Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Kevesebb lehetőség, nagyobb kockázat – miért éri meg mégis tőzsdenyitás előtt kereskedni?

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSPéntek ÁdámRészvényelemző2021. október 18.   15:38

Az USA-ban –Magyarországtól eltérően – nem csak a tőzsdék hivatalos nyitvatartása alatt, hanem előtte és utána is vehetünk és adhatunk el értékpapírokat. Vajon miért van erre igény a befektetők részéről?

Vegyünk egy kézenfekvő magyarázatot. Az amerikai tőzsdék helyi idő szerint 9:30 és 16:00 között tartanak nyitva. Ez a 6 és fél óra viszonylag rövidnek mondható, összehasonlításképp a magyar tőzsde kettő óra húsz perccel hosszabb időt biztosít a kereskedésre. Az amerikai piac mérete önmagában indokolná a hosszabb nyitvatartást. Ráadásul a kereskedés órái egybeesnek a hivatali munkaidővel, ezért sokoknak lehetősége sincs ilyenkor befektetésekkel foglalkozni.

Azt tehát láthatjuk, hogy az amerikai befektetőknek miért hasznos lehetőség a piacnyitás előtti (Pre-market) és a zárás utáni (After-market) kereskedés, melyre helyi idő szerint 4:00 és 9:30, illetve 16:00 és 22:00 között van lehetőség.

De hogyan profitálhat egy magyar kereskedő abból, ha tőzsdenyitás előtt kereskedik?

Tudjuk, hogy az időzítésnek nagyon fontos szerepe van a befektetések kezelése során. Ha a befektető a nyugdíjas éveire gondol, és ennek megfelelően vásárol nagy múltú vállalatok részvényeiből, vagy fektet fényes jövő előtt álló startupokba, több évtized távlatából visszatekintve nem sokat számít néhány százalék különbség a vételi árban.

Sok befektető azonban rövidebb időtávban gondolkozik, és az a célja, hogy befektetett pénzből minél hamarabb profitot realizáljon. Számukra rendkívül fontos, hogy figyelemmel kövessék a világgazdaság eseményeit és az egyes vállalatokkal kapcsolatos aktuális híreket. Ez azonban önmagában kevés, ha nincs lehetőség azonnal reagálni rá a tőzsdén.

Napjainkban politikusok, üzletemberek vagy akár sportolók megnyilvánulásai közvetlenül befolyásolhatják egyes vállalatok részvényeinek árfolyamát. Elég csak Elon Musk twitter posztjaira gondolni, amik után a Tesla, vagy egyes kriptovaluták nagy lendülettel indulnak meg a bejegyzés tartalmától függően pozitív vagy negatív irányba. Jerome Powell amerikai jegybankelnök megszólalásai pedig önmagukban meg tudják határozni az egész részvénypiac hangulatát.

A média közvetítésével ezek az információk rövid idő alatt az egész világot bejárják. Aki nem akar lemaradni, annak cselekednie kell, méghozzá a lehető leghamarabb.

Az amerikai tőzsdék hivatalos nyitvatartási idején túli kereskedés lehetőséget biztosít arra, hogy a szélesebb tömegeket megelőzve cselekedjünk. Egy piaci trend meglovagolásáról könnyen lemaradhat az, aki a rendes nyitvatartásra vár. A Pre és az After-market szakaszban kereskedve időben beszállhatunk egy rakétaként kilövő részvénybe, vagy éppen lezárhatunk egy pozíciót, elkerülve ezzel egy nagyobb veszteséget.

Természetesen az előnyök mellett kockázatok is jelen vannak a Pre-market és After-market kereskedésben, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Mivel nem minden brókercég biztosít hozzáférést ezekhez a szakaszokhoz, jóval kisebb a forgalom. Kevesebb befektető kevesebb ajánlata pedig azzal jár, hogy egy-egy nagyobb értékű megbízás könnyen jókora elmozdulást idézhet elő az árfolyamokban. Ez azonban nem feltétlenül reprezentálja megfelelően a termék iránti valós keresletet.

Tehát a piacnyitás előtti és utáni kereskedés egy olyan eszköz, ami hozzájárulhat a tőzsdei kereskedés sikerességéhez. A kockázatok miatt elsősorban a tapasztaltabb befektetőknek ajánlott. Persze kellő körültekintéssel és jól megválasztott limitekkel a kockázatok is mérsékelhetőek.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben