Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erdogan felforgatja a török jegybankot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. október 14.   08:58

Egyre több energetikai cég jelent csődöt Új mélypontra gyengült a török líra, miután Erdogan három jegybankárt is kirúgott. Az USDTRY jegyzése már 9,15 fölött jár. A lépés amellett, hogy erősen...

Egyre több energetikai cég jelent csődöt

Új mélypontra gyengült a török líra, miután Erdogan három jegybankárt is kirúgott. Az USDTRY jegyzése már 9,15 fölött jár. A lépés amellett, hogy erősen sérti a jegybank függetlenségét, egyértelművé teszi, hogy továbbra sem várható észszerű és szigorú török monetáris politika, helyette újabb kamatvágás jöhet. A lépés negatív lehet a török kitettséggel rendelkező európai bankoknak is, például a Banco Bilbaonak, amely a török Garanti banknak csaknem a felét tulajdonolja, vagy az UniCreditnek is, amely a Yapi Kredit-ben rendelkezik 20%-os érdekeltséggel.


A Reuters meg nem erősített forrásai szerint a német gazdaságkutató intézet az ellátási gondok miatt az eddigi 3,7%-ról 2,4%-ra vághatja az idei német növekedési előrejelzését. Jövőre ugyanakkor erőteljesebb gazdasági növekedés jöhet, ahogy sikerül ezeket a szűk termelési keresztmetszeteket megoldani.


A napokban kezdik a Brexit megállapodás módosításról szóló vitát. A tegnap bejelentett uniós javaslat nem csak a vámvizsgálatok számát csökkentené a felére, de számos élelmiszer kereskedelmét is könnyítené azáltal, hogy 80%-kal mérsékelnék az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági vizsgálatok számát.


A brit kereskedelemi kamara felmérése szerint a brit vállalatok 80%-a küzd munkaerő felvételi nehézségekkel, annak ellenére is, hogy elkezdtek bért emelni. A vállaltok megítélése alapján a helyzet az elmúlt 3 hónapban érezhetően romlott. A munkaerőhiány könnyen vezethet bérinflációs nyomáshoz.


Az EU október 26-án rendkívüli energiaügyi miniszteri találkozót tart, hogy megvitassák a kialakult helyzetet. A téma ugyanakkor már a jövő heti EU csúcson is napirendre kerül. Közben a rendkívül magas energiaárak és a maximált lakossági árak miatt két brit energetikai cég csődöt jelentett. Így augusztus óta már összesen 12 energetikai vállalat ment csődbe, ezek összesen 2 millió fogyasztót szolgáltak ki.

Már novemberben változtathat a Federal Reserve

A szeptemberi FOMC ülésről készült jegyzőkönyv alapján a legtöbb amerikai jegybankár azt a szcenáriót támogatja, hogy novemberben jelentsék be az eszközvásárlási programok kivezetésének megkezdését, ami akár már november közepén elkezdődhetne. A FOMC tagok többsége havi 15 milliárd dollárral csökkentené a jelenlegi havi 120 milliárd dolláros vásárlási összeget, így novemberi kezdés esetén 2022 júniusára végleg kivezetésre kerülhetnének az eszközvásárlási programok. Számos jegybankár azonban ennél gyorsabb kivezetést támogat.


2022-ben 5,9%-kal fog emelkedni a nyugdíj az Egyesült Államokban, amire 1982 óta nem volt példa. A kiugró emelkedés a rendkívül magas inflációnak köszönhető.

Az inflációs nyomás Kínában is gondot okozhat

Kínában az árak 0,7%-ot emelkedtek szeptemberben éves bázison, ami elmaradt az elemzők által várt 0,9%-os növekedéstől. A magasabb energia árak akár még jövőre is inflációs nyomást helyezhetnek a gazdaságra. A kínai termelői árindex 10,7%-kal volt magasabb szeptemberben mint tavaly, és felülmúlta a várt 10,5%-os növekedést.


A szingapúri központi bank csütörtökön meglepetésszerű lépéssel szigorította monetáris politikáját, mivel a gazdaság 6,5 százalékkal bővült a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A monetáris hatóság azt mondta, hogy "kissé" emelte valutasávjának lejtőjét a korábbi évi 0%-os felértékelődési ütemhez képest. Ez azt jelenti, hogy a szingapúri dollár egy nem nyilvános sávig emelkedhet más devizákkal szemben.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott ma reggel az amerikai és az európai határidős piacokon is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben