Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fogyasztói várakozások

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 13.   10:36

Erste kommentár A New York-i Fed szeptemberi fogyasztói felmérése alapján tovább emelkedett az elkövetkező 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozás, és elérte az 5,3 százalékot, ami a...

Erste kommentár

A New York-i Fed szeptemberi fogyasztói felmérése alapján tovább emelkedett az elkövetkező 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozás, és elérte az 5,3 százalékot, ami a felmérés kezdete, 2013 óta a legmagasabb érték. Ugyanakkor a hosszabb távú inflációs várakozások már kismértékben csökkentek. Ez pedig a lakás és nyersanyagárak további várt emelkedésében beállt változásnak köszönhető. Például a gáz árak további emelkedésére már csak 5,9 százalékos valószínűség adódik, míg ez augusztusban még 9,2 százalékon állt. A munkajövedelmek növekedésének tekintetében emelkedtek a várakozások, miközben a munkahely elvesztésének valószínűsége az elkövetkező 12 hónapra nézve 11,1 százaléka csökkent az előző havi 12,5 százalékról. A részvénypiac tekintetében a várt további áremelkedés 0,5 százalékponttal 38,5 százalékra csökkent. Ezek az adatok egyértelmű gazdasági javulást vetítenek előre, miközben azt sugallják, hogy a várakozások nagy része már beépült a részvényárakba. A háztartások részvénypiaci aktivitása az elmúlt időszakban már összemérhető volt a professzionális befektetők aktivitásával, ezért is fontos a vélemény változása.


A DAX oldalazással kezdte a mai napot. Tegnap az index harmadszorra emelkedett vissza sikeresen a 15.000 pont körüli támaszszintről, ami pozitív. Ugyanakkor, ha túl sokszor teszteli a szintet az árfolyam, akkor az a szint az álmoskönyvek szerint el is fog törni. Azaz a kép a pozitív akció ellenére vegyes. A BUX kis lépésekkel halad előre, és nap mint-nap tör új csúcsra. Ma is csökkenéssel kezdte a napot, de a technikai indikátorok alapján akár a pozitív tartományban is zárhat a nap végén. Hasonló teljesítményt láthatunk a régiós indexektől is, hiszen a PX és a WIG is történelmi csúcsokat döntöget, ahogy a román BET index is.

Ismét a medvék uralják a piacok

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek. Japánban a Nikkei 225 0,2%-kal értékelődött le, míg Sanghaiban a börze 0,4%-kal esik. Hongkongban a Kompasu tájfun miatt leállították a kereskedést.


Európában negatív volt a hangulat tegnap, hiszen a német DAX és a francia CAC 40 egyaránt 0,3%-kal csökkent, míg az angol FTSE 100 0,2%-os mínuszt produkált.


Az USA-ban is a medvék voltak tegnap túlerőben. A Dow Jones és az S&P 500 is 0,2%-kal, a Nasdaq pedig 0,1%-kal lejjebb fejezte be a kereskedést.

Startol a harmadik negyedéves jelentési szezon az USA-ban

Ma indul a harmadik negyedéves jelentési szezon az USA-ban. A Delta Airlines és a JP Morgan piacnyitás előtti teszi közzé számait.

További problémák lehetnek a Southwest-nél

A Southwest Airlines pilótái szerint a hétvégi járat kimaradások egy komolyabb és régi problémára világítanak rá, amiben az alkalmazottak frusztrációja is fontos szerepet játszik. Azt is elmondták, hogy további kimaradásokra is lehet majd számítani, ha csak a társaság nem oldja meg a munkaerőhiányt.

Az Apple-t sem kíméli a chiphiány

Az Apple a chiphiányra hivatkozva 10 millió darabbal csökkentette az iPhone 13 idei évi gyártási célját. A cég 90 millió új iPhone-t szeretett volna legyártani az év utolsó három hónapjában, de hírek szerint ez kevesebb lehet, miután a Broadcom és a Texas Instruments nem tud elegendő alkatrészt szállítani az Apple gyártó partnereinek. Nem az Apple az egyetlen, aki figyelmeztette a befektetőket, hiszen a legnagyobb chipgyártók is jelezték, hogy a chipek iránti kereslet magasabb lesz jövőre és még akár az után is, mint a kínálat. Az Apple részvényei 1,6%-ot estek piaczárást követően.

30 ezres leépítés jöhet a Volkswagenél

A Handelsblatt értesülései szerint a cég vezérigazgatója arról tájékoztatta a felügyelőbizottságot, hogy a költségcsökkentés érdekében akár 30 ezres létszámcsökkentés is jöhet a Volkswagen márkánál. Ez csoport szinten az alkalmazottak 5%-át jelentené, de a Volkswagen márka esetében minden negyedik alkalmazott érintett lehet. Ugyanakkor számos szcenáriót vizsgál a menedzsment, hogy az elektromos autókra való áttérés milyen változásokat hoz magával.

Megemelte éves célját az SAP

A felhő alapú szolgáltatások előretörése miatt az SAP megemelte az idei évre vonatkozó eredmény várakozását. Egyre több ügyfél dönt úgy, hogy felhő alapú megoldások felé fordul. A társaság a felhő alapú szolgálatásoktól most már 16-19%-os növekedést vár, így az üzletág árbevétele 9,4-9,6 milliárd euró között lehet, szemben a korábbi 9,3-9,5 milliárdos előrejelzéssel. Az operatív profit előrejelzést a korábbi 7,95-8,25 milliárd euróról 8,1-8,3 milliárd euró közé emelték. A nyitott rendelésállomány (backlog) 24%-kal, 8,17 milliárd euróra emelkedett.

Új mélyponton a forint

Az euró-forint a tegnapi napon 359,2-ről 360,4-re emelkedett, ami július vége óta a megmagasabb záróárfolyamnak számít.

Tovább emelkedik a dollár

Az euró-dollár a keddi kereskedés során tovább csordogált lefelé, és végül új 52 hetes mélyponton, 1,1530-as árfolyamon zárta a kereskedést. Az devizapár értéke annak ellenére csökkent, hogy az IMF a legfrissebb előrejelzésében az USA idei GDP növekedési előrejelzését 1%-kal csökkentette, az Eurózóna esetében azonban változatlanul hagyta.

Az olajárak továbbra is magas szinten vannak, nem látszik a spekuláció vége

A WTI 80,6, az észak-nyugati európai Brent pedig 82,7 dollár volt ma reggel. Továbbra is érezhetően nő a kőolaj iránti kereslet, mivel a magas földgáz és kőszén árak miatt egyre többen váltanak inkább alternatív nyersolaj termékekre. Ezek gyakorlatilag olcsóbb tartalékot jelentenek a fűtési szezon elején, mint a méregdrága földgáz tárolása. A Total Energies vezetője, Patrick Pouyanne is erre a jelenségre hívta fel a figyelmet, míg Kína szerint a magas energiaárak miatt lassulhat a kereskedelem növekedése. A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint a zöld energiába és a fosszilis energiahordozókba az elmúlt években történő beruházások elégtelen volta miatt a következő években súlyos energiahiány fenyegeti a világot. A Nemzetközi Energiaügynökség a májusi jelentésében még arra szólított fel, hogy az olaj- és gázszektornak azonnal abba kellene hagynia a beruházásokat, mivel e nélkül nem teljesül a célkitűzés, hogy 1,5 Celsius fok alatt tartsuk a globális felmelegedés mértékét. Korábban ráadásul csökkenő globális energiakeresletre számítottak. A Brent típusú kőolaj határidős árai továbbra is backwardation állapotot mutatnak, a két közeli határidő közti 76 centes árkülönbség ráadásul meghaladja a múlt heti szintet, ami még szűkebb piaci helyzetre utal.

Az arany stabil a mai inflációs adat előtt

Az arany 1.763 dolláron volt ma reggel. Ma jelenik meg a szeptemberi amerikai fogyasztói inflációs adat, ami a legmeghatározóbb esemény lehet a nap folyamán. A Fed vezetői közül Raphael Bostic atlantai kormányzó adott interjút, melyben kifejtette, hogy nem lehet átmenetinek nevezni az inflációt, ami ilyen hosszú ideig fennmarad. Ma jelenik meg a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve is. Richard Clarida Fed alelnök szerint a novemberre várt monetáris szigorítás feltételei nem teljes mértékben adottak. Ezek a kommentárok azt sugallják, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a Fed novemberben lépni fog, és csökkenti a kötvényvásárlás ütemét. A piac egyre jobban tart a stagfláció veszélyétől, ami magas inflációval párosuló gazdasági lassulást jelent. Ez a forgatókönyv kedvező lenne az aranyra nézve, ebben az esetben ugyanis a Fed várhatóan hosszú ideig negatív reálkamatokat tartana fent.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben