Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csendesen kezdődhet a hét

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 25.   10:02

Erste kommentár Ugyan a nagy tech cégek jelentenek a héten, és éppen ezért felforrósodhat a hangulat, egyelőre „nyugodt” kerékvágásban mennek a dolgok. A földgáz ára továbbra is 80 és 90...

Erste kommentár

Ugyan a nagy tech cégek jelentenek a héten, és éppen ezért felforrósodhat a hangulat, egyelőre „nyugodt” kerékvágásban mennek a dolgok. A földgáz ára továbbra is 80 és 90 euró között mozog, és a kőolaj (WTI) is napok óta 84 dollár körül lebzsel. A 10 éves hozamokban sincs komolyabb változás, hiszen a német 10 éves mínusz 10 bázisponton áll, miközben az amerikai 10 éves generikus hozam 1,65 százalékon. Persze ez az egész olyan, mint egy vihar előtti csend, hiszen a 10 éves hozamok, ha áttörik az előttük álló szinteket, akkor nagyot emelkedhetnek, ami jelentősen leértékelné a részvényeket. Pedig a részvények is úgy csinálnak, mintha nagyon jó formában lennének, hiszen például a DAX odatapadt az 50, 100 napos mozgóátlagokra, és a technikai kép alapján ott is jöhetne egy jelentős emelkedés. Felhőköl a „vájt fülű” olvasó, és azt mondja, hogy lehet ez, és mi is ezt kérdezzük magunktól. Kicsit ellentmondás szagú a kép. Valakinek nincs igaza ebben a játékban! A különböző áruhiányokról és emelkedő árakról érkező hírek alapján pedig azt gondoljuk, hogy az igazság a kötvénypiacon lehet. Janet Jellen szerint viszint az inflációtól nem kell félni, csak átmeneti lesz.


Mindenestre a DAX óvatos oldalazással kezdte a napot, ahogyan a BUX is, és a napon belüli technikai indikátorok alapján, ez az oldalazás meg is maradhat a nap a végére is.

Ismét emelkednek a piacok és a bikáké a főszerep

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek. Japánban a Nikkei 255 0,8%-os mínuszban, még Kínában a Shanghai Composite index 0,3%-kal, a Hang Seng index pedig 0,1%-kal emelkedett.


Európában a pénteket feljebb zárták az indexek, hiszen az Euro Stoxx 50 0,8%-kal emelkedett, míg a német DAX 0,5%-os emelkedést produkált. A francia CAC 40 0,7%-kal zárt magasabban, még az angol FTSE 100 0,2%-kal emelkedett.


Amerika vegyesen zárta a pénteket, hiszen a Dow Jones index 0,2%-os emelkedést produkált, míg az S&P 500 és a Nasdaq Composite index 0,11%-kal, illetve 0,8%-kal csökkent. A határidős indexek egy kisebb emelkedést mutatnak.

A tech óriások jelentései következnek

A hét egy újabb képet adhat az amerikai cégek helyzetéről, hiszen a harmadik negyedéves jelentési szezon olyan cégekkel folytatódik, mint a Facebook, Amazon, Microsoft, Apple, és a Twitter.

Felállt az asztaltól a UniCredit

Megszakadtak a több hónapja tartó tárgyalások a UniCredit és az olasz állam között a Banca Monte dei Paschi di Siena megvásárlásáról. A Bloomberg értesülései szerint nem sikerült megállapodni a Siena-i bank feltőkésítésének mértékéről és arról, hogyan transzformálja át a bankot a UniCredit. Ezek hiányában pedig nem akarta megvenni a bajban lévő olasz kisbankot. Az olasz állam most hosszabbítást kért az EU-tól, ugyanis eredetileg év végéig kaptak határidőt az állam által kimentett Banca Monte dei Paschi di Siena értékesítésére.

Az Evergrande elektromos autókat fog gyártani

Az Evergrande bejelentette, hogy az elektromos autógyártó üzletágára nagyobb hangsúlyt fog fektetni, illetve ez lesz a legfontosabb üzletága egy évtizeden belül.

Nyugodt napja volt a régiós devizáknak

Pénteken nem volt jelentősebb mozgás a régiós devizapiacon. A forint enyhén gyengült az euróval szemben. Az EURHUF tovább közelített a 365-ös szinthez és 364,7-en zárt pénteken a devizapár. Ma reggel 364,3 körül kereskednek a devizapárral.

Tovább erősödött az euró

Tovább folytatódott pénteken és ma reggel is az EURUSD emelkedése. Ma reggel már 1,166 közelében kereskednek a devizapárral, ezáltal sikerült a 30 napos mozgóátlag áttörése. Az euró erősödése mögött elsősorban a nemzetközi hangulat javulása áll.

Az olaj ára ismét emelkedik, az OPEC nem akarja növelni a kínálatot

A Brent árfolyama 86 dollár fölött volt ma reggel, míg a WTI közeli határidőre 84,4 dolláron állt. A hétvégén a szaúdi olajminiszter Abdulaziz bin Salman jelezte, hogy az OPEC továbbra is óvatos marad a kínálat növelésével és az OPEC tagállamoknak nem szabadna adottnak vennie a mostani magas nyersolaj árakat. A hírre a piacon emelkedett a kőolaj jegyzése. A téli időszakban a kereslet a gáz/olaj váltás miatt 5-600 ezer hordó/nappal nőhet a miniszter szerint, de a Goldman Sachs szerint ez akár napi 1 millió hordót is elérhet. Az amerikai bank becslése szerint a globális olajkereslet hamarosan elérheti a napi 100 millió hordót, vagyis a pandémia előtti szintet. A piac továbbra is szűk, miközben az ázsiai vevők egyre több európai és amerikai nyersolajat vásárolnak.

Az arany erősödik a növekvő inflációs veszély miatt

Az arany 1.798 dollár volt ma reggel. A piac az elhúzódó inflációban lát egyre nagyobb kockázatot. Janet Yellen volt jegybankelnök és pénzügyminiszter szerint az árak emelkedése a jövő év első felében is magas maradhat, ugyanakkor nem bírálta a jegybank monetáris politikáját. Jerome Powell jegybankelnök szerint is növekszik a kockázata egy elhúzódó magas inflációnak. Az amerikai FED csökkenti kötvényvásárlásait, de egyelőre nem nyúl hozzá a kamatokhoz. A befektetők szerint minél inkább hosszabb lesz a magas inflációs periódus, annál kedvezőbb lehet az arany megítélése. A nemesfém tradicionálisan védelmet nyújt a negatív reálkamatok és magas infláció esetén.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben