Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcson az S&P500

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 22.   10:51

Erste kommentár Tegnap végül új csúcsra emelkedett az S&P500 index. Mindezt az emelkedő inflációs aggodalmak és az erőteljesen emelkedő eredmények közepette. Azaz győzött a „profit” az azt leértékelő...

Erste kommentár

Tegnap végül új csúcsra emelkedett az S&P500 index. Mindezt az emelkedő inflációs aggodalmak és az erőteljesen emelkedő eredmények közepette. Azaz győzött a „profit” az azt leértékelő inflációval szemben. A jelenleg zajló gyorsjelentési szezonban eddig a cégek mintegy 20 százaléka tette közzé számait, melyek kirobbanó teljesítményt mutatnak. Az egy „részvényre” jutó összesített eredmény 45 százalékkal emelkedett, ami 13 százalékponttal múlja felül a várakozásokat. A legnagyobb meglepetést eddig a pénzügyi szektor okozta, ahol 20 százalékpont a meglepetés mértéke, és összesen 41 százalék a növekedés a „félidőben”. Különben a legnagyobb növekedést a 20 százalékos jelentési aránynál járó energia szektor hozta, ahol több mint 10-szeresére emelkedtek a profitok, ami nem meglepő a tavalyi nyomott kőolajárak után. Ma jelent meg az Erste olaj szektor elemzése, amelyben az olajelemzőnk is pozitív kilátásokat fogalmazott meg a szektor tekintetében, és megemelte a MOL részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamot (részletek lentebb találhatók).


A DAX index az általános pozitív hangulatban északnak vette az irányt ma reggel, s úgy tűnik, hogy az órás MACD esetében is megjöhet ma a vételi jelzés, ami pozitív lenne a folytatás tekintetében. A BUX esetében tegnap jött meg a szükséges vételi jelzés, és a reggeli pozitív kezdést követően ma is további emelkedést sugallnak az indikátorok.

Vajon ma ismét a bikáké lehet a főszerep?

Ázsiában vegyesen teljesítenek a piacok, de azért inkább a bikáké a főszerep. Az Evergande egyelőre megússza a csődöt. A Hang Seng 0,1%-os pluszban, míg a Shanghai Composite 0,2%-os mínuszban van. Japánban a Nikkei 225 0,2%-os emelkedést produkál zárás előtt.


Európában kisebb csökkenést láthattunk tegnap. Az Euro Stoxx 50 0,4%-os, az angol FTSE 100 0,5%-os, a francia CAC 40 és a német DAX pedig 0,3%-os mínuszban zárta a napot.


Az amerikai indexek kicsit jobban teljesítettek, hiszen az S&P 500 0,3%-kal, a Nasdaq pedig 0,6%-kal zárt magasabban. A Dow Jones változatlan maradt. A határidős indexek vegyes nyitást jeleznek.

MOL: Kiváló fundamentumok, kérdéses állami ügyletek, 2.950 forintra emeltük célárunkat

A legfrissebb olaj szektor elemzésünkben 2.950 forintos célárat határoztunk meg a MOL részvényre a korábbi 2.475 forint helyett, az ajánlásunk pedig marad a Tartás.


A cég fundamentális helyzete kiváló, a MOL eredménye javulhat a magasabb olaj- és gázáraknak, illetve az emelkedő finomítói és petrolkémiai marzsoknak köszönhetően. A cég tisztított, újrabeszerzési költségekkel számított EBITDA-ja idén elérheti a 3,28 milliárd dollárt, ami meghaladja a menedzsment 3 milliárd dollárra megemelt célkitűzését. Ebből a szempontból mi nem látunk problémát.


Befektetési szempontból viszont aggályosnak véljük a cég korábbi döntését, hogy 5,24%-nyi saját részvényt ruházott át a MOL Új Európa Alapítvány számára. Nem látjuk, hogy a részvényeseknek miért előnyös egy 90-100 milliárd forintos részvénypakett átadása, amiért cserébe a MOL az évi 2-3 milliárd forintos szociális jellegű kiadásainak lefaragását kapja. Szintén nem látjuk stratégiailag megalapozottnak, hogy a vállalat miért akar további, nem-a profiljába vágó állami tendereken indulni, mint pl. a Budapest Airport megvásárlása, a hulladékgazdálkodási tender vagy az autópálya díjak beszedése. Tartunk tőle, hogy ezek az ügyletek inkább az állami tulajdonos érdekét szolgálják, és nem a kisebbségi befektetőkét.


A MOL átlátható és magasabb osztalékpolitikával tudná a befektetői bizalmat elnyerni. Az idei év erős pénztermelő képessége lehetővé tenné, hogy a normál 90-100 forintos részvényenkénti osztalék felett 200-400 forintos rendkívüli kifizetésre is sor kerüljön. Szerintük ezt minden gond nélkül megtehetné a vállalat, figyelembe véve a cég intenzív beruházási programját, a részvényár pedig jelentősen emelkedhetne egy ilyen bejelentés után.

Nem zárt jó negyedévet a Snap

A Snapchat tulajdonosa, a Snap Inc. tegnap piaczárást követően tette közzé harmadik negyedéves számait, ami vegyes teljesítményt mutatott. A cég 1,07 milliárd dolláros bevétele elmaradt az 1,1 milliárd dolláros várakozástól, viszont a 17 centes EPS eredmény felülmúlta a 8 centes várakozást. A napi aktív felhasználók száma 306 millió fő volt a negyedév során, felülmúlva a 302,1 milliós számot. Ez éves bázison 23%-os növekedésnek felel meg. A felhasználónkénti átlagos bevétel 3,49 dollár lett, elmaradva a 3,63 dolláros szinttől, amit főleg az USA-n kívüli piacok elmaradása okozott. A vállalat kilátásai a következő negyedévre sem adnak okot bizakodásra. Az Apple új IOS szabályzata is nagyobb nyomást helyezett a cégre, mint azt várták. Piaczárás után az árfolyam több, mint 22%-os mínuszban volt.

Az Intel is esik jelentést követően

Az Intel árfolyama 9% körüli esést produkált, miután a harmadik negyedéves teljesítménye elmaradt a várakozásoktól. A félvezető gyártó cég bevétele 18,09 milliárd dollár volt, míg az elemzők 18,24 milliárdot vártak Az 1,71 dolláros egy részvényre jutó eredmény viszont felülteljesítette az elemzők 1,11 dolláros becslését. A vállalat pénzügyi igazgatója bejelentette, hogy 2022 májusában nyugdíjba vonul. A vállalat következő negyedéves kilátásai jók, viszont a teljes évre a bevétel elmaradhat a várakozásoktól.

Lehet, hogy mégse megy csődbe az Evergrande

Úgy néz ki, hogy az Evergrande mégis tudja fedezni a 83,5 millió dolláros dollár denominált kötvény kuponkifizetését a 30-napos határidő lejárta előtt. Elemzők szerint ez pozitív meglepetés, viszont még további 195,5 millió dollár kifizetést kell tudni fedezni, amit az elmúlt hetekben volt esedékes. Természetesen a piacok számára már az is pozitív, hogy a cégen látszik, hogy hajlandó megoldani a problémát, és megszerezni az összegek kifizetésére a fedezetet.

Az MNB üzenete sem állította meg a forint gyengülését

Az EURHUF tegnap áttörte a júliusi lokális csúcsot, és egészen 365-ig emelkedett a devizapár jegyzése. Utoljára márciusban állt ilyen magasan az árfolyam. A 365-ös szintet követően a következő erős ellenállás 369,2 környékén látható, ami lényegében a forint történelmi mélypontját jelenti. A régiós devizák is gyengültek, de a forint ezúttal is alulteljesítő volt. A forint gyengülését Virág Barnabás Bloombergnek adott nyilatkozata sem törte meg. Az MNB alelnöke elmondta, hogy addig és olyan mértékben emelik a kamatot, amíg arra szükség van. Külön kiemelte, hogy ez novemberre is igaz, jelezve, hogy a novemberre várt 15 bázispontos kamatemelés sincs kőbe vésve, ennél nagyobb emelésre is sor kerülhet.

Lefordult az EURUSD

Az EURUSD lefordult a 30 napos mozgóátlagról, és 1,165-ről 1,162-re esett vissza az árfolyam. A piacon a reflációs várakozások és a stagflációs félelmek állnak egymással szemben, és a két kimenet közti valószínűségek változása nyomja rá a bélyegét az EURUSD alakulására is.

A kőolaj árfolyama csökkent, az energiaár emelkedés lendületet veszített

A WTI 81,9, a Brent 84 dollár volt ma reggel. Az árak tegnap hat nap emelkedést követően visszaestek, de nem volt valódi fundamentális ok a háttérben. A szakértők kiemelték, hogy a teljes energiapiaci ralli lendületet veszített tegnap, de hogy ez mennyire tartós, azt nem lehet megjósolni. A cushingi tárolókban lévő nyersolaj mennyisége gyorsan fogy, már kritikus szinten van, ami fontos, hogy fennmaradjon az amerikai szállítórendszer működése. A szaúdi olajminiszter szerint az országa nem tud segíteni a gázkrízisen, mivel ők elsősorban kőolajat tudnak exportálni. A nagy cégek közül a Shell próbálja újraindítani a Mexikói-öbölben lévő egységeit, többek között az Ursa nevű platformot, ami az Ida hurrikán pusztítása óta áll. Ez az egység a katasztrófa előtt napi 100 ezer hordó kőolajat termelt.

Az arany erős, a befektetők a Fed kommentárjait lesik

Az arany 1.791 dollár volt ma reggel, ami már a második heti emelkedést jelenti. A befektetők figyelik, hogy a Fed mit nyilatkozik a következő napokban, mivel láthatóan megtorpant a korábbi kommunikáció, és egyre több Fed jegybankár gondolja úgy, hogy nem kell sietni a monetáris kondíciók szigorításával. Loretta Mester clevelandi kormányzó szerint a kamatemelés lehetősége nem jön el rövid időn belül. Jerome Powell ma veszt részt egy panelbeszélgetésen, ahol további információk derülhetnek ki azzal kapcsolatban, hogy milyen politikát szeretne követni a Fed. Eközben a piaci szereplők és a kötvény kereskedők figyelik, hogy az USA fogyasztói infláció évtizedes magasságokba emelkedik az erős háztartási kereslet és a beszállítói láncok megtörése miatt. Az 5-éves infláció-védett állampapírok pedig új csúcsot döntenek, ami mind azt mutatja, hogy nem átmeneti az infláció szárnyalása az USA-ban és a világban.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben