, így a korábban elkezdett LNG-beruházások is legelőbb 2024-ben jelenhetnek meg a piacon, míg az oroszok új nagyobb földgázmezejének a bekapcsolása 2026-ra várható. Pletser Tamás így előrejlezésében egyelőre jövőre 35 euró/mwh árszinttel számol, jelentős felfelé mutató kockázatokkal.
Így ha vissza is térnek majd a piacra az AdBlue termelők, az adalékanyag ára vélhetően fényévekre lesz majd a korábbitól.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Lépjen be a jövő piacaira!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz
BEFEKTETÉS

A várható gazdasági és inflációs környezet, és annak tőkepiaci hatásai - webinárium

2021. november 25-ei Erste World webináriumunkat nézhetik most vissza , ahol Bencze Lajos, az Erste World vezetője prominens vendégeivel a...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt