Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

AdBlue-pánik: közeleg a tél!

SZTORI
SZTORI2021. október 26.   13:11

Aligha valószínű, hogy rövid távon rendeződik az AdBlue-hiány oka: a földgáz ára várhatóan ezen a télen még meglehetősen magas marad, részben a hirtelen megugró kereslet hatására, amit csak fokoz, hogy az időjárás-előrejelzések szerint idén meglehetősen kemény lesz a tél – mondja Pletser Tamás, az Erste Bank olaj-, és gázipar elemzője.

Egyelőre a pánikszerű felvásárlás áll az Európa-szerte kialakulóban lévő AdBlue-hiány mögött, ám kérdés, hogy a jövőben milyen áron lehet majd hozzájutni az adalékhoz, ha a helyzet valamelyest rendeződik. Miután Európa egyik legnagyobb adalékanyag gyára, a szlovák Duslo bejelentette, hogy a magas földgázárak miatt korlátozza termelését, a hiánytól tartva sokan kezdték el felvásárolni az AdBlue-t. Az Euro5-ös, de leginkább az Euro6-os motorokkal szerelt járművek adalékanyaga nélkülözhetetlen a modern dízelek működéséhez, de szerencsére nem kell belőle sok: típustól függően ezer kilóméterenként egy-másfél literre van szükség belőle. Nagyjából évente egyszer kell a dízelekbe AdBlue-t is tölteni (személyautókba elég 15-20 liter), ám ha kiürül a tartály, az autó nem megy tovább. A leállások és az ellátási korlátozások hírére természetesen készletezni kezdtek a járműtulajdonosok, így a 2020 tavaszán látott élesztő-pánik mechanizmusának megfelelően a kiskereskedők ki is fogytak az adalékanyagból. A hiányról szóló jóslatok így váltak önbeteljesítővé.

Az AdBlue - ahogy a műtrágya is - földgáz-származék, az energiahordozó extrém magas ára viszont nem teszi kifizetődővé ezen termékek gyártását, hiszen az alapanyagköltségek ilyen megugrását nem tudták érvényesíteni a gyártók az árazásban. A vegyipari cégek logikus döntése a termelés korlátozása, vagy leállítása, hiszen ilyen magas földgázárakra hosszú távon nem lehet számítani - a kérdés csak az, hogy mikor rendeződnek valamelyest az energiaárak?
Pletser Tamás, az Erste Bank olaj-, és gázipar elemzője szerint erre jó néhány hónapot kell várni – és az is biztos, hogy csak évek múlva térhet vissza a „békeidők” árszintje, ha egyáltalán visszatér.

A földgáz ára a vírushelyzet miatt csökkenő kereslet nyomán extrémen alacsony volt 2020-ban, alig 13 euróba került egy megawattóra, ami nagyjából a fele volt a megszokott 20-25 eurós árszintnek. Ma a jegyzések 90 eurónál tartanak, és - a határidős kereskedéseket elnézve – aligha valószínű, hogy az árak néhány héten vagy hónapon belül jelentősen csökkenni kezdenek. „A gáztározók alacsony töltöttségi szintje, a jelentősen és hirtelen növekvő kereslet mellett az időjárásnak is nagy a szerepe az európai földgázárak elszabadulásában” - mondja Pletser Tamás, hozzátéve, hogy az előrejelzések szerint az idén kemény és hideg tél várható, aminek a keresleti hatása is felfelé hajtja az árakat. Szerinte nagyjából jövőre lehet majd egy elfogadhatóbb árszintet várni, ám a piac kereslet-vezérelt marad, miután az elmúlt évek alacsony árszintje mellett elmaradtak a beruházások a piacon.

A földgáztermelésben az új kapacitások belépése néhány év, így a korábban elkezdett LNG-beruházások is legelőbb 2024-ben jelenhetnek meg a piacon, míg az oroszok új nagyobb földgázmezejének a bekapcsolása 2026-ra várható. Pletser Tamás így előrejlezésében egyelőre jövőre 35 euró/mwh árszinttel számol, jelentős felfelé mutató kockázatokkal.
Így ha vissza is térnek majd a piacra az AdBlue termelők, az adalékanyag ára vélhetően fényévekre lesz majd a korábbitól.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben