Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

MNB döntés

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 19.   10:12

Erste kommentár Az elemzői konszenzus szerint ma 15 bázisponttal 1,8 százalékra emelkedhet tovább a magyar alapkamat. Ennek megfelelően a hetes betéti ráta is hasonló mértékben emelkedhet. Ugyan vannak piaci szereplők, akik magasabb...

Erste kommentár

Az elemzői konszenzus szerint ma 15 bázisponttal 1,8 százalékra emelkedhet tovább a magyar alapkamat. Ennek megfelelően a hetes betéti ráta is hasonló mértékben emelkedhet. Ugyan vannak piaci szereplők, akik magasabb emelést is el tudnak képzelni, de ők kisebbségben vannak. A magas gáz- és villany árak egyelőre nincsenek hatással a lakosságra, viszont az ipari szereplők esetében áremelkedést hozhatnak ezek a magas árak, még ha sokan átmentinek tekintik is azokat. A jelenlegi határidős árak alapján még hónapokig velünk maradhatnak ezek a „kirobbanó” árak, amiket nehéz lenne lenyelniük a vállalkozásoknak. Ugyanakkor ez ellen a kamatok emelésével nem igazán lehet védekezni, illetve a másodkörös hatást fékezhetik a magasabb kamatok. Viszont nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a gazdaságok az első félévben látott felhevülést követően a várakozásknál gyorsabban „hűlnek”, legalábbis az időközi gazdasági adatok, a hangulatindexek ezt sugallják. Ez pedig szűkíti a jegybankok mozgásterét. Ez itthon is így van, annak ellenére is, hogy a nyersanyag árak hatása limitált, s a kormány is elég erőteljes költekezésben van, amit segít a jelentős készpénzállomány, ami a kormány számláján van.


A DAX enyhe emelkedéssel kezdte a mai napot, aztán a nulla körül kezdett oszcillálni, ami rendben van az órás MACD alapján. Ugyanakkor akár a délután folyamán is jöhet egy pozitív fordulat, ami nagy jelentőséggel bírna a folytatás tekintetében. A BUX viszont a negatív tartományban nyitott, ami a nemzetközi hangulat esetleges javulásával szintén megfordulhat.

Emelkedés várható a börzéken

Ázsiában emelkednek a piacok, a rally-t a technológiai papírok vezetik. Kínában a Shanghai Composite index 0,6%-kal, míg a Hang Seng index 1,1%-kal emelkedik. Japánban a Nikkei 225 0,6%-os pluszt mutat.


Amerikában vegyesen teljesítettek tegnap az indexek. A Dow Jones 0,1%-os, mínuszban, míg az S&P 500 0,3%-os, a Nasdaq pedig 0,8%-os pluszban zárt. A határidős piacok emelkedést mutatnak.


Európában kissé borúsabb volt a hangulat, hiszen az Euro Stoxx 50 és a német DAX egyaránt 0,8%-os mínuszt produkált, az angol FTSE 100 pedig 0,4%-kal zárt lejjebb.

Bemutatták az új Apple termékeket

Az Apple bemutatta az új MacBook Pro számítógépeit, amik már saját chipeket használnak az Intel chipek helyett. Az új 14 hüvelykes modell ára 1.999 dollárról fog indulni, még a 16 hüvelykes 2.499 dollárról lesz kapható.

Folytatódnak a jelentések

Ma a Netflix, a United Airlines, a Johnson & Johnson és a Philip Morris teszi közzé a harmadik negyedéves jelentését.

Rosszul ment a kaszinóknak

Makaóban a kaszinók az idei év legrosszabb negyedéves eredményét produkálhatták. Egy Bloomberg elemzés szerint a szektor EBITDA-ja az előző negyedév 414 millió dollárjáról 62 millió dollárra csökkenhetett.

Horvátország 30 napra befagyasztja a kiskereskedelmi üzemanyagárakat

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy az áremelkedés megfékezése érdekében 30 napra befagyasztják a kiskereskedelmi üzemanyagárakat. Ez a benzin esetében 11,1, a dízel esetében pedig 11 kunás árat jelent. A kormány vizsgálja a helyzetet, és szükség esetén további intézkedéseket hoz. A hír negatív a MOL számára, különösen, ha a kormány további 30 napokra meghosszabbítja az intézkedéssort, és az olaj ára tovább nő.

Gyengülő régió

A tegnapi negatív befektetői hangulatban a régiós devizák többsége gyengült. A forint némileg alulteljesített a szintén gyengülő lengyel zlotyihoz és cseh koronához képest is. Ma kora reggel viszont — egyelőre illikvid kereskedés mellett — a forint és a zlotyi is erősödni tud. Az EURHUF tegnap érintette a júliusi 362,5 forintos lokális csúcsot, és onnan tudott visszafordulni. A mai MNB kamatdöntő ülésen 15 bázispontos lépéssel 1,8%-ra emelheti az MNB az alapkamatot.

Hozamesésre gyengült a dollár

Az EURUSD árfolyam 1,161-ről 1,165-re emelkedett ma reggel, ami meglehetősen nagy mozgásnak tekinthető. A dollár az után gyengült, hogy az amerikai hozamok csökkentek a San Franciscó-i Fed elemzésére, miszerint az infláció megugrása csak átmeneti.

A kőolajárak továbbra is magas szinten, a hideg téltől tart a piac

A WTI 83, a Brent 84,6 dollár volt ma reggel. A piac továbbra is tart attól, hogy a hideg tél miatt megnőhet az amúgy is erős kereslet, miközben Oroszország nem akar többlet gázt küldeni Európa felé, az OPEC pedig a kvóták alatt termelt szeptemberben. Az utóbbi hír rendkívül meglepő, a 15%-os alultermelést ráadásul több ország – köztük Nigéria, Angola és Azerbajdzsán – alacsonyabb kihozatala okozta. Emiatt többen megkérdőjelezik, hogy mekkora kapacitással rendelkezik valójában az olajkartell. 2014 óta idén októberben a legkisebb mértékű az orosz gázexport, és a legfrissebb gázaukció is azt jelzi, hogy a Gazprom Putyin elnök ígérete ellenére sem nem kínál fel többlet mennyiséget. Ennek az okait egyelőre csak találgatja a piac. A Gazpromnak vagy tényleg nincs szabad kapacitása, vagy politikai és stratégiai okokból visszatartja azt. A hír mindenesetre újabb lendületet adott az európai gázáraknak.

Az arany ismét nekilendült, 1.780 dollár felett a kurzus

Az arany 1.781 dollár volt ma reggel, mivel a kamatok alakulása továbbra is bizonytalan. Az USA piacról vegyes makrogazdasági adatok érkeztek: az ipari termelés gyengébb lett szeptemberben, de a házépítők bizalmi indexe javult. Scott Thiel, a Blackrock kötvénystratégája szerint a kötvénypiac előre szaladt a kamatemelési várakozásokkal, mivel a Fed nem fog annyira gyorsan emelni, mint amire a befektetők számítanak. Ez persze azt is jelenti, hogy van helye a további hozam emelkedésnek, ami rosszat tesz az arany árfolyamára nézve. Másrészről a későbbi kamatemelés reményt ad arra, hogy nem lesz masszív a monetáris szűkítés. Az arany technikailag az 1.760 dolláros szinten kap támaszt, míg 1.800-1.805 dolláron erős az ellenállás.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben